< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 24 deelnemers
 • Unieke en bijzondere reis langs de mooiste plekken van Borneo
 • Op pad met de Iban tijdens verblijf in een longhouse
 • Oog in oog met orang-oetans in het opvangcentrum in Sepilok
 • Veel excursies en activiteiten inbegrepen
 • Relaxed einde aan de kust van Sabah
 • Veel maaltijden inbegrepen!
 • Spannende wandelingen voor jong en oud door de jungle
 • Voldoende rust in het programma, vaak meerdere nachten op één plek
 • Gedurende de reis gevarieerd vervoer per bus, boot en driemaal een binnenlandse vlucht
 • Twee volle dagen midden in het Mulu National Park
 • Veel mogelijkheden tot zwemmen en snorkelen
 • Inclusief een spannende bootsafari tussen de vele dieren
 • Ontdek de immens grote grotten van Mulu

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht naar Kuching

  Vandaag gaat het grote avontuur naar Maleisisch Borneo beginnen! Op het vliegveld of in het vliegtuig zul je waarschijnlijk al wat groepsgenoten tegenkomen. De vluchttijden staan vermeld bij het vluchtschema.

 • 2

  Aankomst in Kuching

  image

  Na aankomst op het vliegveld van Kuching staat je reisbegeleid(st)er al te wachten om je naar het hotel te brengen. We overnachten in een comfortabel en sfeervol hotel met zwembad in het centrum van Kuching, vlak bij de rivier, smalle winkelstraten en Chinese tempels. Wie ligt er als eerste in het zwembad?

 • 3

  Kuching / vrije dag

  image

  Vandaag kun je even rustig bijkomen van de lange reis en de stad Kuching verkennen. In Kuching zijn nog veel historische gebouwen uit de tijd van de 'Witte Radja's' te zien. De Engelse familie Brooke heeft het land een eeuw lang bestuurd. Het Sarawak Museum heeft een wereldberoemde collectie over de verschillende Dayakculturen en de flora en fauna van Sarawak. Per sampan (bootje) kun je de rivier oversteken naar koloniale Fort Margherita of het moderne parlementsgebouw.

  image

  Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen om naar het Sarawak Cultural Village te gaan, een openluchtmuseum waar je verschillende longhouses van de verschillende volkeren van Borneo kunt bezoeken. In de avond kun je met een boot de rivier afzakken om vanaf de rivier de prachtige zonsondergang mee te maken, waar Kuching om bekend staat. Op de drukke avondmarkt aan de rivier kun je tot in de late uurtjes genieten van een traditionele nasi lemak of een sateetje. Dat gaat er best in!

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 4

  Dagtocht Bako National Park

  image

  's Morgens vroeg reis je in ruim anderhalf uur per bus en boot naar het relatief kleine aan de kust gelegen Bako National Park.Het park herbergt enorm veel verschillende bloemen en planten, zoals diverse soorten vleesetende bekerplanten. Spannend! Er komen ook veel dieren voor zoals wilde varkens, leguanen en kleine felgekleurde krabbetjes rond. Maar er zijn vooral veel apen! Er zitten brutale makaken, leuke verlegen grijze punk-aapjes. Als je geluk hebt en je houd je ogen goed open kun je ze spotten!

  image

  En natuurlijk kun je hier de zeldzame neusapen vinden. Neusapen zie je vooral in de vroege ochtend, aan de rand van de vloedbossen. Deze apen komen alleen op Borneo voor en worden ook wel Orang Belanda (Nederlander) genoemd, omdat ze volgens de lokale bevolking met hun grote rode neuzen en dikke buiken heel erg op Nederlanders lijken. Lijken ze op jou? We maken een mooie wandeling door het park. Neem je zwemspullen mee, want de verleiding is groot om onderweg af te dalen naar een idyllisch en verlaten strandje. Aan het eind van de middag vertrekken we weer naar ons hotel in Kuching.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 5

  Semonggoh Orang Oetan rehabilitatie centrum / naar Iban-longhouse

  image

  Na het ontbijt vertrekken we met onze bus naar het Semonggoh Orang Oetan rehabilitatie centrum. Ontheemde orang-oetans worden hier opgevangen om na een langdurige voorbereiding weer in de jungle te worden uitgezet. We zien de halfwilde mensapen uit het bos komen om te eten. Wat zien ze er komisch uit met hun lange armen! Op wie in jullie familie lijkt de orang-oetans het meest? Via het marktplaatsje Serian, waar de Dayakstammen vis, groente en fruit verkopen, rijden we in een uur of 4 naar het meer. Hier liggen de boten klaar om ons naar het Iban-longhouse te brengen. 

  image

  Een longhouse is een langgerekte woongemeenschap op palen, waar vele gezinnen bij elkaar wonen. Binnenin is een 'overdekte straat' ofwel veranda, waar de bewoners in de avonduren bijeen zitten. De vele deuren bieden toegang tot de familievertrekken. De Iban vormen de grootste groep onder de Dayak en staan van oudsher bekend als koppensnellers. De oudere Iban hebben hun lichaam met traditionele tatoeages versierd.

  image

  Het leven in een longhouse gaan we twee dagen meemaken. We overnachten in een guesthouse dat naast het longhouse staat. De welkomstceremonie is volgens de tradities van de Iban in Borneo. We proeven rijstwijn (tuak) terwijl we een aantal dansen te zien krijgen. Overdag zijn vooral de ouderen en kinderen te vinden in het longhouse, want de anderen bewerken dan hun rijstvelden.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 6

  Iban-longhouse / jungle wandeling

  image

  's Ochtends vroeg worden jullie gewekt door kraaiende hanen en zien jullie hoe de ochtenddauw boven de jungle uitstijgt. Vandaag maak je, vergezeld door enkele bewoners, een korte wandeling door de jungle. Neem je zwemkleding mee! Je wandelt over smalle, soms glibberige junglepaadjes, terwijl de lokale gids uitleg geeft over valstrikken, jachttechnieken en geneeskrachtige planten. Pas op, dat je niet uitglijdt! We maken kennis met de bijzondere flora en fauna van het tropisch regenwoud en we bereiken een kristalhelder beekje met daarnaast een hete bron. Geniet van het geluid van de jungle terwijl je pootje baadt in de bron!

  image

  Ondertussen wordt een heerlijke barbecuelunch klaargemaakt, tijd om te picknicken! Na de lunch lopen we weer terug naar ons longhouse waar de rest van de middag weer ter vrije besteding is. Na het diner zal onze gastheer ons trakteren op een voorstelling met traditionele muziekinstrumenten. Uiteraard wordt ons geleerd hoe we deze bijzondere instrumenten kunnen bespelen. En er mag gedanst worden natuurlijk.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 7

  naar Kuching

  image

  We nemen afscheid van onze nieuwe vrienden en keren terug naar Kuching. Leuk, om de afgelopen dagen mee te maken hoe de bevolking leeft! Het is ook wel lekker om aan het begin van de middag weer terug te zijn in Kuching. Wie wil kan 's avonds genieten van de heerlijkste visgerechten, die op het Sea Food Court worden geserveerd.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 8

  vlucht naar Mulu N.P.

  image

  We vliegen via Miri naar het grootste nationale park van Sarawak. Het Mulu Park ligt tussen twee bergketens die overgroeid zijn met primair regenwoud. Hier bevinden zich meer dan 1500 plantensoorten, 67 zoogdieren en 262 soorten vogels, waaronder alle acht typen neushoornvogels. Het is prachtig om ze over deze groene wouden te zien vliegen. Je herkent ze aan hun aparte snavel. Als je geluk hebt kun je ze spotten!

  image

  In de middag gaan we naar 'Lang Cave', een druipsteengrot met vreemde rotsformaties. Daarna trekken we verder naar een reusachtige grot: de 'Deer Cave'. De entree van deze grot, met een hoogte van 120 meter, is erg imponerend. Spannend, die grotten! Tegen het vallen van de avond vliegen zo' n twee miljoen vleermuizen de grotten uit op zoek naar voedsel. Wie ooit dit spectaculaire schouwspel heeft gezien, zal het niet snel vergeten. Gewapend met een zaklamp lopen we in het donker, begeleid door vuurvliegjes en mysterieuze junglegeluiden, weer naar ons guesthouse. Het lijkt wel een droom!

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 9

  Mulu N.P.

  image

  Per longboat varen we dieper het oerwoud in. Onderweg bezoeken we kort het dorp van de Penan, de vroegere nomaden van de jungle. Hier kun je onder andere handgemaakte armbandjes van rotan kopen. Misschien zie je wel een leuke voor je vriend of vriendin thuis. Vandaag bezoeken we 2 grottenstelsels. Allereerst wandelen we naar de 'Wind Cave', met formidabele eeuwenoude slanke druipsteenformaties.

  image

  Vervolgens lopen we naar de 'Clearwatercave' en verkennen een gedeelte van dit 107 kilometer (!) lange grottensysteem. Hier bloeit de unieke 'monofylae', een eenbladige plant. Vergeet je zwemspullen niet, want vlakbij de windcave kun je heerlijk zwemmen. Plons!

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 10

  Mulu N.P.

  image

  Vandaag heb je nog de tijd om nog meer van het Mulu Nationaal Park te ontdekken. Je kunt ook een spectaculaire Canopywalk doen, wanneer je tenminste geen hoogtevrees hebt (optioneel). Als een echte Tarzan of Jane vlieg je door de bomen! De hangbrug door de bomen is met 480 meter de langste ter wereld. Op zo'n 15 tot 25 meter boven de grond kun je genieten van hoe de flora en fauna van de jungle er van boven uit zien: varens, orchideeën, vogels, enzovoort. Vijf miljoen jaar hevige regenval heeft in dit gebied een uitgebreid grottenstelsel uitgekerfd. Inmiddels zijn 44 grotten in kaart gebracht, waarvan we er vandaag vier bezoeken.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 11

  vlucht naar Kota Kinabalu

  image

  We vliegen naar Kota Kinabalu, oftwel 'KK'. Dit is een levendige havenstad aan de Zuid-Chinese Zee met zowel Filippijnse als Islamitische invloeden. De stad heeft naast moderne winkelcentra ook vele markten, die een uitgelezen plaats zijn om de lokale bevolking te ontmoeten. We wisselen het leven in de jungle even af voor het stadsleven en blijven twee nachten in KK.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 12

  Kota Kinabalu / vrije dag

  image

  Vandaag een dag ter vrije besteding in KK. Misschien wil je gaan shoppen of een kijkje nemen in de levendige haven voor een gezellig kletspraatje met een oude visserman. Andere aanraders zijn het pas gerenoveerde museum en de grote moskee. Je kunt ook gaan zwemmen en snorkelen bij een van de vijf wonderschone eilandjes voor de kust met zandstranden, kristalhelder water en koraalriffen. Prachtig! Lekker relaxen bij het zwembad van het hotel kan natuurlijk ook.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 13

  naar Mount Kinabalu NP

  image

  In de ochtend vertrekken we richting Mount Kinabalu Nationaal Park, een ritje van ongeveer twee uur. We rijden met onze bus het bosachtige berggebied in, met af en toe wat akkertjes. We slapen in een hotel vlakbij het park. Met helder weer kun je vanaf je kamer de imposante top van de berg al zien liggen. De Mount Kinabalu is de hoogste berg van Borneo!

  image

  Aan de voet van de berg in het nationale park zijn verschillende, zowel makkelijke als uitdagende, wandelingen te maken. Tijdens de wandelingen aan de voet van de berg kun je de uitbundige vegetatie verkennen. Als je gelukt hebt, kun je in de buurt soms ook een bloeiende rafflesia bekijken. Dit is 's werelds grootse bloem die kan uitgroeien tot een diameter van 1 meter! 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 14

  Kinabalu NP /bezoek theeplantage / zwavelbronnen van Poring

  image

  We rijden naar de jungle van Poring. Onderweg bezoeken we een theeplantage en zijn hier getuige van het hele proces van theeplant tot kopje. Hierna bezoeken we de zwavelbronnen van Poring. Je kunt heerlijk baden in de door de Japanners in WO II aangelegde bassins. Lekker heet, dus mocht je last hebben van spierpijn dan kun je er hier van afkomen. Tijdens een optionele canopywalk maken kun je een 550 meter lang stelsel van slingerende hangbruggen trotseren, 40 meter hoog tussen de boomkruinen. Wat een uitzichten over de jungle! We overnachten weer in ons hotel bij het Kinabalu NP.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 15

  naar Sepilok

  image

  We rijden in ongeveer 4 uur naar Sandakan, de stad die bekend is geworden van de piratenfilm Sandokan. Hier ligt Sepilok, het beroemdste orang-oetan rehabilitatie centrum van Borneo. In dit natuurreservaat worden orang-oetans voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle, een proces dat jaren duurt. We slapen in een lodge de buurt van Sepilok.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 16

  Sepilok / bezoek orang-oetan rehabilitatie centrum

  image

  Vandaag kun je in de ochtend en in de namiddag naar het park tijdens de voedertijden bezoeken. Hier kun je de voedertijden bijwonen en zien hoe jonge en oudere orang-oetans die de stap naar een zelfstandig leven al hebben gezet, bijgevoerd worden. De dieren blijven op gezette tijden terugkeren naar deze stek voor een aanvulling op hun menu. Wat een grappige beesten en wat lijken ze op mensen!

  Je kunt in de middag relaxen of naar het nabijgelegen Rainforest Discovery Centre gaan, een jungle educatie-centrum waar je meer kunt opsteken van de flora en fauna van de jungle van Borneo. Voor je het weet, weet je meer over de jungle dan je vader en moeder.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 17

  Naar Kinabatanganrivier / avond bootsafari

  image

  Het is een rit van ongeveer 2 uur naar Bilit, gelegen aan de Kinabatantangrivier. Het unieke stroomgebied van de Kinabatangan heeft een totale lengte van 560 kilometer en stroomt vanaf de bergen van Sabah tot in de Suluzee. De Kinabatangan is het leefgebied van o.a. orang-oetans, neusapen, olifanten en neushoornvogels. Onderweg zullen we oliepalmplantages tegenkomen, die tot voor kort dit unieke gebied bedreigden. Gelukkig is het Wereld Natuur Fonds in 1998 begonnen om dit gebied weer aan elkaar te rijgen, door de ontbrekende stukken te herbebossen.

  image

  We overnachten in een gezellige lodge bij de rivier. De maaltijden zijn hier inclusief. In de avond maken we een bootsafari waarbij je, wanneer je geluk hebt, oog in oog kunt komen met groepen neusapen, makaken, otters, varanen, ijsvogels, en neushoornvogels. Houd je ogen goed open, want soms zijn ook hier orang-oetans te zien en heel af en toe olifanten. Hoeveel dieren heb je al gespot?

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 18

  Kinabatanganrivier / bootsafari

  image

  Ook vandaag staat in het teken van wildlife. Je maakt in de ochtend een cruise (inclusief) en kunt in de bijvoorbeeld wandelen naar het Oxbowmeer. Heel soms zijn ook hier orang-oetans te zien en heel af en toe olifanten. In de avond kun je optioneel weer een nachtsafari per boot maken, waarbij je nachtdieren zoals uilen, kleine krokodillen en katachtigen kunt spotten. Voeten binnenboord! Een spannende nachtwandeling door de jungle behoort ook tot de mogelijkheden.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 19

  vlucht naar Kota Kinabalu, naar Papar

  image

  We rijden in ongeveer twee uur naar de luchthaven van Sandakan en vliegen terug naar Kota Kinabalu. Vanaf hier rijden we naar Papar voor de laatste twee nachten van onze reis. Ons hotel ligt aan de kust, niet ver van Papar.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 20

  Papar / excursie Dinawan Island

  image

  Vandaag maken we een dagtrip naar het eilandje Dinawan, voor de kust bij Kota Kinabalu. Na een korte boottocht arriveren we op een prachtig en sereen eilandje met witte zandstranden en een lagune met warm turquoise water. Je kunt hier heerlijk zwemmen, maar ook kajakken en snorkelen. Of ga op verkenning in het weelderige tropische regenwoud. Als je geluk hebt zie je de oosterse Bonte Neushoornvogel vliegen. Aan het eind van de middag varen en rijden we terug naar ons hotel.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 21

  naar Kota Kinabalu / vlucht naar Amsterdam

  Je hebt de ochtend om nog even heerlijk te relaxen aan het zwembad van het hotel. In de middag rijden we naar het vliegveld van Kota Kinabalu voor de vlucht via Kuala Lumpur naar Amsterdam.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 22

  aankomst Amsterdam

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.

Familiereis Maleisisch Borneo

Naar het hart van Borneo

Familiereis maleisisch borneo
22 dagen vanaf € 2.898
Naar boven