< Terug naar overzicht
Tien tips voor de beste voorbereiding op een wandelvakantie

Tien tips voor de beste voorbereiding op een wandelvakantie

Een van de beste manieren om kennis te maken met een land en haar landschap is te voet. Mede door vele kilometers wandelpaden, kun je plekken bereiken waar je anders nooit zou komen. Heb je binnenkort een wandelvakantie in het verschiet? Dan nemen wij je alvast mee in een goede voorbereiding op die reis zodat je de risico’s beperkt en maximaal kunt genieten van je vakantie. Een goede voorbereiding begint al enkele maanden vóór je vertrek, denk aan het opbouwen van je conditie, het in orde maken van documenten en uitrusting. In dit artikel gaan we dieper in op deze verschillende zaken.    

1. Maak een inpaklijst

Deze tip kunnen we je overigens voor iedere reis geven indien je nog weinig ervaring hebt. Door een eenvoudig lijstje zie je direct welke spullen je al in bezit hebt en welke je wellicht nog moet gaan kopen of bestellen. Zet de belangrijkste dingen bovenaan, zoals: vliegtickets, je paspoort, pinpas, telefoon oplader enzovoorts. Sommige spullen kun je onderweg of op bestemming nog kopen maar dat geldt niet voor een paspoort bijvoorbeeld.

2. Wandeluitrusting

In de basisuitrusting, wanneer je gaat wandelen, behoort natuurlijk goed schoeisel. Let bij je schoenen op de stevigheid en profiel van de zolen zodat je voldoende grip hebt op bijvoorbeeld nat gras, hellingen of gladde rotsen. Zorg dat deze fijn zitten en ingelopen zijn. Zo voorkom je blaren en veel narigheid tijdens je reis. Als je vooraf weet dat je in sneeuw of andere gladde omstandigheden gaat wandelen, bijvoorbeeld wanneer je een rondreis door IJsland maakt, zijn hoge schoenen aan te raden. Deze geven meer stevigheid en belasten daardoor minder je enkels. Daarnaast natuurlijk een rugzak die groot genoeg is, dit is afhankelijk van hoe groot de routes zijn die je wilt gaan maken. Verder kun je denken aan:

  • Wandelstokken
  • Regenjas en/of poncho 
  • EHBO-kit
  • Sporttape en blarenpleisters
  • Wandelsokken 
  • Hoed, pet en/of zonnebril 
  • Zonnebrand
  • Kaart of kompas
  • Fototoestel of actioncamera
  • Zak- of hoofdlamp

Wat betrekt kleding is het vooral handig meerdere lagen te dragen. Als je flink aan het wandelen bent kan je het aardig warm krijgen, maar als je een korte rustpauze neemt koel je ook vrij snel weer af. Meerdere lagen die je makkelijk aan en uit kan doen zijn dan erg handig. 

wandelvakantie Italie

3. Zorg dat je documenten in orde zijn

Volledig afhankelijk van je bestemming heb je misschien meer of andere reisdocumenten nodig, denk bijvoorbeeld aan een visum om een land überhaupt binnen te komen.

4. Paspoort 

Wist je dat je veel landen niet binnenkomt als je paspoort minder als zes maanden na terugkomst van je reis geldig is? Wanneer jouw paspoort dus bijna afloopt, zorg dat je deze op tijd laat verlengen. Binnen Europa is dit over het algemeen twee maanden, maar let op er zijn ook uitzonderingen. Dit kun je controleren op de site van de rijksoverheid onder de categorie ‘vakantie en reizen’. Ook al ga je naar een land als Duitsland of Frankrijk waar geen grenscontroles zijn, dien je alsnog een identiteitsbewijs of paspoort bij je te dragen. 

visuminformatie

5. Visum 

Ligt je reisbestemming buiten de Europese Unie? Controleer dan of je een visum nodig hebt. Het aanvragen van een dergelijk visum kan lang duren, begin hier dus op tijd mee. Voor veel populaire landen buiten de EU heb je een visum nodig, denk bijvoorbeeld aan Vietnam, Canada, China, India, Indonesië, Australië en meer. Voor meer informatie over een visum kun je deze pagina raadplegen. Weet je niet zeker of je voor jouw gekozen bestemming een visum nodig hebt, neem dan contact met ons op. 

6. Reisverzekering 

Een reisverzekering is niet standaard en zal je afzonderlijk moeten afsluiten. Wanneer je een fanatieke reiziger bent heb je waarschijnlijk een doorlopende reisverzekering. Let dan met name op dat je wel wereldwijde dekking hebt en bergsportdekking inbegrepen zit. Mocht er dan iets tijdens een wandeltocht op ongebaande paden gebeuren, hoef je jezelf in ieder geval niet zorgen te maken over eventuele ziekenhuiskosten.

7. Van en naar het vliegveld 

Denk ook alvast over hoe je van en naar het vliegveld gaat. Ga je met de trein, krijg je een lift of regel jij een parkeerplek op de luchthaven? Tip: door parkeermogelijkheden met elkaar te vergelijken en vooraf te reserveren kun je veel geld besparen én weet je dat je auto betrouwbaar achterlaat. Een handige website waar alle mogelijkheden voor Schiphol parkeren in één overzicht staan, is Vliegen en Parkeren. Je reserveert dan direct zonder extra kosten. 

8. Conditie en trainen 

Heb je een slechte of onvoldoende conditie, dan zal de lol van een wandelvakantie er snel af zijn. Door een goede conditie op te bouwen wandel je makkelijker grote afstanden. Wanneer je gaat wandelen in bergachtige gebieden, vraagt dit net wat meer als een wandeling door de Nederlandse heide. Het beste is om vooraf in een heuvelachtig gebied te oefenen. Het trainen van verschillende spiergroepen middels krachttraining helpt ook aanzienlijk. Er zijn veel oefeningen die je thuis zonder middelen kunt doen, raadpleeg hiervoor eens de website van de NKBV.9. Voldoende pauze 

Het klinkt zeer logisch maar veel mensen vergeten dit onderdeel van een actieve vakantie. Pauzeer regelmatig en zorg voor voldoende eten en drinken tijdens je reis. Neem vooral veel energierijke snacks mee, zoals mueslirepen, nootjes en druivensuiker. Het is aan te raden om kleinere porties te eten in plaats van grote maaltijden. Door onvoorziene omstandigheden kan je planning zomaar eens door de war raken en ben je langer onderweg als verwacht. Je drinken kan onderweg ineens opraken, denk dan eens aan een waterfilter zodat je natuurlijke bronnen kunt raadplegen wanneer het nodig is. Ook een rugzak met waterzak is enorm handig. Met behulp van de slang kun je heel gemakkelijk een slok water nemen, zonder dat je je rugzak af hoef te doen. Ideaal om gehydrateerd te blijven!

wandelvakantie marokko

10. Zwaarte en comfort

Heb jij een mooie wandelvakantie gezien? Kijk dan goed of de zwaarte en het comfort van de reis bij je past. Deze informatie wordt aangeven door middel van gele bolletjes bij de reisbeschrijving zelf en onder het kopje praktische informatie.. Heb jij hier een vraag over, neem dan gerust contact met ons op. 

wandelvakantie-portugal

Heb jij nog een goede tip voor de voorbereiding op een wandelvakantie voor andere reizigers? Laat deze dan achter in de comments hieronder!