< Terug naar overzicht
Mijn reis door het verrassend diverse Marokko

Mijn reis door het verrassend diverse Marokko

Eind april ging ik mee op de 21-daagse Marokko Totaal reis. Deze reis is een fijne combinatie van steden bezoeken en de Marokkaanse natuur leren kennen. In dit reisverhaal neem ik je mee langs mijn persoonlijk hoogtepunten van Marokko en vertel ik je welke plekken mij het meest hebben verrast. 

Zoals iedereen die op reis gaat, had ik voor mijn vertrek naar Marokko een bepaald beeld van het land, en verwachtingen van de reis. Zo keek ik heel erg uit naar het bezoek aan Chefchaouen, de blauwe stad. Ook verwachte ik - zoals de meeste mensen - dat het bezoek aan de woestijn een van de hoogtepunten zou zijn. Dit waren dan ook echt bijzondere punten van de reis, maar wat mij nog het meest verbaasde was de veelzijdigheid van het land. Vooral de verschillen tussen de steden en de veranderingen in het landschap hebben mij echt verrast. Ik vertel je er graag meer over!

Steden Marokko

Leerlooierijen, moskeeën en blauwe straatjes

Wie denkt aan een Marokkaanse stad zal waarschijnlijk denken aan de medina, het oudste deel van de stad, dat wordt gekenmerkt door smalle steegjes en allerlei winkeltjes waar van alles te koop is. Zo’n medina vind je in alle Marokkaanse steden. Toch heeft elke stad een eigen karakter. Aan het begin van de reis merkte ik dat goed, we bezochten namelijk Casablanca, Rabat en Chefchaouen achter elkaar.

Hassan II Moskee


Casablanca was mijn eerste kennismaking met Marokko. Deze stad is best modern en staat bekend om de grote Hassan II Moskee. Dit enorme gebouw staat aan de boulevard, half op het water. Vanaf een afstand had ik niet door hoe hoog het gebouw werkelijk was. Pas toen ik dichtbij kwam merkte ik dat de toren met z’n 200 meter écht hoog is. Binnenin de moskee mogen helaas geen foto’s worden gemaakt, dus de prachtige binnenkant kun je alleen met eigen ogen bewonderen.

Rabat Marokko


Iets ten noorden van Casablanca vind je nog een mooie stad, die zeker het bezoeken waard is: Rabat. De kleine Kasbah (een ommuurd deel van de oude stad) van Rabat kijkt uit over zee. De meeste Kasbahs liggen midden in een stad, waardoor je omringt wordt met drukte. Hier was het leuk om het contrast tussen de drukke straten en rustige zee te zien.  

Rabat Marokko


Het begin van mijn reis viel precies samen met het einde van de Ramadan, wanneer het Suikerfeest groots wordt gevierd. Hierdoor waren er veel Marokkanen op straat, elk in prachtige traditionele kleden. In Rabat vond ik de gezellige mengeling van lokale bevolking en toeristen in de kleine witte straatjes erg bijzonder. Hierdoor voelde het alsof ik het échte Marokko beleefde. 

Chefchaouen


Een prachtige rit door het Rif-gebergte gaf alvast een voorproefje van de geweldige natuur die ik in Marokko heb gezien. Maar eerst stond er nog een heel bijzondere stad op het programma: Chefchaouen! Dit kleine stadje wordt gekenmerkt door de pittoreske blauwe straten. Nog voor het ontbijt ben ik hier even gaan rondlopen. Zo ’s ochtends vroeg heb je deze straatjes helemaal voor jezelf. De straten voelden nog koel aan, en alleen uit wat huizen hoorde ik stemmen. Toen ik in de middag nog een rondje liep was het totaal anders. Bijna alle deuren staan open en onthullen allerlei verschillende winkeltjes. In Chefchaouen wordt veel zeep verkocht, in alle geuren en kleuren. 

Leerlooierijen Fes


Fes en Marrakech hebben twee van de meest traditionele medina’s. De meeste medina’s in Marokko hebben erg smalle straatjes, hierdoor loop je een groot deel van de tijd in de schaduw. Super fijn in z’n warm land! In Fes vind je aan de rand van de medina de karakteristieke leerlooierijen. Een lokale gids vertelde hoe de huiden worden bewerkt en geverfd, om later prachtige producten van te maken. Samen met een paar groepsleden zijn we hier de winkeltjes in gedoken! De ene kocht leren sandalen, een ander een tasje, en ik heb een mooie armband gevonden. 

Marrakech


De medina van Marrakech wordt gekenmerkt door verschillende delen waar allerlei ambachten worden uitgevoerd. In het ene deel wordt metaal bewerkt, terwijl de straat ernaast juist gespecialiseerd is in het verven van wol. Tussen de toeristen door lopen ezels en rijden brommertjes, volgepakt met producten en grondstoffen voor de winkels en werkplaatsen. Terwijl ik m’n ogen uitkijk en ruik aan alle verschillende kruiden, staat bij het winkeltje naast mij jonge Marokkaanse dame schoolboeken te kopen voor haar kinderen. Het is zo bijzonder dat in de medina de toeristen en lokale bewoners allemaal samenkomen. 

Leerbewerken Marrakech


De laatste dagen van de reis verbleven we in Essaouira. Deze kustplaats heeft een stuk koeler klimaat dan het hete binnenland. Een erg aangename afwisseling. In Essaouira zijn de straten wat ruimer dan in andere steden én zijn de meeste muren wit geschilderd. Ik vond het heerlijk om hier rond te wandelen. In de medina van Essaouria vind je talloze galerijen en kunststudio’s waar artiesten schilderen en beeldhouwen. Hier heb ik een klein schilderijtje gekocht, die net iets groter is dan een ansichtkaart. 

Essaouira


Welke stad nu mijn favoriet is, vind ik moeilijk te zeggen. Ik vond het contrast tussen het moderne Casablanca en traditionele Marrakech erg bijzonder om te ervaren. In Chefchaouen heb ik mijn ogen uit gekeken in de blauwe straten, en Essaouira was de perfecte plaats om lekker te ontspannen. Elke Marokkaanse stad heeft weer wat anders te bieden, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat je je ogen kan uitkijken. Want in elke straat ontdek je weer andere kruiden, mozaïeken, en muziek. 

Bergen, kloven en woestijn 

Naast de vele bijzondere steden, zullen ook de afwisselende landschappen me altijd bijblijven. De Marokkaanse natuur zou je grofweg in drieën kunnen verdelen: bergen, kloven en natuurlijk de woestijn.  

Landschap Marokko


Veel delen van Marokko zijn net zo vlak als Nederland, waardoor je bergen van veraf kan zien liggen. In de drukke straten van Marrakech voelde de natuur ver weg voor mij, maar vanaf het dakterras van mijn hotel kon ik het Atlasgebergte ten zuiden van de stad zien liggen. In het voorjaar is er kans dat de toppen nog bedekt zijn met sneeuw, en ik had dan ook geluk dit nog te zien!  

Erg Chebbi woestijn


Een bezoek aan de woestijn maakt elk Marokkaans avontuur compleet. Na een lange rit zie je in de verte de zandduinen al opdoemen. Van begin tot einde was deze ervaring een echt hoogtepunt. Tijdens de zonsondergang maakten we een rit op kamelen door de duinen. Het was even onwennig om op z’n groot dier te rijden. Ik moest me echt goed vasthouden, maar toen ik in het ritme van de kameel kwam voelde ik mij een stuk zekerder. Met één hand vrij kon ik prachtige foto’s maken. ‘Golden hour’ in de woestijn was echt prachtig. Voor mijn ogen zag ik de zandduinen langzaam verkleuren van geel naar diep oranje en rood. 

Carolien in de woestijn


Na de rit op de kamelen gingen we naar het tentenkamp, waar we samen dineerden en rond het kampvuur sliepen. Het was een heldere nacht, met maar weinig wind. Daarom besloot een groot deel van de groep om buiten te slapen. Ook ik wilde deze ervaring niet aan me voorbij laten gaan. Toen ik midden in de nacht wakker werd staarde ik naar de sterrenhemel, zoals je die alleen in écht afgelegen gebieden kunt bewonderen. De talloze sterren van de Melkweg maakte voor mij het duizend-en-een-nacht gevoel compleet.

Ziz-vallei


Na het verlaten van de woestijn brachten we een bezoek aan de Dades en Todra kloven. De meeste kloven vind je in het oosten van Marokko, waar de bergen langzaam overgaan in de woestijn. Onderweg ernaartoe kom je door de Ziz-vallei, die bekend staat om de duizenden palmbomen. Het indrukwekkendste vond ik de rotswanden die je het gevoel geven alsof je door Arizona rijdt. De roodoranje kleur van de rotsen steekt mooi af tegen de groene bomen, echt prachtig! Vervolgens kun je de kloven gaan verkennen. 

Dadeskloof


In de Todrakloof loop je tussen twee enorme rotsen door, die op sommige plaatsen wel 300 meter boven je uit toren. Maar ook de Dadeskloof is erg bijzonder. Het mooiste van de Dadeskloof vond ik het deel dat door de lokale bevolking ‘monkey fingers’ wordt genoemd. De ronde rotsen zijn een heel bijzondere gezicht. 

Carolien Dadeskloof

De diversiteit van Marokko 

Na een reis van 3 weken heb ik écht een prachtig totaalbeeld van Marokko gekregen. Ik ben erachter gekomen dat Marokko veel meer te bieden heeft dan alleen de woestijn! Elke stad en elk natuurgebied heeft een eigen karakter, waardoor je op elke plek van je reis weer een totaal ander Marokko beleeft. Tijdens deze reis heb ik al veel van de natuur kunnen zien, maar ik zou graag nog een keer terug gaan naar Marokko om het Atlasgebergte te van dichtbij te zien. Bijvoorbeeld door een beklimming van Mount Toubkal. Met 4167 meter is dit de hoogste berg van Noord-Afrika. 

Wil jij net als ik de diversiteit van Marokko ontdekken? Bekijk dan hier de reis die ik heb gemaakt of bekijk onze andere reizen naar Marokko