Reisbegeleider Gregory vertelt over de situatie in Guatemala
< Terug naar overzicht
Reisbegeleider Gregory vertelt over corona in Guatemala

Reisbegeleider Gregory vertelt over corona in Guatemala

Hey iedereen, 

Eerst en vooral hoop ik dat jullie en jullie naasten allemaal in goede gezondheid verkeren. Ik ben Gregory, 28 zomers jong en geboren in het mooie Antwerpen. Ik ben één van de gelukkigen die er is in geslaagd om van mijn passies mijn werk te maken. Mijn job als reisbegeleider bij Sawadee combineer ik met leidinggevende functies in NGO’s en NPO’s in Centraal Amerika. Normaal ben ik natuurlijk ook wonende in de nabijheid van deze projecten maar vorige week ben ik uit Guatemala gerepatrieerd naar Europa, met wat wel eens de laatste vlucht in die richting voor maanden kon zijn. Met pijn in het hart stapte ik het vliegtuig op, het was zo goed al onmogelijk om mijn functies daar nog uit te voeren in de huidige omstandigheden. Graag neem ik jullie even mee naar Guatemala, deze keer jammer genoeg niet op een groepsreis maar door middel van mijn verhaal. Ik wil graag even met jullie delen hoe ik Guatemala heb ervaren in deze surreële tijden. Waar liggen de gevaren voor dit prachtig Midden Amerikaans land in deze moeilijke tijden?

Stel jullie een mooi authentiek koloniaal plein voor. Vrolijk gekleurde laagbouw huisjes, kassei wegen, de plek bij uitstek waar locals samenkomen om uren te praten over de meest uiteenlopende zaken en de imposante witte kathedraal. La plaza central ligt in het hart van Guatemala’s meest drukbezochte stad Antigua. Drie miljoen mensen bezoeken deze stad per jaar maar het normaal bruisende plein ligt er verlaten bij. De duiven krijgen enkel het gezelschap van een politieagent, iemand die het plein over moet richting de supermarkt en 2 daklozen die nergens anders heen kunnen.


De voorzorgsmaatregelen in Guatemala zijn vergelijkbaar met de onze hier in België en Nederland, maar daar gaan ze nog een stapje verder. Bovenop alles dat wij hier nu ook opgelegd krijgen, is het niet toegestaan om zonder toelating de provincie waarin je woont te verlaten, verboden je woonstad te verlaten tussen 16:00h en 04:00h en is er geen openbaar vervoer. Wat mij toch hoop geeft is de manier waarop de Guatemalteekse overheid de hele situatie al aangepakt heeft tot nu toe. Toen we in Nederland nog rustig een biertje op café dronken sloot Guatemala midden maart al als een van de eerste landen in Latijns-Amerika al zijn landsgrenzen. En dit zonder dat er toen ook maar 1 geregistreerde besmetting geregistreerd was. Ik hoor jullie het al denken: ‘Ja ja, maar hoe goed controleren ze daar?’ Een terechte vraag, maar mijn temperatuur is in 1 maand tijd 3 keer opgenomen geweest in Guatemala, hier in Europa zit ik nog altijd te wachten op de eerste vorm van controle.‘We hebben de middelen niet om deze pandemie te behandelen, dus we moeten er alles aan doen om deze te voorkomen’. -Alejandro Giammattei (President Guatemala).


Het grootste gevaar voor dit authentieke land schuilt net in datgene waarin het zich onderscheid van al de andere landen in Midden-Amerika: de cultuur. Er leven 21 Maya gemeenschappen in Guatemala die samen meer als 40% van de bevolking uitmaken, elk met hun eigen taal en tradities. Gemeenschappen die heel zelfvoorzienend zijn, maar ook leven van dag tot dag. Het eten voor ’s avonds wordt gekocht met het geld dat ze overdag verdienen. Van een sociaal vangnet, vervangingsinkomen of spaargeld is jammer genoeg geen sprake. Het is daarom een enorme uitdaging om deze mensen duidelijk te maken dat ze niet in de stad mogen/kunnen gaan werken, dat ze afstand moeten houden en indien ze de symptomen vertonen in zelf isolatie moeten. Geen werk of verkoop overdag = geen eten ‘s avonds.

Ik open elke morgen met een bang hart de Guatemalteekse krant. Op het moment van schrijven doet het dichtst bevolkte land van Midden-Amerika het nog redelijk ‘goed’ met 214 besmettingen. Zijn de strenge en vroege voorzorgen voldoende om het virus in toom te houden? Zijn deze Maya gemeenschappen (40% van de bevolking!) net goed beschermt door hun isolatie en zelfvoorzienigheid of zijn ze net daarom een enorm kwetsbare groep?   Ik hoop met ieder van jullie dat dit zo snel mogelijk over gaat. Zo kunnen we snel samen weer op reis! In de tussentijd hoop ik dat jullie allemaal gezond blijven en de maatregelen correct blijven opvolgen.   

Hasta pronto! Stay safe!   

Gregory

Extra beetje hulp is hard nodig!


Samen met Sawadee willen wij deze hardst getroffen families in Guatemala bijstaan, diegene die door de lockdown niet aan hun dagelijkse maaltijden geraken. De eerste vijf personen die een donatie vanaf  €15 aan Help Guatemala doen ontvangen van Sawadee een voucher ter waarde van €20 die jullie kunnen gebruiken voor jullie volgende reis! Met €15 koop je een volledig voedselpakket waarmee je een familie van 5 een volledige week voedt! Op deze manier geven we deze mensen de kans om zich aan de veiligheidsmaatregelen te houden en zichzelf en hun gemeenschap te beschermen. Ik werk persoonlijk nauw samen met het team van Help Guatemala die voedselpakket inzamelen en verdelen voor deze families in nood. Help Guatemala is een project van jonge ondernemende Guatemalteekse vrijwilligers waardoor elke cent naar de voedselpakketten kan gaan. Momenteel verdelen ze 200 tot 250 voedselpakketten per week!

Alvast bedankt en hopelijk zien ze elkaar snel!