< Terug naar overzicht
Mijn rondreis door de Okavango Delta

Mijn rondreis door de Okavango Delta

Reiziger Kevin ging op reis met Sawadee en bracht tijdens zijn rondreis door Botswana twee dagen door in de Okavango Delta. In dit korte reisverhaal vertelt hij er alles over.

We worden opgehaald met een grote open truck. Na een kort stukje over de geasfalteerde weg stuurt de chauffeur plots naar rechts, de bush in. Wij rijden stuiterend over een hobbelige zandweg de enorme Okavango Delta in. De chauffeur lacht en zegt dat 'de Afrikaanse massage' van het huis is. Na een kwartiertje zien wij een van de grote rivieren van de delta en worden verwelkomd door de polers, de vaarders van de traditionele kano; de mokoro.

Uitzicht over de Okavango Delta

Wildlife spotten in de Okavango Delta

Wij stappen over in de mokoro’s en varen dieper de Okavango Delta in. Nu is onze rondreis echt begonnen! In ongeveer anderhalf uur varen wij langs nijlpaarden en vele soorten vogels naar een klein verlaten eiland. Terwijl we nog duizelen van de weidsheid van dit park halen de gidsen de spullen uit de mokoro’s en zetten het kamp op. Mijn poging om mijn eigen tent op te zetten wordt vriendelijk afgewezen.  

Mokoro en een olifant in de Okavango Delta


Dus gaan wij met een van de gidsen, genaamd Partner, een rondje om het kamp lopen. Partner komt van de Bayei-stam, oorspronkelijk vanuit Angola en verwant aan de San (bosjesmannen) uit Namibië. In het korte rondje vertelt hij over iedere plant, wortel en insect die wij tegenkomen. En wat daarvan de geneeskrachtige werkingen zijn. Eenmaal terug is het kamp opgezet en staat de bush T.V. (kampvuur) aan. 

De gidsen stelden zich voor en gaven duidelijk uitleg over het programma en over de veiligheidsregels. Het kamp staat middenin de bush en het is niet ongewoon dat 's nachts olifanten, nijlpaarden of andere vriendelijke dieren komen buurten. Best spannend dus!

Midden tussen de dieren tijdens een game walk

In de namiddag werden wij in groepen van 5 reizigers gesplitst en gingen we met 2 gidsen per groep op pad voor de eerste game walk. Iedere groep ging zijn eigen kant op en in no time voelde ik me een jonge David Livingstone op avontuur in het echte Afrika. Tijdens de wandeling rent er een enorme kudde wildebeesten en zebra’s langs ons. Onze gids Leo legt uit dat de dieren een symbiotische relatie hebben, omdat beide soorten andere grassen eten. En terwijl wildebeesten een goede neus hebben, hebben de zebra’s betere ogen. Net voor de snelle zonsondergang komen wij terug bij het kamp en worden tijdens de maaltijd de verschillende ervaringen en foto’s gedeeld. 

Met zonsopgang nog 1 keer op safari in de Okavango Delta 

De volgende ochtend staan wij in het donker op en na een kop thee en wat fruit gaan wij tegelijk met de zon er op uit. Leo leidt ons weer door het uitgestrekte landschap van dit gedeelte van Botswana met dorre gouden grassen die hier en daar worden onderbroken door een bosje bomen of een kronkelende rivier. Tijdens de game walk zien wij naast de kuddes wildebeesten en zebra’s (nu al oud nieuws), een eenzame buffel, een kudde giraffen, apen en vele vogels. Als wij in het kamp arriveren, staat er een warme brunch op ons te wachten.

In de middag stap ik samen met mijn nieuwe vriend Leo de mokoro in en krijg een 'Polingles'. Nadat de eerste meters goed gaan raakte ik al snel een gezonken boomstronk en viel van de wiebelige kano. Gelukkig werd ik door de hard lachende gids de kano weer in geholpen.

Zonsondergang in de Okavango Delta


In de avond zitten de reizigers en de gidsen met z’n allen rond het kampvuur, wanneer de locals beginnen te zingen. Dat ene nummer groeit uit tot een van de meest indrukwekkende optredens die ik heb mogen meemaken. De nachtelijke jungle geluiden, het knetterende kampvuur en de lokale muziek is onvergetelijk.

De volgende ochtend breken wij het kamp op en varen wij met de mokoro’s, die ik niet meer mag besturen, terug naar de beschaving en laten de Okavango Delta achter ons. Dit was dan ook het einde van mijn korte rondreis door de Okavango Delta, maar het was absoluut onvergetelijk! Ik kan iedereen een rondreis Botswana en dan met name de Okavango Delta, van harte aanraden. Wat een prachtig stuk natuur!