< Terug naar overzicht
Ontdek het unieke Swaziland

Ontdek het unieke Swaziland

Zuid-Afrika staat bij veel mensen hoog op de 'to see-lijst'. De bewoners, de dieren en de cultuur hebben samen een enorme aantrekkingskracht. Tijdens een reis naar dit meest zuidelijke land van Afrika, denkt men meestal direct aan de Big Five (leeuwen, olifanten, buffels, neushoorns en luipaarden). Dat terwijl het verborgen koninkrijk Swaziland minstens net zo indrukwekkend is! 

Over Swaziland

Het Zuid-Afrikaanse Swaziland wordt omringd door Zuid-Afrika en Mozambique en telt ruim een miljoen inwoners. In oppervlakte is dit koninkrijk net iets kleiner dan het alom bekende Krugerpark. De bewoners van Swaziland worden ‘Swati’ genoemd en staan bekend als hele vriendelijke, gastvrije mensen. Zij vertellen je maar wat graag over de mooiste plekken van het land; zoals de Ezulwini Vallei en het Mlilwane park. De Ezulwini Vallei wordt ook wel de ‘vallei der koningen’ genoemd en hier vind je veel plekken waar met name houtsnijwerk wordt verkocht. Het Mlilwane park ligt in de Ezulwini Vallei, is 4500 hectare groot en bestaat uit open grasvlaktes, enorme rotsen en prachtige watervallen.

Jeep in Mlilwana Nationaal Park, Swaziland


Cultuur Swaziland

De Swati zijn enorm trouw aan hun koning: Mswati III. Deze 48-jarige man is inmiddels al 30 jaar lang de koning van Swaziland. Wanneer je tijdens je rondreis door Swaziland groepjes ziet dansen, is de kans groot dat ze dit voor de koning doen; groepsdansen en ceremonies voor Mswati III vinden de Swati namelijk ontzettend belangrijk. In de Swati-cultuur zie je dingen terug van Europese én van Afrikaanse tradities. Een interessante mix, die je als volgt voor je kunt zien: direct naast de tribale markten en traditionele, Afrikaanse dorpen bestaan luxe casino’s, moderne hotels en grote winkelcentra. 

Dansen met de locals in Swaziland


Terug in de tijd

Als we de archeologie moeten geloven werd het koninkrijk Swaziland 10.000 jaar geleden al bewoond. Men denkt dat de Swati die zich momenteel in Swaziland bevinden uit het zuiden van Mozambique komen. Deze groep heeft veel meegemaakt, met name met de Britten; in 1868 werd Swaziland door hen gekoloniseerd, in 1881 werd de onafhankelijk erkend maar slechts vier jaar later probeerden de Britten het gebied opnieuw onder controle te krijgen. Na diverse oorlogen werd Swaziland een Brits protectoraat en pas op 6 september 1968 werd het land weer écht onafhankelijk.