< Terug naar overzicht
De mooiste plekken van Midden-Amerika

De mooiste plekken van Midden-Amerika

Midden-Amerika omvat Mexico, Centraal-Amerika (‘de landbrug’ tussen Noord- en Zuid-Amerika) en het Caribisch gebied. Deze regio is tropisch en zeer divers qua natuur én cultuur. Dit stuk van de wereld staat bekend om een rijke geschiedenis; denk aan de vele bijzondere reünies en tempels die precolumbiaanse beschavingen op mysterieuze plaatsen in de jungle hebben achtergelaten. Midden-Amerika bestaat uit vele, relatief kleine landjes (op Mexico na) en is goed te bereizen. Hieronder enkele highlights die wij tijdens onze reizen aandoen!

Corcovado Nationaal Park, Costa Rica

Dit nationale park gelegen in het zuidwesten van Costa Rica is een klein, ongerept natuurparadijs. Het is niet heel makkelijk te bereiken, maar eenmaal aangekomen krijg je het idee dat je in een uitzending van Animal Planet bent gestapt. De stilte van deze plek wordt regelmatig verbroken door het gekrijs van groepen ara’s die overvliegen. Ook tref je hier de vier verschillende aapsoorten die in Costa Rica voorkomen nog in aanzienlijke aantallen. Verder zijn er tal van miereneters, neusbeertjes, wasbeertjes, slangen en krokodillen. Bovendien is Corcovado het leefgebied van de poema, de jaguar en de ocelot.Tikal, Guatemala

Tikal was een van de grootste en machtigste steden van de Maya’s en werd bewoond van ongeveer 400v.Chr tot 1000n.Chr. Het Nationaal Park Tikal is 576 km2 groot en er zijn hier ruim drieduizend bouwwerken ontdekt, waaronder vele tempels, offerplaatsen en paleizen. Het centrale gedeelte wordt gedomineerd door vijf reusachtige tempels. Wanneer je de 65 meter hoge Piramide IV beklimt, het hoogste precolumbiaanse bouwwerk van heel Amerika, zit je letterlijk in de wolken. Tip: klim voor zonsondergang naar boven en zodra het warmer wordt trekt de nevel op en komen de prachtige tempels langzaam tevoorschijn. Voor, naast en achter je zie je jungle, zover het oog reikt! San Cristóbal de las Casas, Mexico 

San Cristóbal is de vroegere hoofdstad van de Mexicaanse staat Chiapas. Overal zie je mooie, gekleurde gevels en knusse pleinen met verschillende kraampjes en eetstalletjes. De stad ligt in een prachtig natuurgebied middenin de hooglanden, met veel naaldbomen en wilde orchideeën. De Tzotzil- en Tzeltal indianen uit de directe omgeving komen iedere morgen naar de markt om hun waren aan te prijzen, dit levert een hoop mooie plaatjes op. Het leven van de indianen is hier nog zeer traditioneel, wat je terug hoort en ziet in hun specifieke taal en authentieke kleding. Tip: breng een bezoek aan de omliggende dorpjes Chamula en Zinacantán.

Isla Ometepe

Ometepe is een eiland gelegen in het Meer van Nicaragua. Ooit was Ometepe een belangrijke nederzetting van de Niquirano-indianen en overblijfselen van deze cultuur zijn nog te vinden in de monumenten, huizen en keramiek. Het eiland bestaat uit twee vulkanen, de Concepción en de Madera. Samen creëren zij de unieke vorm van het eiland, namelijk een 8. De perfect ronde 1610 meter hoge kegel van de Concepción ziet eruit als een reclameplaatje, met haar top mysterieus achter een wolkenpluim. Dit kleine eiland leent zich ideaal voor het ondernemen van allerlei activiteiten. Heb jij behoefte aan lekker luieren in je hangmat? Dan kan dat. Liever een pittige wandeling van 8 uur naar de top (1394 meter) van de vulkaan Madera? Ook dat kan. Verder kun je ook prachtige korte wandelingen maken en de watervallen van San Ramón bezoeken.Geïnteresseerd in Midden-Amerika? Bekijk de verschillende rondreizen hier.