< Terug naar overzicht
Alleen op reis? Dit zijn 5 voordelen van een singlereis

Alleen op reis? Dit zijn 5 voordelen van een singlereis

Je hebt je ultieme droombestemming gevonden. Het enige probleem: er is niemand in je omgeving die mee kan of wil. Natuurlijk laat jij je als echte reisliefhebber hier niet door tegenhouden. Wel zal je jezelf al snel de vraag stellen: ga ik alleen op reis of met een groep andere single reizigers? Dit zijn 5 grootste voordelen van een singlereis ten opzichte van een solo reis. 

Allereerst, wat is nu eigenlijk een singlereis?

Singlereizen zijn bedoeld voor iedereen die alleen op vakantie wilt, maar wel graag in het gezelschap van anderen een land wil verkennen. Een singlereis is dus eigenlijk gewoon een groepsreis, maar dan met allemaal alleenreizenden. Waar op een groepsreis ook vaak koppels, familieleden of vrienden meegaan, reist bij een singlereis iedereen alleen. Hierdoor zit iedereen in hetzelfde schuitje; niemand kent elkaar van tevoren en iedereen heeft zin om een mooi avontuur te delen met andere solo reizigers. De grootste misconceptie over singlereizen is dat je single moet zijn om mee te gaan. Niets is echter minder waar. Wil jij op vakantie, maar blijft je partner liever thuis? Ook dan ben je van harte welkom op een singlereis. Benieuwd naar de grootste voordelen van deze manier van reizen? Hier komen ze! 

1. Alles is al geregeld 

Machu Picchu Peru

Bij het regelen van een reis komt heel wat kijken. Heb jij geen zin om uren allerlei websites af te struinen op zoek naar de beste reisroute, de goedkoopste tickets en de mooiste accommodaties? Dan zal een singlereis een warm bad voor je zijn, want alles is al voor je geregeld. Van de vluchten tot de accommodaties en van lokaal vervoer tot excursies; je hoeft je er allemaal geen zorgen over te maken. En minder zorgen betekent meer genieten; hoe lekker is dat? Nu horen we je denken “Ja, maar weet ik dan wel zeker dat ik niks mis?” No worries! Onze reisexperts hebben jarenlange ervaring en werken samen met lokale partners die de bestemmingen kennen als geen ander. Met hun gebundelde expertise creëren ze de ideale route om een bestemming écht te leren kennen. Zij hebben overal over nagedacht, zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Het enige wat jij hoef te doen is het kiezen van een bestemming. En geef nou eerlijk toe, dat is toch eigenlijk het leukste van een reis boeken? 

2. Je maakt makkelijker contact 

Petra Jordanië

Het leggen van sociale contacten op reis kan als solo reiziger best een uitdaging zijn. Natuurlijk kun je met iemand aan de praat raken tijdens een excursie, kun je iemand ontmoeten in een hostel of kun je in een restaurant op iemand afstappen die ook alleen zit te eten, maar dat kost best wat moeite en durf. Bij een singlereis krijg je een hele groep gelijkgestemden op een presenteerblaadje. Van je groepsgenoten weet je al zeker dat ze graag nieuwe mensen willen ontmoeten (anders zouden ze tenslotte geen groepsreis boeken) én weet je dat je sowieso al één ding gemeen hebt: jullie hebben allemaal dezelfde bestemming gekozen. Een connectie is hierdoor snel gemaakt en de vrienden die je maakt blijven de hele reis bij je, waardoor de band die je met elkaar opbouwt ook veel sterker wordt. Er is altijd wel iemand die zin heeft in een goed gesprek, mee wilt lopen naar de supermarkt of net als jij die ene excursie wilt doen. Liever even wat tijd voor jezelf? Ook daar is de ruimte voor, het is tenslotte jouw vakantie. Kortom: tijdens een singlereis ben je nooit alleen, tenzij je daar zelf voor kiest. 

3. Het is veiliger 

Addo Elephant Park Zuid-Afrika

Sommige bestemmingen kunnen op het gebied van veiligheid als uitdaging voelen, zeker als alleenreizende vrouw. Het reizen in een groep geeft een zeker gevoel, omdat je altijd iemand hebt om op terug te vallen in geval van nood. En vergeet ook zeker niet het voordeel van een meereizende reisbegeleider. Jouw reisbegeleider kent het land op zijn of haar broekzak en weet daardoor alle do’s en don’ts. Bovendien spreekt hij of zij de taal en kan hij of zij EHBO verlenen. In de praktijk zul je dit gelukkig bijna nooit nodig hebben, maar een fijn en veilig gevoel is het zeker. 

4. Altijd een fotograaf in de buurt 

Tikal Guatemala

Je kunt natuurlijk niet van je reis thuiskomen zonder een aantal (of heel veel) gave reisfoto’s. Ook hier biedt het reizen in een groep een voordeel waar je misschien nog niet over na had gedacht. Bij een groepsreis is er namelijk altijd wel iemand in de buurt die een foto van je kan maken. Zo heb je altijd een fotograaf bij de hand en hoef je geen statief mee te slepen of vreemden aan te spreken, met het risico dat ze er misschien met je camera of telefoon vandoor gaan. Bovendien weet je na een tijdje wie van je groepsgenoten de beste foto’s maakt en kun je zonder schuldgevoel feedback geven en vragen om nog wat extra kiekjes. Cheese

5. Je kunt op plekken komen waar je in je eentje moeilijk komt 

Okavango Delta

Als je alleen reist gaat ben je voor het bezoeken van alle hoogtepunten afhankelijk van het openbaar vervoer en excursies. Voor de bekende trekpleisters is dat geen probleem, maar wat als je ook wat minder bekende plekken wilt ontdekken en soms off the beaten track wilt? Natuurlijk kun je een auto huren, maar dit kan als alleenreizende flink in de papieren lopen. Bij een groepsreis hoef je je hier lekker geen zorgen over te maken, want het vervoer wordt voor je geregeld. Tijdens de meeste singlereizen heb je samen met jouw groep je eigen bus en buschauffeur. Hij of zij zet je lekker vroeg af bij dat ene hoogtepunt om de andere toeristen voor te zijn, rijdt je naar dat ene dorpje waar nog nooit een andere toerist is geweest, én zorgt ervoor dat je spullen veilig blijven terwijl jij aan het genieten bent. Dat scheelt een hoop gesjouw, gezoek en gedoe! 

Al met al is een singlereis de perfecte manier om op een zorgeloze en gezellige manier een bestemming te ontdekken. Lijkt een singlereis jou wel wat? Bekijk dan hier het aanbod.