< Terug naar overzicht
De mysterieuze Nazca lijnen van Peru

De mysterieuze Nazca lijnen van Peru

Wie een rondreis door Peru maakt, denkt misschien in eerste instantie aan de meest bekende toeristische trekpleister; de Machu Picchu. Natuurlijk een overweldigende prachtige plek. Maar degenen die houden van filosoferen en mysteries zouden eens een bezoek kunnen brengen aan Nazca. Dit is de plek in de woestijn waar honderden meters lange lijnen liggen uitgegraven. Deze lijnen vormen van grote afstand enorme afbeeldingen van dieren en speciale tekens. Waar komen deze lijnen vandaan en hoe lang liggen ze er al? 

Het enigma van de Nazca lijnen

Hoewel onderzoekers er hun hoofd op breken zijn er wel een aantal theorieën over Nazca en zijn lijnen. Het Nazcavolk leefde hoogstwaarschijnlijk tussen het jaar 200 voor Christus en 1000 na Christus. Men gaat er van uit dat de Nazca-cultuur tot bloei kon komen toen de Chavin-cultuur in kracht afnam en de bewoners van de valleien hun eigen gebruiken konden door ontwikkelen. Hoewel er gelijkenissen zijn met de Paracas-cultuur is tegenwoordig de opvatting dat de Nazcacultuur zich min of meer zelfstandig ontwikkeld heeft. 

Verwant aan de Inca’s was dit volk in sommige opzichten al ver ontwikkeld. Zo was er misschien sprake van landbouw en een groter besef van astronomie. In deze cultuur speelde schedelmagie een grote rol, schedeloffers moesten ervoor zorgen dat het land vruchtbaar bleef. Naast de mysterieuze geogliefen zijn in de Nazca regio ook andere menselijke ingrepen in het landschap bekend zoals de puquios. Met deze term worden ondergrondse bronnen aangeduid die te bereiken zijn via een spiraalvormig aflopend pad. Deze diepe bronnen hebben een grondwaterhoudende bodemlaag en zijn onderling met elkaar verbonden. 

Natuur in Peru

Vlieg over de Nazca lijnen en onderzoek ze zelf!

Wie waren die mensen die in deze tijd leefden en wat was hun motivatie voor het maken van deze enorme afbeeldingen? Of het nou gaat om verering van oude goden, een landingsbaan, een hemelse kalender of een rituele plek voor astronomie, een bezoek is deze mysterieuze plek meer dan waard! Als het weer het toelaat is het zelfs mogelijk om een vlucht te maken en van grote afstand, met eigen ogen, de afbeeldingen te zien. Je herkent onder andere een spin, aap en walvis! Vanaf de grond zie je lange uitgegraven geulen die, eenmaal in de lucht, tot tekeningen samensmelten. Wie weet vind jij een mooie verklaring?!