Op Familiereis in Costa Rica: ervaringen van een reisbegeleider
< Terug naar overzicht
Op Familieavontuur in Costa Rica: ervaringen van een reisbegeleider

Op Familieavontuur in Costa Rica: ervaringen van een reisbegeleider

Cynthia gooide het roer om en werd reisbegeleider. Ze vertrok naar Costa Rica, waar ze zeven gezinnen meenam op avontuur. In haar reisverhaal vertelt ze over haar ervaringen en waarom familiereizen zo leuk zijn.

Het leven van een begeleider

Terwijl ik dit schrijf zit ik in een hostel op het dakterras in Latijns-Amerika. Ik kijk terug op een geweldige reis en ben een prachtige ervaring rijker. Hoewel ik al wist dat ik het begeleiden van reizen leuk vond, ben ik het nog leuker gaan vinden. De afgelopen week heb ik met zeven families gereisd. Wat mij op viel was dat elk 'gezin' zijn eigen verhaal heeft en dat er verschillende gezinsconstructies zijn. Van samengestelde gezinnen tot ooms en tantes die met hun nichtje reizen. Elk gezin was anders en dat vond ik heel mooi om te zien.

Zelfs nu ik dit schrijf wordt ik een beetje emotioneel van blijdschap. Dit is precies de reden waarom ik dit ben gaan doen. Ik vind het prachtig dat volwassenen en kinderen samen de wereld willen ontdekken. Als volwassene ervaar je het reizen heel anders wanneer je met kinderen reist.

Op deze reis gingen alle kinderen voor het eerst buiten Europa op vakantie. Voor het eerst ver vliegen, voor het eerst films kijken in het vliegtuig, voor het eerst aapjes zien, voor het eerst tijdverschil… Alles voor het eerst op een verre reis. Ze deden mij beseffen dat dingen die voor mij inmiddels normaal zijn geworden, heel gek kunnen overkomen op iemand die ze voor het eerst ziet. Zo rijden de auto’s bijvoorbeeld op drie banen, terwijl er maar twee banen zijn. Er wordt hier niet zo op de regeltjes gelet, zoals geen telefoon achter het stuur, niet bumperkleven of door het rode licht lopen. 


Mooie familieherinneringen

De allermooiste momenten van de reis vond ik wanneer ouders en kinderen samen aan het genieten waren van kleine dingen als het zien van een dier of het eten van een exotische vrucht. Als de chauffeur stopte om een reuzenkever (hercules) te laten zien aan de groep, dan deinsden de jongste kinderen er niet voor terug om deze op hun hand te nemen. Alles wilden ze vasthouden en hun nieuwsgierigheid naar dieren en andere culturen is iets om van te leren. Kinderen zijn altijd op ontdekkingstocht.

Monteverde is een plek die veel indruk heeft gemaakt. De activiteiten en het zien van de quetzal vogel (voor sommigen van de groep) waren voor iedereen echt een hoogtepunt van de reis. In het Monteverde National Park liepen we verspreid in verschillende groepjes. Toen iedereen terug bij de bus was, vertelde een moeder mij dat ze de quetzal hadden gezien, die vervolgens over hun hoofd weg vloog. “We vlogen elkaar in de armen van blijdschap; ik, mijn dochter en een andere moeder. Wat een bijzonder moment.” 


Ook het zien van dolfijnen en springende roggen bij Samara waren fantastische momenten. Aangezien dolfijnen wilde dieren zijn en men nooit precies weet waar ze zitten, moesten we nog een stukje varen. In de verte aan de horizon zag je roggen uit het water springen, de een na de ander. Fantastisch! En toen de dolfijnen eenmaal gespot waren kon de lol niet meer op. Ze zwommen onder de boot door, naast de boot, achter de boot, springend, spelend en het waren er zoveel! Alle kinderen zaten op het puntje van de boot en bij elke sprong van een dolfijn klonk er weer: “Ahhhhh! Ohhhh! Mama, mama!”


Op naar de volgende bestemming

Het is nu alweer een tijdje geleden dat ik in het vliegtuig naar Latijns-Amerika stapte en ik heb er nog geen enkel moment spijt van gehad. Het is heerlijk om elke dag buiten te zijn, de zon op je gezicht te voelen, latin hits te horen als je door steden of dorpjes loopt, exotische vruchten te eten, Spaans te spreken en vooral een andere manier van leven te ervaren. De algemeen heersende opvattingen en de wijze waarop de latino’s in het leven staan, zijn denk ik de voornaamste redenen dat ik mij hier thuis voel en meer over de cultuur wil leren. 

Na Argentinië, Guatemala en Costa Rica is het nu tijd voor Peru. Gisteravond ben ik hier aangekomen en ik heb eigenlijk nog geen idee wat ik hier ga doen. Het is hier heerlijk! 


 

Boek nu jullie familiereis
& krijg een Bever cadeaubon!


Boek t/m zondag 26 maart jullie familiereis voor zomer 2023 en krijg per boeking een Bever cadeaubon t.w.v. €125 om vrij te besteden. Hiermee kunnen jullie voorbereid op reis!

Hoe profiteren?
De actie wordt automatisch toegepast op je boeking. De cadeaubon wordt uiterlijk binnen 3 weken na afloop van de actie per mail toegestuurd.