< Terug naar overzicht
Inca Trail vs. Lares Trail: Welke is de juiste voor jou?

Inca Trail vs. Lares Trail: Welke is de juiste voor jou?

Machu Picchu is voor veel mensen het absolute hoogtepunt van een reis naar Peru. En terecht! De reis ernaartoe is echter ook heel belangrijk. Er zijn verschillende wandelroutes die je naar dit wereldwonder brengen. Alle wegen leiden naar Rome, uh... Machu Picchu, maar welke past het beste bij jou? Om je te helpen bij je keuze vergelijken we in dit blog de twee populairste wandelroutes naar Machu Picchu: de Inca Trail en de Lares Trail. Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen?

De Inca Trail

De 43 kilometer lange Inca Trail is verreweg de meest bekende wandelroute naar Machu Picchu. Het is de route die de nobelen in de Incatijden moesten afleggen om de heilige stad Machu Picchu te mogen betreden. In tegenstelling tot de levendige indianencultuur die je tegenkomt op de Lares Trail, vind je op de Inca Trail vooral de geschiedenis van de Incacultuur. Je komt naast Machu Picchu nog diverse andere Inca-ruïnes tegen, die alleen via de Inca Trail te bereiken zijn. Een ander groot voordeel van de Inca Trail is dat de route eindigt bij Inti Punku, de Zonnepoort. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzit op Machu Picchu, een uitzicht dat alleen is weggelegd voor degenen die deze route afleggen.

Inca Trail Machu Picchu

Zwaarte & drukte

Het hoogste punt van de Inca Trail ligt op 4200 meter bij de Dead Woman’s Pass. Omdat het startpunt veel lager ligt moet er tijdens deze route veel worden geklommen. Op de route vind je vele trappen met vaak hoge opstappen. Omdat de Inca Trail het meest historisch en bekend is, is de route immens populair en deel je de paden en de campings met veel andere toeristen.

De Lares Trail

De Lares Trail staat bekend als de meer culturele route. Deze trail brengt je langs pittoreske dorpjes en boerderijen, waar je in aanraking komt met de authentieke Peruaanse cultuur. Maak kennis met de inheemse bevolking, die afstamt van de Inca’s die Machu Picchu hebben gebouwd, en bewonder hun traditionele manier van leven. De bijzondere ontmoetingen en gesprekken zullen jouw hike naar Machu Picchu ongetwijfeld extra kleur geven. Mooie uitzichten zijn er echter ook voldoende op de Lares Trail. Op de route kom je onder andere prachtige valleien, watervallen en meren tegen.

Lares Trail Machu Picchu

Zwaarte & drukte

Met 33 kilometer lengte en minder trappen is de Lares Trail minder zwaar dan de Inca Trail. Hoewel de Lares Trail over een hogere pas gaat (4625 meter) dan de Inca Trail (4200 meter), ligt het startpunt ook hoger en hoeft er dus minder te worden geklommen. Bovendien gaan de paden geleidelijker omhoog. Wel breng je tijdens de Lares Trail meer tijd door op grote hoogtes en is de kans op hoogteziekte dus groter. Hier staat dan weer tegenover dat de Lares Trail minder druk bezocht is, waardoor je de paden en de campings met weinig andere toeristen deelt.

De belangrijkste verschillen op een rijtje

Om de Inca Trail en Lares Trail goed te kunnen vergelijken hebben we in onderstaande tabel de belangrijkste verschillen tussen de twee routes op een rijtje gezet.

Inca Trail Lares Trail
Afstand

43 km

33 km

Aantal dagen

4 dagen

3 dagen

Capaciteit

Max 500 mensen per dag (inclusief gidsen, dragers en koks)

Ongelimiteerd

Wat kom je tegen?

Berglandschappen, nevelwouden, Inca-ruïnes en de Zonnepoort

Valleien, meren, watervallen, pittoreske dorpjes, boerderijen en lokale bevolking

Startpunt

Pisacucho (2750 m)

Cuncani (3750 m)

Hoogste punt

Huarmihuañusca (4200 m)

Pachacutec (4625 m)

Eindpunt

De Zonnepoort (2745 m)

Aguas Calientes (2040 m)

Vergunning nodig?

Ja

Nee

Alpaca's Inca Trail


Welke moet je kiezen?

Allemaal leuk en aardig, maar welke trail is nu de beste keuze voor jou? Uiteraard is het antwoord op deze vraag geheel persoonlijk; het is maar net wat je belangrijk vindt. Als je een rondreis naar Peru boekt, dan kun je zelf kiezen of je de Inca Trail of de Lares Trail wilt afleggen.

De Inca Trail is perfect voor jou als je... 
  • Machu Picchu voor het eerst wilt aanschouwen vanaf de Zonnepoort 
  • Het niet erg vindt om omgeven te worden door veel andere toeristen 
  • De meest populaire hike naar Machu Picchu wilt ervaren 
  • Op zoek bent naar meer fysieke uitdaging  
De Lares Trail is perfect voor jou als je... 
  • In aanraking wilt komen met de inheemse bevolking en hun traditionele manier van leven 
  • Tijdens je hike veel rust en stilte wilt ervaren en weinig andere toeristen wilt tegenkomen 
  • Na je wandeling een nachtje wilt bijkomen voordat je Machu Picchu gaat verkennen
  • Op zoek bent naar minder fysieke uitdaging 

Twijfel je na het lezen van dit blog toch nog tussen de Inca Trail en de Lares Trail? Neem gerust contact op met een van onze reisexperts voor een persoonlijk advies.