Leg nú jouw reis voor 2021 vast en profiteer van flexibele annuleringsvoorwaarden Meer info

< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Amsterdam - Kuching

  Vandaag gaat het grote avontuur naar Maleisisch Borneo beginnen! Op het vliegveld of in het vliegtuig zul je waarschijnlijk al wat groepsgenoten tegenkomen. De vluchttijden staan vermeld bij het vluchtschema.

 • 2

  aankomst in Kuching

  image

  Na aankomst op het vliegveld van Kuching staat je reisbegeleid(st)er al te wachten om je naar het hotel te brengen. Kuching is de hoofstad van Sawarak en betekent 'kat' in het Maleis. We overnachten in een comfortabel en sfeervol hotel met zwembad in het centrum van Kuching, vlak bij de rivier, smalle winkelstraten en Chinese tempels. Wie ligt er als eerste in het zwembad om bij te komen van de lange vlucht? Eind van de middag zal de reisbegeleid(st)er een welkomstbijeenkomst organiseren.

 • 3

  Kuching / vrije dag

  image

  Vandaag kunnen jullie op jullie gemakje de stad Kuching verkennen. In Kuching zijn nog veel historische gebouwen uit de tijd van de 'Witte Radja's' te zien. Het Sarawak Museum heeft een wereldberoemde collectie over de verschillende Dayakculturen en de flora en fauna van Sarawak. Per sampan (bootje) kun je de rivier oversteken naar koloniale Fort Margherita of het moderne parlementsgebouw. De waterkant is rijk aan winkels en lokale groente-, kruiden- en vismarkten. Probeer vooral het traditionele gerecht Laksa.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 4

  dagtocht Bako National Park

  image

  's Morgens vroeg reis je in ruim anderhalf uur per bus en boot naar het relatief kleine aan de kust gelegen Bako National Park. Het park herbergt enorm veel verschillende bloemen en planten, zoals diverse soorten vleesetende bekerplanten. Spannend! Er komen ook veel dieren voor zoals wilde varkens, leguanen en kleine felgekleurde krabbetjes rond. Maar er zijn vooral veel apen! Er zitten brutale makaken, leuke verlegen grijze punk-aapjes. Als je geluk hebt en je houd je ogen goed open kun je ze spotten!

  image

  En natuurlijk kun je hier de zeldzame neusapen vinden. Neusapen zie je vooral in de vroege ochtend, aan de rand van de vloedbossen. Deze apen komen alleen op Borneo voor en worden ook wel Orang Belanda (Nederlander) genoemd, omdat ze volgens de lokale bevolking met hun grote rode neuzen en dikke buiken heel erg op Nederlanders lijken. Lijken ze op jou? We maken een mooie wandeling door het park. Neem je zwemspullen mee, want de verleiding is groot om onderweg af te dalen naar een idyllisch en verlaten strandje. Aan het eind van de middag vertrekken we weer naar ons hotel in Kuching.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 5

  via Semonggoh Orang Oetan rehabilitatie centrum naar longhouse

  image

  Na het ontbijt vertrekken we met onze bus naar het Semonggoh Orang Oetan rehabilitatie centrum. Ontheemde orang-oetans worden hier opgevangen om na een langdurige voorbereiding weer in de jungle te worden uitgezet. We zien de halfwilde mensapen uit het bos komen om te eten. Wat zien ze er komisch uit met hun lange armen! Op wie in jullie familie lijkt de orang-oetans het meest? Vervolgens rijden we in een uur of 6 door schilderachtig groen regenwoud naar het longhouse waar we twee nachten zullen verblijven.

  image

  Een longhouse is een langgerekte woongemeenschap op palen, waar vele gezinnen bij elkaar wonen. Het longhouse waar wij verblijven staat bekend als langste en oudste huis in Sarikei waar ongeveer 300 mensen uit 45 families onder één dak woonden. Het leven in een longhouse gaan we twee dagen meemaken. We overnachten in of nabij het longhouse wat de ideale manier om het lokale leven van dichtbij te ervaren. Vandaag krijgen we zelfs een traditionele dans te zien van de lokale bewoners. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 6

  Longhouse / jungle wandeling

  image

  's Ochtends vroeg worden jullie gewekt door kraaiende hanen en zien jullie hoe de ochtenddauw boven de jungle uitstijgt. Vandaag maak je, vergezeld door enkele bewoners, een korte wandeling door de jungle. Neem je zwemkleding mee! Je wandelt over smalle, soms glibberige junglepaadjes, terwijl de lokale gids uitleg geeft over valstrikken, jachttechnieken en geneeskrachtige planten. We maken kennis met de bijzondere flora en fauna van het tropisch regenwoud. De avond is ter vrije besteding. Na het diner is er mogelijkheid om samen met de locals van het longhouse te zitten en hun verhaal aan te horen over hun leven.

  image

  Ondertussen wordt een heerlijke barbecuelunch klaargemaakt, tijd om te picknicken! Na de lunch lopen we weer terug naar ons longhouse waar de rest van de middag weer ter vrije besteding is. Na het diner zal onze gastheer ons trakteren op een voorstelling met traditionele muziekinstrumenten. Uiteraard wordt ons geleerd hoe we deze bijzondere instrumenten kunnen bespelen. En er mag gedanst worden natuurlijk.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 7

  naar Kuching

  image

  We nemen afscheid van onze nieuwe vrienden en keren terug naar Kuching. “Selamat Jala” zeggen we dan en we zijn weer een ervaring rijker. Hopelijk hebben jullie het leuk gehad en was het gaaf om te zien hoe de bevolking in dit gebied leeft! Eenmaal in Kuching kunnen jullie je eigen gang weer gaan. Wie wil kan 's avonds genieten van de heerlijkste visgerechten, die op het Sea Food Court worden geserveerd.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 8

  vlucht naar Miri; naar Mulu Nationaal Park

  image

  We vliegen via Miri naar het grootste nationale park van Sarawak. Het Mulu Park ligt tussen twee bergketens die overgroeid zijn met primair regenwoud en staat op de Werelderfgoedlijst vanwege het spectaculaire landschap. Hier bevinden zich meer dan 1500 plantensoorten, 67 zoogdieren en 262 soorten vogels, waaronder alle acht typen neushoornvogels. Het is prachtig om ze over deze groene wouden te zien vliegen. Je herkent ze aan hun aparte snavel. Als je geluk hebt kun je ze spotten!

  image

  In de middag gaan we naar 'Lang Cave', een druipsteengrot met vreemde rotsformaties. Daarna trekken we verder naar een reusachtige grot: de 'Deer Cave'. De entree van deze grot, met een hoogte van 120 meter, is erg imponerend. Spannend, die grotten! Tegen het vallen van de avond vliegen zo' n twee miljoen vleermuizen de grotten uit op zoek naar voedsel. Wie ooit dit spectaculaire schouwspel heeft gezien, zal het niet snel vergeten. Gewapend met een zaklamp lopen we in het donker, begeleid door vuurvliegjes en mysterieuze junglegeluiden, weer naar ons guesthouse. Het lijkt wel een droom!

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 9

  Mulu Nationaal Park / bezoek grotten

  image

  Per longboat varen we dieper het oerwoud in. Vandaag bezoeken we twee grottenstelsels. Allereerst wandelen we naar de 'Wind Cave', met formidabele eeuwenoude slanke druipsteenformaties. Vervolgens lopen we naar de 'Clearwatercave' en verkennen een gedeelte van dit 107 kilometer (!) lange grottensysteem. Hier bloeit de unieke 'monofylae', een eenbladige plant. Vergeet je zwemspullen niet, want vlakbij de windcave kun je heerlijk zwemmen. In de avond kunnen jullie nog een bijzondere avondwandeling maken.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 10

  vlucht naar Kota Kinabalu

  image

  We vliegen naar Kota Kinabalu, oftwel 'KK', de hoofdstad van Sabah. Dit is een levendige havenstad aan de Zuid-Chinese Zee met zowel Filippijnse als Islamitische invloeden. De stad heeft naast moderne winkelcentra ook vele markten, die een uitgelezen plaats zijn om de lokale bevolking te ontmoeten. Je kunt er erg lekkere gerechten scoren en op een klapstoeltje het lokale leven aanschouwen. Heel anders dan thuis! We wisselen het leven in de jungle even af voor het stadsleven en blijven twee nachten in KK.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 11

  Kota Kinabalu / vrije dag

  image

  Vandaag hebben jullie een dag ter vrije besteding in KK. Misschien wil je gaan shoppen of een kijkje nemen in de levendige haven voor een gezellig kletspraatje met een oude visserman. Andere aanraders zijn het pas gerenoveerde museum en de grote moskee. Je kunt ook gaan zwemmen en snorkelen bij een van de vijf wonderschone eilandjes voor de kust met zandstranden, kristalhelder water en koraalriffen. Prachtig! Lekker relaxen bij het zwembad van het hotel kan natuurlijk ook.

  Jullie kunnen er ook voor kiezen om Mari-mari Cultural Village te bezoeken. Ver weg van de moderne stad Kota Kinabula. Het dorp functioneert als een museum dat de etnische cultuur van Borneo bewaart. Je krijgt hier de mogelijkheid om de cultuur en levensstijl te bekijken en te ervaren van hoe de inheemse etnische groepen van Borneo leefden in de oude dagen toen elektriciteit nog niet bestond in hun land.

 • 12

  naar Mount Kinabalu NP

  image

  In de ochtend vertrekken we richting Mount Kinabalu Nationaal Park, een ritje van ongeveer twee uur. We rijden met onze bus het bosachtige berggebied in, met af en toe wat akkertjes. Mount Kinabalu werd aangewezen als een van de eerste nationale parken in Maleisië. Het wordt erkend als een van de belangrijkste biologische plekken ter wereld vanwege de rijke verscheidenheid aan flora en fauna met meer dan 4500 soorten. Met helder weer kun je vanaf je kamer de imposante top van de berg al zien liggen. De Mount Kinabalu is de hoogste berg van Borneo!

  image

  Aan de voet van de berg in het nationale park zijn verschillende, zowel makkelijke als uitdagende, wandelingen te maken. Tijdens de wandelingen aan de voet van de berg kun je de uitbundige vegetatie verkennen. Als je gelukt hebt, kun je in de buurt soms ook een bloeiende rafflesia bekijken. Dit is 's werelds grootse bloem die kan uitgroeien tot een diameter van 1 meter! We verblijven twee nachten vlakbij het park. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 13

  Kinabalu NP / bezoek Poring hotsprings

  image

  We rijden naar de jungle van Poring. Vandaag bezoeken we de zwavelbronnen van Poring. Je kunt heerlijk baden in de door de Japanners in WO II aangelegde bassins. Lekker heet, dus mocht je last hebben van spierpijn dan kun je er hier van afkomen. Tijdens de canopywalk maak je een wandeling over een 550 meter lang stelsel van slingerende hangbruggen, 40 meter hoog tussen de boomkruinen. Wat een uitzichten over de jungle! We overnachten weer in ons hotel bij de voet van het park.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 14

  naar Sepilok

  image

  We rijden in ongeveer 4 uur naar Sandakan, de stad die bekend is geworden van de piratenfilm Sandokan. Hier ligt Sepilok, het beroemdste orang-oetan rehabilitatie centrum van Borneo. In dit natuurreservaat worden orang-oetans voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle, een proces dat jaren duurt. We slapen in een lodge de buurt van Sepilok. Het kan zijn dat de groep hier wordt opgesplitst, afhankelijk van de groepsgrootte.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 15

  Sepilok / bezoek orang-oetan rehabilitatie centrum

  image

  Vandaag bezoeken we het Sepilok Orang-Oetan rehabilitatiecentrum. Hier kun je tijdens de voedertijden zien hoe jonge en oudere orang-oetans die de stap naar een zelfstandig leven al hebben gezet, bijgevoerd worden. De dieren blijven op gezette tijden terugkeren naar deze stek voor een aanvulling op hun menu. Wat een grappige beesten en wat lijken ze op mensen! In de middag bezoeken we nog het Bornean Sun Bear conservatiecentrum. Dit centrum werd opgericht voor de verzorging van deze bedreigde beersoort.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 16

  naar Kinabatanganrivier / avond bootsafari

  image

  Het is een rit van ongeveer 2 uur naar Bilit, gelegen aan de Kinabatantangrivier. Het unieke stroomgebied van de Kinabatangan heeft een totale lengte van 560 kilometer en stroomt vanaf de bergen van Sabah tot in de Suluzee. De Kinabatangan is het leefgebied van o.a. orang-oetans, neusapen, olifanten en neushoornvogels. Onderweg zullen we oliepalmplantages tegenkomen, die tot voor kort dit unieke gebied bedreigden. Gelukkig is het Wereld Natuur Fonds in 1998 begonnen om dit gebied weer aan elkaar te rijgen, door de ontbrekende stukken te herbebossen.

  image

  We overnachten in een gezellige lodge bij de rivier. De maaltijden zijn hier inclusief. In de avond maken we een bootsafari waarbij je, wanneer je geluk hebt, oog in oog kunt komen met groepen neusapen, makaken, otters, varanen, ijsvogels, en neushoornvogels. Houd je ogen goed open, want soms zijn ook hier orang-oetans te zien en heel af en toe olifanten. Hoeveel dieren heb je al gespot?

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 17

  Kinabatanganrivier / bootsafari's

  image

  Ook vandaag staat in het teken van wildlife. Je maakt in de ochtend een cruise en kunt in de bijvoorbeeld wandelen naar het Oxbowmeer. Heel soms zijn ook hier orang-oetans te zien en heel af en toe olifanten. In de avond kun je optioneel weer een nachtsafari per boot maken, waarbij je nachtdieren zoals uilen, kleine krokodillen en katachtigen kunt spotten. Voeten binnenboord! Een spannende nachtwandeling door de jungle behoort ook tot de mogelijkheden.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 18

  vlucht naar Kota Kinabalu, naar Papar

  image

  We rijden in ongeveer twee uur naar de luchthaven van Sandakan en vliegen terug naar het bekende Kota Kinabalu. Vanaf hier rijden we meteen door naar Papar voor de laatste twee nachten van onze reis. Ons hotel ligt aan de kust, niet ver van Papar. De rest van de dag is ter vrije besteding. Misschien fijn om bij te komen van de drukke dagen in de jungle?

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 19

  Papar / excursie Dinawan Island

  image

  Vandaag maken we een dagtrip naar het eilandje Dinawan, voor de kust bij Kota Kinabalu. Na een korte boottocht arriveren we op een prachtig en sereen eilandje met witte zandstranden en een lagune met warm turquoise water. Je kunt hier heerlijk zwemmen, maar ook kajakken en snorkelen. Of ga op verkenning in het weelderige tropische regenwoud. Als je geluk hebt zie je de oosterse Bonte Neushoornvogel vliegen. Aan het eind van de middag varen en rijden we terug naar ons hotel.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 20

  naar Kota Kinabalu / vlucht naar Amsterdam

  Je hebt de ochtend om nog even heerlijk te relaxen aan het zwembad van het hotel. In de middag rijden we naar het vliegveld van Kota Kinabalu voor de vlucht via Kuala Lumpur naar Amsterdam.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 21

  aankomst Amsterdam

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 24 deelnemers
 • Unieke en bijzondere reis langs de mooiste plekken van Borneo
 • Op pad met de locals tijdens een verblijf in een traditioneel longhouse
 • Oog in oog met orang-oetans in het opvangcentrum in Sepilok
 • Veel activiteiten en maaltijden inbegrepen in de reissom!
 • Relaxed einde aan de kust van Sabah inclusief dagtour naar Dinawan Island
 • Spannende wandelingen voor jong en oud door de jungle
 • Voldoende rust in het programma, vaak meerdere nachten op één plek
 • Gedurende de reis gevarieerd vervoer per bus, boot en driemaal een binnenlandse vlucht
 • Voldoende tijd om Mulu National Park te ontdekken
 • Veel mogelijkheden tot zwemmen, snorkelen en wandelen
 • Inclusief een spannende bootsafari tussen de vele dieren
 • Ontdek de immens grote grotten van Mulu

Familiereis Maleisisch Borneo

Naar het hart van Borneo

Familiereis maleisisch borneo
21 dagen vanaf € 3.249
Naar boven
 

Op reis in het najaar
Boek nu jouw reis

Eindelijk! Het ziet er naar uit dat we binnenkort toch echt weer kunnen gaan genieten van al het moois buiten onze landsgrenzen. Alvast verzekerd zijn van een plekje deze herfst? Bekijk dan nu ons aanbod herfstreizen en laat je inspireren!