< Terug naar overzicht
De Annapurna: een unieke ervaring in de Nepalese Himalaya

De Annapurna: een unieke ervaring in de Nepalese Himalaya

Reiziger Marle is enthousiast, creatief, heeft altijd teveel bagage mee en is dol op Aziatisch eten. Ze maakt een prachtige reis door Azië en vertelt vandaag over haar sportieve ervaring in de Nepalese Himalaya.  

Als je niet vies bent van een stevige wandeling, van avontuur houdt en dol bent op hoge bergen is het Nepalese Himalaya gebergte een perfect gebied voor je. Het wordt niet voor niets het ‘dak van de wereld’ genoemd. Bergtoppen reiken met gemak tot 8000 meter. Het Himalaya-gebergte is een enorm gebied met oneindig veel wandelmogelijkheden.

Wat is de beste manier om het Himalaya gebergte optimaal te ervaren? Doe een meerdaagse trekking in het Annapurna-gebergte. Ik vond bergwandelen maar suf, tot ik hier liep. De combinatie van enorme bergtoppen, de Nepalese cultuur en de fysieke uitdaging maken een tocht door de Annapurna voor mij heel stoer! In deze blog neem ik je mee in mijn ervaringen.

Tempel in Nepal

  

De Anna-wat? 

De Annapurna is een bergmassief in het midden van Nepal. Eén van die bergen staat in de top 10 van de hoogste bergen ter wereld. Overigens zijn ze allemaal hoog. De regio is populair om een meerdaagse wandeling te maken. Zelf heb ik hier ook de wandelschoenen aangetrokken. Als je een gemiddelde wandelaar bent, is het lopen goed te doen. Ik was onervaren met bergwandelen, maar ik had wel een goede conditie doordat ik twee keer per week sportte. 

Wat maakt de Annapurna nou zo speciaal? 

  • Grote variatie tussen landschappen 
  • Overnachten in knusse ‘thee-huisjes’  
  • Fysieke inspanning tijdens het klimmen 
  • Een goede gids en een sherpa 
  • Continu zicht op magische bergtoppen van 7500-8000 meter hoogte. Soms is het fysiek even zwaar. Het continu zicht op de bergtoppen sleept je er mentaal doorheen. Hoe hoger je komt, des te fraaier het zicht wordt!
Uitzicht over de bergen, Nepal


Grote variatie tussen landschappen 

De variatie van landschappen is precies wat ik qua natuur zo bijzonder vond aan deze tocht. Ik liep de tocht in het regenseizoen, dus het was extra groen. De eerste dagen liep mijn route parallel langs een wilde, modderkleurige rivier omhoog, die je af en toe via een loopbrug oversteekt. Regelmatig kwam ik een waterval tegen. Tijdens het wandelen is dat lekker verfrissend! Het landschap in de Annapurna verandert naarmate je klimt. Loofbomen maken plaats voor dennenbomen. Het wordt wat kaler en kouder. Dit ziet er robuust en magisch uit!  

Overnachten in knusse ‘thee-huisjes’ 

Wat ik naast het wandelen heel bijzonder vond is het slapen in de knusse, basic ‘theehuisjes’. Deze vind je in kleine dorpjes die je passeert. Lokale mensen bieden je een bed aan in zo’n huisje. Ik vond niets fijner dan de schoenen uittrekken na 6 uur wandelen, en een spelletje Uno te spelen bij de kachel. Daarnaast koken ze een verse maaltijd voor je. Ik at vaak Dal Baht: rijst met linzensoep, een curry, kip en ‘pickle’. Heb je je bord leeg, krijg je een refill. Mijn gids zei niet voor niets:  ‘Dal Baht power, 24 hour.’  

Kind uit Nepal


Fysieke inspanning tijdens het klimmen 

Het wandelen door de Annapurna bestaat uit veel klimmen. Dat kan soms best zwaar zijn. Het mooie eraan vind ik dat je continu een soort overwinningsgevoel krijgt als je een zware klim achter de rug hebt. Boven de 3000 meter wordt het lopen nog zwaarder door de ijle lucht. Een goed excuus om regelmatig een foto-pauze (lees: rustpauze) te nemen. Bovendien wordt het harde werken beloond met prachtige uitzichten en een trots gevoel!  

Een goede gids en een sherpa 

Wat mijn tocht erg uniek maakte, was door deze met een goede gids en een sherpa te lopen. De gids is belangrijk voor de route en de communicatie met de lokale mensen. Maar onze gids maakte het verschil doordat hij veel kennis had van flora, fauna en de bergen. Want, er groeit en leeft nogal wat! Onze gids vertelde bovendien veel over de Nepalese en Boeddhistische cultuur. Een sherpa draagt je tas. Omdat ik onervaren was vond ik het belangrijk dat ik zelf niet teveel gewicht droeg.

Gids in Nepal


KORTOM: 

De Annapurna geeft je een optimale ervaring van het Himalaya gebergte. De fysieke inspanning gaat gepaard met een combinatie van prachtige natuur en cultuur. Een unieke ervaring!