< Terug naar overzicht
De 5 meest bijzondere dieren van Latijns-Amerika

De 5 meest bijzondere dieren van Latijns-Amerika

Dieren spotten op reis door Latijns-Amerika is voor menig reiziger een highlight. Het moment dat je de poema aan de rand van de rivier door de bosjes ziet sluipen of dat de condor pal boven je hoofd rondjes aan het zweven is, dat vergeet je toch nooit? In dit blog lees je welke vijf prachtige dieren je in Latijns-Amerika tijdens onze reizen kunt tegenkomen.

1. Condor (Andeslanden)

De condor heeft het grootste vleugeloppervlak van alle vliegende vogels. De spanwijdte betreft zo’n 2,7 tot 3,2 meter, ongeveer de breedte van een bus. Het gewicht van een groot mannetje is te vergelijken met het gewicht van een vierjarig kind, zo’n 15 kg. De volwassen condor heeft zwarte veren, een witte kraag en net als andere gieren een kale nek. Ze zweven gracieus op de thermiek van de wind, wat te allen tijden een magisch aangezicht is. Tijdens onze reizen door Peru en andere landen van het Andesgebergte heb je grote kans om deze majestueuze roofvogel te spotten.


2. Poema (Pantanal, Patagonië)

De poema wil je natuurlijk niet pal voor je neus treffen, maar een glimp opvangen van dit majestueuze dier op een veilige afstand vanuit een boot of bus natuurlijk wel. Deze katachtige komt voor in Midden- en Zuid-Amerika en weet in allerlei soorten natuurlijke leefomgevingen te overleven. Hij is voornamelijk in de ochtend -en avondschemering actief en wordt zo heel af en toe gespot op onze rondreis in Patagaonië of in het Pantanal.

3. Quetzal (Costa Rica, Guatemala)

De quetzal is een kleurrijke vogel, die menig reiziger op zijn To-Spot lijstje heeft staan. Zijn borst is rood, zijn lijfje glanzend metaalgroen en zijn onderveren wit. Velen beschouwen de quetzal als de mooiste soort uit de trogonfamilie. Ten tijde van de Maya’s en de Azteken was deze bijzondere vogel heilig en daarom speelt hij in vele legendes een rol. Tip: maak je een reis door Costa Rica of Guatemala, houd dan goed de kruinen van fruitbomen en met name de avocadobomen in de gaten! 


4. Kameelachtigen (Andeslanden & Patagonië)

Er zijn vier soorten in Latijns-Amerika te zien. De meest bekende zijn de lama en de alpaca, maar er zijn ook vicuñas en guanacos. Hoe herken je nou het verschil? De vicuña is de kleinste van de vier en heeft een bruine vacht met een witte buik. Hun wol is van zeer hoge kwaliteit omdat het zeer fijn en zacht is. De guanaco is de grootste van de vier en heeft een rossige vacht met een witte onderbuik. Voornamelijk kom je de guanaco in Patagonië tegen. De lama en de alpaca lijken het meest op elkaar en komen voornamelijk voor in Peru en Bolivia. Toch herken je het verschil aan de oren en het gezicht. Een lama heeft namelijk banaanvormige oren en een alpaca rechtvormige, puntige oren. Het gezicht van een alpaca is stomper en wolleriger dan dat van een lama.

5. Luiaard (Costa Rica, Guatemala, Suriname)

Wie is er nou geen fan van dit pluizige en charismatische dier? In mijn mening het ideale dier om te spotten op reis; vaak in een boomkruin of aan de kant van de weg. De luiaard heeft niet de behoefte om zich te verplaatsen en je ziet hem gewoon heerlijk chillen of lekker ongestoord doorslapen (zo’n 10 uur per dag) en is dus niet weer in een flits weg is. Wist je dat een luiaard op de grond niet sneller dan 2,5 meter per minuut loopt? Tijdens jouw reis door Guatemala of Costa Rica kun je zowel de twee- als de drievingerige luiaard spotten. 


Dit zijn natuurlijk slechts een aantal prachtige dieren die je tegen kunt komen tijdens je reis in Latijns-Amerika. Wil je meer weten over de verschillende reizen naar dit prachtige continent? Lees dan hier verder.