< Terug naar overzicht
Top 5 absolute hoogtepunten van Quito

Top 5 absolute hoogtepunten van Quito

Het is een feest om de hoogste hoofdstad ter wereld te ontdekken tijdens een rondreis door Ecuador. Quito ligt op 2850m hoogte en kent meer dan 2 miljoen inwoners. Maar wat is er precies zo leuk aan Quito? Lees het in dit hoogtepunten blog. 

1. Het oude centrum van Quito

Als sinds 1978 staat het oude centrum van Quito op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ondanks de vele aardbevingen is de stad toch één van de mooist bewaarde koloniale steden van Zuid-Amerika. Zowel overdag als in de avond is het zeer de moeite waard om eens door het oude centrum te struinen. Overdag wandel je door de kleine heuvelachtige straatjes met koloniale panden in verschillende kleuren, met hier en daar een klein winkeltje. In de avond veranderen deze smalle straatjes in een bruisend centrum vol live muziek, ambachtswinkels en barretjes. Tip: drink een traditionele ‘’canelazo’’ om de reis goed mee te beginnen! 

Ecuador onderdoorgang en straat

2. Cerro Panecillo

Midden in de stad vind je een 200 m hoge berg met daarop een Madonna monument van 45 m, Cerro Panecillo. Overdag heb je bovenop de berg een mooi uitzicht over de stad en de omringende besneeuwde vulkanen en bergtoppen van het Andesgebergte. Nog leuker vond ik het om er in de avond heen te gaan. Ga er wel met een taxi heen, want naar boven lopen is niet heel veilig. In de avond is het beeld verlicht, maar dat is nog niet eens het mooiste. Het indrukwekkendste is het uitzicht over de verlichte stad. 

Quito in de avond

3. Mitad del Mundo

Ecuador heeft zijn naam te danken aan de evenaar. Deze loopt dwars door het land heen en zo ook door Quito. Reden genoeg om hieraan ook een bezoek te brengen! Na een foto met je linkervoet op het zuidelijk halfrond en je rechtervoet op het noordelijk halfrond, is het zeer aan te raden om naar het Museo de sitio intiñan te gaan. Dit is een superleuk interactief museum, dat gelegen is op de officiële 0-gradenlijn. Je kunt hier allerlei experimenten doen, die alleen op de evenaar mogelijk zijn. Om het bezoek helemaal af te maken kun je hier ook nog eens een stempel van het middelpunt van de aarde in je paspoort laten zetten. 

Quito, Ecuador


4. Basilica del Voto Nacional

Ook de Basílica del Voto Nacional kun je niet overslaan. Het leuke aan de basiliek is dat de lokale reptielen en amfibieën zijn afgebeeld als decoratie. Zo kun je bijvoorbeeld stenen leguanen, schildpadden en gordeldieren aan de buitenkant van de basiliek zien. Via een klein trapje ben ik helemaal naar boven geklommen. Het uitzicht vanaf de basiliek is fantastisch. 

Kathedraal in Quito, Ecuador

5. Pichincha berg

Als je de drukte van de stad wilt ontvluchten kun je de Pichincha Teleférico naar boven nemen. De Pichincha is een actieve vulkaan (4.696 m) in Ecuador, die aan de rand van Quito ligt. Eenmaal boven kun je heerlijk wandelen in de frisse lucht en groene omgeving. Je kunt er zeker een paar uur rondbrengen, maar er zijn weinig eet- en drinkvoorzieningen. Zelf nam ik daarom altijd wat lekkers, bijv. empanadas, uit de stad mee om bovenop de berg te nuttigen. De uitzichten zijn fenomenaal.

Pichincha berg, Ecuador

Als je écht alles hebt gedaan in Quito, dan valt er in de omgeving nog veel meer te ontdekken. Van het prachtige nevelwoud in Mindo tot de kleurrijke markt in Otavalo.