< Terug naar overzicht
Rozengeur en maneschijn in het zand van de Sahara woestijn

Rozengeur en maneschijn in het zand van de Sahara woestijn

Tessa van de Ven is reisbegeleider en heeft een enorme passie voor natuurreizen en niet-westerse culturen. Dit keer verkent ze de mystiek en magie van het sprookjesachtige Marokko en brengt ze verslag uit van haar groepsreis. 

Local in weverij in Marokko


Salam alaikum! Welkom in het betoverende en veelzijdige Marokko. Na een 4 uur durende vliegreis wanen we ons in mystieke Arabische sferen. Een totaal andere wereld die barst van onalledaagse geluiden, kleuren en geuren met een mooie mix van cultuur en natuur. Marokko is levendig, magisch en vooral bijzonder gastvrij. Vanuit de stad Quarzazate, bekend om de 100 jaar oude Taourirt Kasbah en ook wel gezien als de poort van de Sahara, maken we ons klaar voor het eerste echte avontuur en vervolgen we onze weg richting het woestijnlandschap. 

Woestijn in Marokko
Atlasgebergte in Marokko


In het spoor van de karavanen, rijden we over berg- en woestijnwegen en laten we onze zintuigen op verrassende wijze prikkelen. Vanuit de verte zien we de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte en op straat aanschouwen we het alledaagse leven van de Berber gemeenschappen. Eenmaal aangekomen bij het tentenkamp in Tazzerine worden we door de lokale familie hartelijk verwelkomd met verse Marokkaanse muntthee en huisgemaakte koekjes! ‘s Avonds verzamelen we bij het kampvuur en luisteren we aandachtig naar verhalen uit de oudheid over het traditionele leven in de woestijn. De nacht brengen we door in comfortabele tenten, onder een prachtige sterrenhemel in een bijzonder rustieke omgeving! 

Verse thee in Marokko


De volgende ochtend zijn we vroeg uit de veren en trekken we met onze Sahara crew dieper de woestijn in. Op de rug van een kameel, bewonderen we in alle ontspannenheid de prachtige zandduinen. Schaduwen vermengen zich met het zonlicht en zorgen voor een bijzonder schouwspel. Een kleine zandstorm doet zich halverwege de rit op en laat ons ervaren hoe pittig het leven van de nomadische families kan zijn. Eenmaal aangekomen bij het opgezette tentenkamp worden we verwend met heerlijk bereide tajins en een goed gevulde omelet. We genieten van alle rust en stilte en delen onze ervaringen van de indrukwekkende trektocht en onze warmhartige kennismaking met de kamelendrijvers.  

Kameelrijden in Marokko


Onze volgende overnachting vindt plaats in de middeleeuwse stad Aït Benhaddou, praktisch gelegen op de vroegere handelsroute tussen de Sahara en Marrakech. Hier bezoeken we het imposante kasba-complex dat gebouwd is tegen de omliggende heuvels, ook wel bekend als decor van heel wat Hollywood kaskrakers. Dwalend door de lemen burchten worden we door onze lokale gids geleid naar de hoogste top, vanwaar we genieten van adembenemende vergezichten. De volgende ochtend is het tijd voor de beklimming van de 2200 meter hoge Tizin’Tichkapas, dwars door de Hoge Atlas en zetten we onze weg voort richting de levendige chaos van de ‘rode stad’. 

Kasba-complex in Aït Benhaddou


Binnen de authentieke stadspoorten van de voormalige hoofdstad komen we oren en ogen tekort. Marrakech is een mengeling van magische sferen, opstijgende geuren en mystieke melodieën, een totale zintuiglijke onderdompeling die haast niet te beschrijven valt.  Op het Djemaa El Fna plein, het centrale punt van de koningsstad, aanschouwen we de wonderlijke activiteiten van slangenbezweerders, verhalenvertellers en acrobaten. We bezoeken het prachtige Bahia paleis, een van de meesterwerken van de Marokkaanse architectuur, en slenteren door de kleurrijke en oneindige souks op zoek naar de beste koopjes en souvenirs. Volledig overrompeld door alle hectiek en geheel voldaan van alle onuitwisbare indrukken sluiten we de reis af met een gezamenlijk avondmaal. Unaniem concluderen we dat Marokko al onze verwachtingen heeft overtroffen en blikken we terug op een zeer bijzondere rondreis :) 

Markt in Marrakech, Marokko