< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 24 deelnemers
 • Oog in oog met orang-oetans in opvancentra Semonggoh en Sepilok
 • Spannende wandelingen voor jong en oud door de jungle
 • Veel maaltijden inbegrepen (18 x ontbijt, 6 x lunch en 10 x diner)
 • Ervaar het lokale leven met twee overnachtingen in een echt Iban-longhouse
 • Afsluiten in een comfortabel hotel aan het strand
 • Ga in het Bako National Park op zoek naar makaken, punk-aapjes, én de zeldzame neusapen
 • Gedurende de reis gevarieerd vervoer per vliegtuig, bus en boot
 • Twee volle dagen midden in het Mulu National Park
 • Veel mogelijkheden tot zwemmen, duiken en snorkelen
 • Inclusief een spannende bootsafari tussen de vele dieren
 • Ontdek de grotten van Mulu

! Voor deze reis zijn er meerdere reisroutes. Onder Data & Prijzen vind je welke route wanneer gevolgd wordt. Maak hieronder je keuze.

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Amsterdam – Kuching via Kuala Lumpur

  Vandaag gaat het grote avontuur naar Maleisisch Borneo beginnen! Op het vliegveld of in het vliegtuig zul je waarschijnlijk al wat groepsgenoten tegenkomen. De vluchttijden staan vermeld bij het vluchtschema.

 • 2

  Kuching / vrije dag

  image

  Na aankomst op het vliegveld van Kuching staat je reisbegeleid(st)er al te wachten om je naar het hotel te brengen. In Kuching zijn nog veel historische gebouwen uit de tijd van de 'Witte Radja's' te zien. De Engelse familie Brooke heeft het land een eeuw lang bestuurd. Het Sarawak Museum heeft een wereldberoemde collectie over de verschillende Dayakculturen en de flora en fauna van Sarawak.We overnachten in een comfortabel en sfeervol hotel met zwembad in het centrum van Kuching, vlak bij de rivier, smalle winkelstraten en Chinese tempels. Wie ligt er als eerste in het zwembad?

  image

  Trossen los, want per sampan (bootje) kun je de rivier oversteken naar koloniale Fort Margherita of het moderne parlementsgebouw. In de avond kun je met een boot de rivier afzakken om vanaf de rivier de prachtige zonsondergang mee te maken, waar Kuching om bekend staat. Op de drukke avondmarkt aan de rivier kun je tot in de late uurtjes genieten van een traditionele nasi lemak of een sateetje. Dat gaat er best in!

 • 3

  Kuching / Semangoh

  image

  Vandaag bezoek je het Semonggoh Wildlife Rehabilitation Centre, waar ontheemde orang-oetans worden opgevangen om na een langdurige voorbereiding weer in de jungle te worden uitgezet. We zien de halfwilde mensapen uit het bos komen om te eten. Wat zien ze er komisch uit met hun lange armen! Op wie in jullie familie lijkt de orang-oetans het meest? Vervolgens keer je terug naar Kuching, waar je de rest van de dag voor je zelf hebt. Maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen om naar het Sarawak Cultural Village te gaan, een openluchtmuseum waar je verschillende longhouses van de verschillende volkeren van Borneo kunt bezoeken.

 • 4

  naar Bako National Park

  image

  's Morgens vroeg reis je in ruim anderhalf uur per bus en boot naar het relatief kleine aan de kust gelegen Bako National Park.Het park herbergt enorm veel verschillende bloemen en planten, zoals diverse soorten vleesetende bekerplanten. Spannend! Er komen ook heel veel dieren voor, vooral apen: er zitten brutale makaken, leuke verlegen grijze punk-aapjes.

  image

  En natuurlijk kun je hier de zeldzame neusapen vinden. Neusapen zie je vooral in de vroege ochtend, aan de rand van de vloedbossen. Deze apen komen alleen op Borneo voor en worden ook wel Orang Belanda (Nederlander) genoemd, omdat ze volgens de lokale bevolking met hun grote rode neuzen en dikke buiken heel erg op Nederlanders lijken. Lijken ze op jou? In Bako slaap je in eenvoudige houten bungalows met een veranda, vlakbij het strand.

 • 5

  Bako National Park / vrije dag

  image

  Er lopen in het park ook wilde varkens, leguanen en kleine felgekleurde krabbetjes rond. Gedurende deze twee dagen maak je over verschillende jungletreks prachtige wandelingen, waarbij je soms als Indiana Jones over grillige rotsformaties naar boven moet klauteren. De meeste wandelingen zijn niet erg moeilijk en variëren van twintig minuten tot negen uur. Neem je zwemspullen mee, want de verleiding is groot om onderweg af te dalen naar een idyllisch en verlaten strandje.

 • 6

  naar Kuching

  image

  ‘s Ochtends kun je weer als een echte avonturier op zoek gaan naar neusapen, een trail lopen of van het nabij gelegen strand genieten. Aan het eind van de ochtend keer je per boot en bus terug naar Kuching.

  Kuching is trouwens dé plaats waar je het beste antiek en traditionele longhouse-voorwerpen kunt kopen en zelfs kunt laten verschepen.

 • 7

  naar Iban-longhouse

  image

  Met onze eigen bus rijden we in een uur of 4 naar het meer, waar de boten klaar liggen om ons naar het Iban-longhouse te brengen. Een longhouse is een langgerekte woongemeenschap op palen, waar vele gezinnen bij elkaar wonen. Binnenin is een 'overdekte straat' ofwel veranda, waar de bewoners in de avonduren bijeen zitten. De vele deuren bieden toegang tot de familievertrekken. De Iban vormen de grootste groep onder de Dayak en staan van oudsher bekend als koppensnellers. De oudere Iban hebben hun lichaam met traditionele tatoeages versierd. Zo anders dan bij ons!

  image

  Het leven in een longhouse gaan we twee dagen meemaken. We overnachten in een guesthouse dat naast het longhouse staat. De welkomstceremonie is volgens de tradities van de Iban in Borneo. We proeven rijstwijn (tuak) terwijl we een aantal dansen te zien krijgen. Meedansen mag! Overdag zijn vooral de ouderen en kinderen te vinden in het longhouse, want de anderen bewerken dan hun rijstvelden.

 • 8

  Iban-longhouse

  image

  's Ochtends vroeg worden jullie gewekt door kraaiende hanen en zien jullie hoe de ochtenddauw boven de jungle uitstijgt. Vandaag maak je, vergezeld door enkele bewoners, een korte wandeling door de jungle. Je wandelt over smalle, soms glibberige junglepaadjes, terwijl de lokale gids uitleg geeft over valstrikken, jachttechnieken en geneeskrachtige planten. Pas op, dat je niet uitglijdt! Je komt langs rijstvelden, en peper- en rubberplantages. Vervolgens stap je weer in de longboats en vaart verder de rivier op, steeds dieper de jungle in.

  image

  Het varen wordt soms onderbroken door stroomversnellingen, en af en toe moet je zelf ook uit de boot klimmen om deze over de grintbanken te duwen. Wat een avontuur! Door tunnels van bladeren bereik je de lunchplek aan de oever van de rivier, waar het eten op de Ibanmanier in bamboe wordt gekookt. Terwijl de lunch wordt bereid, neem jij natuurlijk een heerlijk verfrissende duik in de heldere rivier! Na de lunch ga je weer terug naar het longhouse voor een tweede gezellige avond.

 • 9

  naar Kuching

  image

  Terwijl de dauw optrekt, stappen we in de boten die al op ons liggen te wachten. Na een korte boottocht arriveren we weer bij de bus en keren terug naar Kuching. Leuk, om de afgelopen dagen mee te maken hoe de bevolking leeft! Onderweg zullen we een aantal korte stops inlassen, maar het is lekker om aan het begin van de middag terug te zijn in Kuching. Wie wil kan 's avonds genieten van de heerlijkste visgerechten, die op het Sea Food Court worden geserveerd.

 • 10

  vlucht naar Mulu N.P.

  image

  We vliegen via Miri naar het grootste nationale park van Sarawak. Het Mulu Park ligt tussen twee bergketens die overgroeid zijn met primair regenwoud. Hier bevinden zich meer dan 1500 plantensoorten, 67 zoogdieren en 262 soorten vogels, waaronder alle acht typen neushoornvogels. Het is prachtig om ze over deze groene wouden te zien vliegen. Je herkent ze aan hun aparte snavel. Heb je er al een gespot? Je verblijft drie nachten in een zeer comfortabel hotel, midden in de jungle en met een heerlijk zwembad.

 • 11

  Mulugrotten

  image

  In de ochtend kun je een spectaculaire Canopywalk doen, wanneer je tenminste geen hoogtevrees hebt (optioneel). Als een echte Tarzan of Jane vlieg je door de bomen! De hangbrug door de bomen is met 480 meter de langste ter wereld. Op zo'n 15 tot 25 meter boven de grond kun je genieten van hoe de flora en fauna van de jungle er van boven uit zien: varens, orchideeën, vogels, enzovoort. Vijf miljoen jaar hevige regenval heeft in dit gebied een uitgebreid grottenstelsel uitgekerfd. Inmiddels zijn 44 grotten in kaart gebracht, waarvan we er vandaag vier bezoeken.

  image

  In de middag gaan we naar 'Lang Cave', een druipsteengrot met vreemde rotsformaties. Daarna trekken we verder naar een reusachtige grot: de 'Deer Cave'. De entree van deze grot, met een hoogte van 120 meter, is erg imponerend. Spannend, die grotten! Tegen het vallen van de avond vliegen zo' n twee miljoen vleermuizen de grotten uit op zoek naar voedsel. Wie ooit dit spectaculaire schouwspel heeft gezien, zal het niet snel vergeten. Gewapend met een zaklamp lopen we in het donker, begeleid door vuurvliegjes en mysterieuze junglegeluiden, weer naar ons guesthouse. Het lijkt wel een droom!

 • 12

  Mulugrotten

  image

  Per longboat varen we dieper het oerwoud in. Onderweg bezoeken we kort het dorp van de Penan, de vroegere nomaden van de jungle. Hier kun je onder andere handgemaakte armbandjes van rotan kopen. Misschien zie je wel een leuke voor je vriend of vriendin thuis. Vandaag bezoeken we 2 grottenstelsels. Allereerst wandelen we naar de 'Wind Cave', met formidabele eeuwenoude slanke druipsteenformaties.

  image

  Vervolgens lopen we naar de 'Clearwatercave' en verkennen een gedeelte van dit 107 kilometer (!) lange grottensysteem. Hier bloeit de unieke 'monofylae', een eenbladige plant. Vergeet je zwemspullen niet, want vlakbij de windcave kun je heerlijk zwemmen. Plons!

 • 13

  vlucht naar Kota Kinabalu

  image

  We vliegen naar Kota Kinabalu, een levendige havenstad aan de Zuid-Chinese Zee. Deze stad, met zowel Filippijnse als Islamitische invloeden, heeft naast moderne winkelcentra ook vele markten, die een uitgelezen plaats zijn om de lokale bevolking te ontmoeten. Maak een gezellig kletspraatje met een oude visserman. Andere aanraders zijn het pas gerenoveerde museum en de grote moskee. Afhankelijk van de aankomsttijd kun je gaan zwemmen en snorkelen bij een van de vijf wonderschone eilandjes voor de kust met zandstranden, kristalhelder water en koraalriffen. Prachtig!

 • 14

  vlucht naar Sandakan / naar Sepilok

  image

  We vliegen naar Sandakan, de stad die bekend is geworden van de piratenfilm Sandokan. We rijden meteen door naar Sepilok, het beroemdste orang-oetan rehabilitatie centrum van Borneo. In dit natuurreservaat worden orang-oetans voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle, een proces dat jaren duurt. Afhankelijk van de vluchttijd (ochtend- of late middagvlucht) kun je het rehabilitatie centrum nog op deze dag bezoeken of anders de volgende dag. Hier kun je de voedertijden bijwonen en zien hoe jonge en oudere orang-oetans die de stap naar een zelfstandig leven al hebben gezet, bijgevoerd worden. De dieren blijven op gezette tijden terugkeren naar deze stek voor een aanvulling op hun menu. Wat een grappige beesten en wat lijken ze op mensen!

 • 15

  Sepilok / bezoek orang-oetans

  image

  Vandaag kun je in de ochtend en in de namiddag naar het park tijdens de voedertijden bezoeken. Mocht je tijdens het verblijf aan de Kinabatangan geen wilde orang-oetans (van dichtbij) hebben kunnen ‘spotten’, dan heb je ze hier toch goed kunnen bekijken. Je kunt in de middag relaxen of naar het nabijgelegen Rainforest Discovery Centre gaan, een jungle educatie-centrum waar je meer kunt opsteken van de flora en fauna van de jungle van Borneo. Voor je het weet, weet je meer over de jungle dan je vader en moeder.

 • 16

  naar Kinabatangan

  image

  We rijden in ongeveer 2 uur door naar Bilit, gelegen aan de Kinabatantangrivier. Het unieke stroomgebied van de Kinabatangan heeft een totale lengte van 560 kilometer en stroomt vanaf de bergen van Sabah tot in de Suluzee. De Kinabatangan is het leefgebied van o.a. orang-oetans, neusapen, olifanten en neushoornvogels. Onderweg zullen we oliepalmplantages tegenkomen, die tot voor kort dit unieke gebied bedreigden. Gelukkig is het Wereld Natuur Fonds in 1998 begonnen om dit gebied weer aan elkaar te rijgen, door de ontbrekende stukken te herbebossen.

  image

  We overnachten in een gezellige homestay bij de rivier. De maaltijden zijn hier inclusief. De namiddag staat meteen in het teken van wildlife. Je maakt een bootsafari (inclusief), waarbij je oog in oog kunt komen met groepen neusapen, makaken, otters, varanen, ijsvogels, en neushoornvogels. Houd je ogen goed open, want soms zijn ook hier orang-oetans te zien en heel af en toe olifanten. Hoeveel dieren heb je al gespot?

 • 17

  Kinabatanganrivier / bootsafari

  image

  Ook vandaag staat in het teken van wildlife. Je maakt in de ochtend een cruise (inclusief) en kunt in de bijvoorbeeld wandelen naar het Oxbowmeer. Heel soms zijn ook hier orang-oetans te zien en heel af en toe olifanten. In de avond kun je optioneel nog een nachtsafari per boot maken, waarbij je nachtdieren zoals uilen, kleine krokodillen en katachtigen kunt spotten. Voeten binnenboord! Een spannende nachtwandeling door de jungle behoort ook tot de mogelijkheden. 

 • 18

  vlucht naar Kota Kinabalu

  image

  We vliegen terug naar Kota Kinabalu. Je kunt vanmiddag gaan zwemmen en snorkelen bij een van de vijf wonderschone eilandjes voor de kust met zandstranden, kristalhelder water en koraalriffen. De eilandjes behoren tot het Tunku Abdul Rahman Marine Park. Het pleintje vlakbij de avondmarkt, waar ´s avonds enkele restaurantjes hun stoelen en tafels buiten zetten, is een absolute must om te gaan eten. Wie heeft er zin in noedels?

 • 19

  naar Papar

  image

  In een uur rijden we naar Papar. Hier overnachten we aan het strand in een comfortabel hotel met zwembad. Dit resort is omring door prachtige natuur en ligt direct aan een paradijselijk strand. Hier zullen we de komende dagen verblijven en de reis afsluiten!

 • 20

  Papar / vrije stranddag

  image

  Je kunt natuurlijk prima zwemmen bij deze prachtige plek. Kies je voor een ligbed bij het zwembad of ga je toch met je blote voeten in het zand? Het is hier echt genieten! Je kunt ook een uitstapje maken naar bijvoorbeeld het Lok Kawi Wildlife park of de Mari-Mari cultural village, hier ontdek je de Sabah cultuur. 

 • 21

  Papar / vrije stranddag

  image

  Ook vandaag kun je weer zwemmen, zonnen of zandkastelen bouwen. Vandaag is de laatste dag, dus je laatste kans om te genieten van deze mooie plek. Vergeet niet je koffer in te pakken, want morgen vliegen we terug.

 • 22

  vlucht naar Amsterdam

  Helaas zit je reis er alweer op en waarschijnlijk is de tijd voorbij gevlogen! Wat een heerlijke afsluiter was dat in Papar. In de loop van de dag rijden we naar het vliegveld van Kota Kinabalu voor de vlucht naar Amsterdam. De vluchttijden staan vermeld bij het vluchtschema.

 • 23

  aankomst Amsterdam

  .

Familiereis Maleisisch Borneo

Naar het hart van Borneo

image
23 dagen vanaf € 2.898
Naar boven