< Terug naar overzicht
Reis mee over de Che Guevara route in Zuid-Amerika

Reis mee over de Che Guevara route in Zuid-Amerika

Het is alweer meer dan 50 jaar geleden dat Che Guevara overleed. Deze marxistische revolutionair liet zijn sporen na in verschillende gebieden. Zo ook in Bolivia waar er dit jaar extra aandacht besteed wordt aan zijn sterfjaar. 

Iedereen kent wel de foto van de mooie, jonge Che Guevara; Argentijn, marxistisch revolutionair en Cubaans guerrillaleider. Zijn echte naam was Ernesto, de bijnaam Che kreeg hij tijdens zijn reizen. Che betekent zoiets als vriend, maat. Che Guevara was lid van Fidel Castro`s Revolutionaire Beweging van de 26e juli, die in 1959 in Cuba de val van dictator Fulgencio Batista bewerkstelligde en via een revolutie aan de macht kwam. Na verschillende posten in de nieuwe Cubaanse regering te hebben bekleed, verliet Che Guevara Cuba in 1966 om de revolutie voort te zetten in Congo en later in Bolivia. Op 8 oktober 1967 liep hij in La Higuera ( Bolivia) in een nederlaag en werd vrijwel direct daarna geëxecuteerd. Zijn lichaam was jarenlang begraven op een geheim gehouden plaats in Vallegrande. In 1997 werden zijn overblijfselen bijgezet in het mausoleum van Santa Clara op Cuba. 

Op ontdekkingstocht in Bolivia en Chili 

Wie een rondreis door Bolivia en Chili maakt, waant zich in het authentieke decor waarin het leven van Che Guevara zich afspeelde. De natuur in deze regio is overweldigend, het leven rustig en traditioneel en de bevolking bijzonder vriendelijk, open en gastvrij. Deze reis is de ultieme kans om direct in contact te komen met de mensen in deze bijzondere regio.  In La Higuera kun je de plaats bezoeken waar Che Guevara in een hinderlaag liep en het schooltje waar hij werd geëxecuteerd. In Vallegrande bevindt zich de kliniek waar zijn lichaam werd opgebaard en de plek waar hij meer dan 20 jaar was begraven. In Vallegrande en La Higuera wordt elk jaar in oktober veel aandacht besteed aan het sterfjaar van Che Guevara. Omdat het dit jaar 50 jaar geleden is, zijn voor het hele jaar 2017 evenementen aangekondigd rond de geschiedenis van deze markante persoonlijkheid in deze bijzondere tijd. 


Nog veel meer

Behalve de Che Guevara route door het indrukwekkende landschap zijn er nog meer bijzondere hoogtepunten in deze streek: Sucre, de witte hoofdstad van Bolivia, de zoutvlakte van Uyuni, de overweldigende rit over de ruige en desolate hoogvlakte van de Andes van Uyuni naar San Pedro de Atacama. Natuurlijk ook San Pedro de Atacama zelf met zijn bijzondere maanlandschappen, rotsformaties, hooglandmeren, grote populatie flamingo’s en geisers. Wie niet naar huis wil kan overwegen nog een bezoek te brengen aan het indrukwekkende Paaseiland.