< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 24 deelnemers
 • Unieke en bijzondere reis langs de mooiste plekken van Borneo
 • Veel excursies en activiteiten inbegrepen
 • Start je reis met het ontdekken van de imposante stad Kuala Lumpur
 • Oog in oog met orang-oetans in het opvancentrum in Sepilok
 • Spannende wandelingen voor jong en oud door de jungle
 • Veel maaltijden inbegrepen (14 x ontbijt, 2 x lunch en 2 x diner)
 • Voldoende rust in het programma, meerdere nachten op één plek
 • Gedurende de reis gevarieerd vervoer per vliegtuig, bus en boot
 • Twee volle dagen in een zeer comfortabel hotel midden in het Mulu National Park
 • Veel mogelijkheden tot zwemmen en snorkelen
 • Inclusief een spannende bootsafari tussen de vele dieren
 • Ontdek de immens grote grotten van Mulu

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Amsterdam - Kuala Lumpur

  Vandaag gaat het grote avontuur naar Maleisisch Borneo beginnen! Eerst vliegen we naar Kuala Lumpur. Op het vliegveld of in het vliegtuig zul je waarschijnlijk al wat groepsgenoten tegenkomen. De vluchttijden staan vermeld bij het vluchtschema.

 • 2

  aankomst in Kuala Lumpur

  image

  Bij aankomst in Kuala Lumpur staat jullie reisbegeleider je op te wachten om jullie naar het hotel te brengen. We rijden vanaf het vliegveld naar ons hotel. Onderweg stappen we even uit en kun je een foto maken bij het bekende Merdeka plein en het ongelofelijk grote shoppingcentrum KLCC. Zo heb je al een beetje een indruk van Kuala Lumpur! Afhankelijk van de aankomsttijd raden we je aan om de middag en avond de stad te ontdekken. Zo kun je ter plaatse een stadstour boeken. De volgende dag ontdekken we de omgeving rond Kuala Lumpur. We verblijven twee nachten in een comfortabel hotel in Kuala Lumpur.

 • 3

  Kuala Lumpur / Batu grotten en boottocht vuurvliegjes kolonie

  image

  Vandaag ontdekken we de omgeving van Kuala Lumpur. Aan het eind van de ochtend gaan we op weg naar de Batu grotten. In deze grotten is een Indiase tempel gebouwd en Indiërs laten zich hier inzegenen. Als we geluk hebben kunnen we zo’n ceremonie meemaken. Tegen het begin van de avond rijden we richting de Selangor rivier waar we eerst dineren. Daarna stappen we op de boot om de vuurvliegjes te bekijken. De vuurvliegjes kolonie bij Kuala Selangor is één van de grootste ter wereld. Ze leven in mangroves op de boomsoort Berembang, en zijn duidelijk herkenbaar aan het knipperende licht dat ze afgeven. Hoeveel vliegjes tel jij?

 • 4

  vlucht naar Mulu N.P.

  image

  We vliegen via Miri naar het grootste nationale park van Sarawak. Het Mulu Park ligt tussen twee bergketens die overgroeid zijn met primair regenwoud. Hier bevinden zich meer dan 1500 plantensoorten, 67 zoogdieren en 262 soorten vogels, waaronder alle acht typen neushoornvogels. Het is prachtig om ze over deze groene wouden te zien vliegen. Je herkent ze aan hun aparte snavel. Als je geluk hebt kun je ze spotten! Je verblijft drie nachten in een zeer comfortabel hotel, midden in de jungle en met een heerlijk zwembad.

 • 5

  Mulugrotten

  image

  In de ochtend kun je een spectaculaire canopywalk doen, wanneer je tenminste geen hoogtevrees hebt. De hangbrug door de bomen is met 480 meter de langste ter wereld. Op zo'n 15 tot 25 meter boven de grond kun je genieten van hoe de flora en fauna van de jungle er van boven uit zien: varens, orchideeën, vogels, enzovoort. Vijf miljoen jaar hevige regenval heeft in dit gebied een uitgebreid grottenstelsel uitgekerfd. Inmiddels zijn 44 grotten in kaart gebracht, waarvan we er vandaag vier bezoeken.

  image

  In de middag gaan we naar 'Lang Cave', een druipsteengrot met vreemde rotsformaties. Daarna trekken we verder naar een reusachtige grot: de 'Deer Cave'. De entree van deze grot, met een hoogte van 120 meter, is erg imponerend. Spannend, die grotten! Tegen het vallen van de avond vliegen zo' n twee miljoen vleermuizen de grotten uit op zoek naar voedsel. Wie ooit dit spectaculaire schouwspel heeft gezien, zal het niet snel vergeten. Gewapend met een zaklamp lopen we in het donker, begeleid door vuurvliegjes en mysterieuze junglegeluiden, weer naar ons guesthouse. Het lijkt wel een droom!

 • 6

  Mulugrotten

  image

  Per longboat varen we dieper het oerwoud in. Onderweg bezoeken we kort het dorp van de Penan, de vroegere nomaden van de jungle. Hier kun je onder andere handgemaakte armbandjes van rotan kopen. Misschien zie je wel een leuke voor je vriend of vriendin thuis. Vandaag bezoeken we 2 grottenstelsels. Allereerst wandelen we naar de 'Wind Cave', met formidabele eeuwenoude slanke druipsteenformaties.

  image

  Vervolgens lopen we naar de 'Clearwatercave' en verkennen een gedeelte van dit 107 kilometer (!) lange grottensysteem. Hier bloeit de unieke 'monofylae', een eenbladige plant. Vergeet je zwemspullen niet, want vlakbij de windcave kun je heerlijk zwemmen. Plons!

 • 7

  vlucht naar Sandakan / naar Sepilok

  image

  We vliegen via Kota Kinabalu naar Sandakan, de stad die bekend is geworden van de piratenfilm Sandokan. We rijden meteen door naar Sepilok, het beroemdste orang-oetan rehabilitatie centrum van Borneo. Wat een grappige beesten en wat lijken ze op mensen! Afhankelijk van de vluchttijd (ochtend- of late middagvlucht) kun je het rehabilitatie centrum nog op deze dag bezoeken of anders de volgende dag. 

  Puur Sawadee - Sepilok orang-oetan rehabilitatie centrum

  image

  We bezoeken het beroemdste orang-oetan rehabilitatie centrum van Borneo. In dit natuurreservaat worden orang-oetans voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle, een proces dat jaren duurt. Hier kun je de voedertijden bijwonen en zien hoe jonge en oudere orang-oetans die de stap naar een zelfstandig leven al hebben gezet, bijgevoerd worden. De dieren blijven op gezette tijden terugkeren naar deze stek voor een aanvulling op hun menu. 


  In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land en tevens een steentje bij te dragen aan positieve ontwikkelingen op de plaats van bestemming.


 • 8

  Sepilok / bezoek orang-oetans

  image

  Vandaag kun je in de ochtend en in de namiddag naar het park tijdens de voedertijden bezoeken. Mocht je tijdens het verblijf aan de Kinabatangan geen wilde orang-oetans (van dichtbij) hebben kunnen ‘spotten’, dan heb je ze hier toch goed kunnen bekijken. Je kunt in de middag relaxen of naar het nabijgelegen Rainforest Discovery Centre gaan, een jungle educatie-centrum waar je meer kunt opsteken van de flora en fauna van de jungle van Borneo. Voor je het weet, weet je meer over de jungle dan je vader en moeder.

 • 9

  naar Kinabatangan

  image

  We rijden in ongeveer 2 uur door naar Bilit, gelegen aan de Kinabatantangrivier. Het unieke stroomgebied van de Kinabatangan heeft een totale lengte van 560 kilometer en stroomt vanaf de bergen van Sabah tot in de Suluzee. De Kinabatangan is het leefgebied van o.a. orang-oetans, neusapen, olifanten en neushoornvogels. Onderweg zullen we oliepalmplantages tegenkomen, die tot voor kort dit unieke gebied bedreigden. Gelukkig is het Wereld Natuur Fonds in 1998 begonnen om dit gebied weer aan elkaar te rijgen, door de ontbrekende stukken te herbebossen.

  image

  We overnachten in een sfeervolle lodge bij de rivier. De maaltijden zijn hier inclusief. De namiddag staat meteen in het teken van wildlife. Je maakt een bootsafari (inclusief), waarbij je, wanneer je geluk hebt, oog in oog kunt komen met groepen neusapen, makaken, otters, varanen, ijsvogels, en neushoornvogels. Houd je ogen goed open, want soms zijn ook hier orang-oetans te zien en heel af en toe olifanten. Hoeveel dieren heb je al gespot?

 • 10

  Kinabatanganrivier / bootsafari

  image

  Ook vandaag staat in het teken van wildlife. Je maakt in de ochtend een cruise (inclusief) en kunt in de bijvoorbeeld wandelen naar het Oxbowmeer. Heel soms zijn ook hier orang-oetans te zien en heel af en toe olifanten. In de avond kun je optioneel nog een nachtsafari per boot maken, waarbij je nachtdieren zoals uilen, kleine krokodillen en katachtigen kunt spotten. Voeten binnenboord! Een spannende nachtwandeling door de jungle behoort ook tot de mogelijkheden. 

 • 11

  via de Sabah thee plantage naar Kinabalu Park

  image

  We verlaten Bilit en rijden naar de Sabah thee plantage. Hier krijg je een rondleiding door de theefabriek en kom je te weten hoe dat kopje thee dat je zo vaak drinkt tot stand komt! Ook kun je in de theevelden staan, tot zover je kan kijken zie je theestruiken staan. Hierna rijden we verder naar het Mount Kinabalu NP. We verlaten de laagvlakte en rijden per bus het bosachtige berggebied in, met af en toe wat akkertjes.

  image

  Halverwege de middag komen we aan in ons hotel, vlakbij het park. Met helder weer kun je vanaf je kamer de imposante top van de berg al zien liggen. Indien je gelukt hebt, kun je in de buurt soms ook een bloeiende rafflesia bekijken. Dit is 's werelds grootse bloem die kan uitgroeien tot een diameter van 1 meter! Zo een bloem heb je echt nog nooit gezien!

 • 12

  naar Kota Kinabalu

  image

  Voordat we naar Kota Kinabalu rijden gaan we eerst naar de hot springs waar je een heerlijke duik in het warme water kunt nemen. Ook bezoeken we het Kinabalu park welke zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Aan de voet van de berg in het nationale park zijn verschillende, zowel makkelijke als uitdagende, wandelingen te maken. Hierna rijden we naar Kota Kinabalu, een levendige havenstad. Het pleintje vlakbij de avondmarkt, waar 's avonds enkele restaurantjes hun stoelen en tafels buiten zetten, is een absolute must om te gaan eten. We overnachten in een comfortabel hotel. Na aankomst kun je vast nog een duik in het zwembad nemen!

 • 13

  naar Papar

  image

  Vanuit Kota Kinabalu rijden we naar Papar Beach. Hier overnachten we aan het strand in een comfortabel hotel met zwembad. Dit resort is omring door prachtige natuur en ligt direct aan een paradijselijk strand. Hier zullen we de komende dagen verblijven en de reis afsluiten!

 • 14

  Papar / vrije stranddag

  image

  Je kunt natuurlijk prima zwemmen bij deze prachtige plek. Kies je voor een ligbed bij het zwembad of ga je toch met je blote voeten in het zand? Het is hier echt genieten! Je kunt ook een uitstapje maken naar bijvoorbeeld het Lok Kawi Wildlife park of de Mari-Mari cultural village, hier ontdek je de Sabah cultuur. 

 • 15

  Papar / vrije stranddag

  image

  Ook vandaag kun je weer zwemmen, zonnen of zandkastelen bouwen. Vandaag is de laatste dag, dus je laatste kans om te genieten van deze mooie plek. Vergeet niet je koffer in te pakken, want morgen vliegen we terug.

 • 16

  vlucht naar Amsterdam

  Helaas zit je reis er alweer op en waarschijnlijk is de tijd voorbij gevlogen! Wat een heerlijke afsluiter was dat in Papar. In de loop van de dag rijden we naar het vliegveld van Kota Kinabalu voor de vlucht naar Amsterdam. De vluchttijden staan vermeld bij het vluchtschema.

 • 17

  aankomst Amsterdam

  .

Familiereis Maleisisch Borneo

Binnenkort boekbaar.
Ik blijf graag op de hoogte.

Familiereis maleisisch borneo
×
Bedankt, we houden je op de hoogte
Naar boven
 

Informatiedag Zwolle
Zaterdag 7 oktober 2017

 • Bezoek de algemene informatiemarkt en schrijf je in voor diverse reispresentaties. 
 • Maak kennis met de mensen achter de schermen.
 • Doe inspiratie op voor je volgende reis.

Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.