Waarom op familiereis naar Mexico! | Reisblogs
< Terug naar overzicht
Waarom op familiereis naar Mexico? Bronvermelding:

Waarom op familiereis naar Mexico?

Michèle is reisbegeleider in Latijns-Amerika en schrijft over haar avonturen tijdens een familiereis in Mexico. Echt waar, elke dag maakt zij weer een nieuw avontuur mee!

Met de kinderen in Mexico

“Todos son tus hijos (zijn dat al je kinderen)?” wordt aan mij gevraagd, wanneer ik aanklop bij een eenvoudig Maya-huisje. ‘’Nee, we maken een avontuurlijke familiereis door Mexico met vijf families en zitten nu al uren in de bus; er is geen tankstation of restaurant in de weide omgeving te bekennen en ‘mijn kids' staan op springen”, antwoord ik. Plots zie ik uit alIe raampjes, deurtjes en kiertjes van het huisje stomverbaasde oogjes naar ons gluren. Maar geef ze eens ongelijk; staat er opeens een elftal lange en blonde Nederlandse kinderen voor je tuinhekje! Terwijl we om de beurt dankbaar gebruik maken van het propere toiletje, komt ook het gesprek op gang en ik vertaal. Meer dan een half uur staan we te kletsen over van alles; school, familie, eten en voetbal natuurlijk.

Hoe gastvrij is Mexico eigenlijk?

We wisselen niet alleen informatie uit over onze culturen, maar zijn ook getuige van een overweldigende gastvrijheid. Plots, herinner ik mijn eerste rondreis in Mexico (en als je veel reist, verlies je soms een beetje het gevoel van tijd) en dat ik hier toen óók al zo ontroerd door was. Niet voor niets kom ik regelmatig terug om weer een ander stukje van dit bijna twee miljoen km² tellende land te ontdekken. En dat is ook zo’n typisch dingetje van een reisverslaving; want hoe meer je reist, hoe meer je juist wilt zien en weten.

De bijzondere hoogtepunten van Mexico

De Mexicaanse geschiedenis vind ik erg interessant en is te herkennen in vele facetten van het dagelijks leven. Denk aan lokale gerechten en dranken, typische gelaatstrekken en natuurlijk ook in de hedendaagse kunst, religie, architectuur en het landschap. De precolombiaanse beschavingen hebben namelijk indrukwekkende steden gebouwd. In de provincie Yucatan alleen al zijn er nog ontelbaar veel ruïne complexen verborgen in het oerwoud. Met de moderne onderzoekstechnieken kunnen archeologen steeds meer ontdekkingen doen en komen we meer te weten over deze beschavingen. Maar toch blijven er nog veel zaken onopgelost. Zoals de essentiële vraag wat nou werkelijk de ondergang van het machtige Mayarijk heeft veroorzaakt?

De natuur van Mexico

In Mexico kan je ook hele dagen wijden aan het spotten van dieren. Mijn favorieten zijn toch wel:  flamingo’s, schildpadden, toekans, brulapen (alleen niet om vijf uur ’s ochtends), blue morpho’s (prachtige blauwe vlinder) en de walvishaaien. Verder vind je er qua natuur echt alles; bergen (wist je dat de hoogste berg; de Orizaba 5636 meter telt?), regenwouden, woestijnen, mangrovebossen, paradijselijke stranden en het op één na langste koraalrif ter wereld. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Mexico qua biodiversiteit van flora en fauna wereldwijd op de vierde plek staat!


Het zal je dan ook niet verbazen, dat zo’n mega-land niet alleen qua landschappen maar ook in de samenleving vele tegenstellingen kent. Aan de ene kant is het modern en rijk (zeker aan de kusstrook - de Riviera Maya) waar de plaatsen Cancun en Playa del Carmen liggen. Hier vind je luxe resorts en witte stranden, een turquoise zee en wuivende palmbomen. En aan de andere kant is het erg traditioneel en arm. In Mexico wonen 56 inheemse stammen met ieder hun eigen taal, cultuur en tradities. Wanneer je door de provincies Chiapas en Tabasco reist, zal je ook kennis maken met nog bestaande indiaanse gemeenschappen, zoals de Tzeltal en Tzotzil.


Al reizende is de tijd snel verstreken en ben ik –na het begeleiden van het eerste seizoen familiereizen in Mexico - niet meer teruggeweest. En nu ik hier zo weer het Mexicaanse zonnetje voel branden, de bruine bonen en tortillas bij het ontbijt zie liggen, gastvrij ontvangen word en een superleuke familiegroep heb, kan ik maar een ding zeggen... Een reis door Mexico met de kinderen is een absolute aanrader;  Viva México en de Familiereis!

Wil je meer lezen over reizen met kinderen in Mexico