Top 10 bestemmingen voor een avontuurlijke rondreis in 2022 | Blogs over reizen
< Terug naar overzicht
Top 10 bestemmingen voor een avontuurlijke rondreis in 2022

Top 10 bestemmingen voor een avontuurlijke rondreis in 2022

In 2021 vielen veel van onze reisplannen helaas in het water. Gelukkig brengt een nieuw jaar ook nieuwe hoop en dus nieuwe reisplannen met zich mee. Laten we samen van 2022 een jaar maken waarin we weer onvergetelijke reisherinneringen maken en nieuwe landen van onze bucketlist afstrepen. Kan jij nog wel wat reisinspiratie gebruiken? De afdeling productmanagement stelt onze rondreizen samen en weet dus als geen ander wat de aanraders zijn voor een avontuurlijke rondreis in 2022. Lees snel verder voor hun top 10!    

1. Fins Lapland

Husky sledetocht in Fins Lapland

Een winterreis naar Fins Lapland is absoluut iets om op je wensenlijstje te zetten. Je kunt in Fins Lapland niet alleen genieten van sprookjesachtige landschappen, maar ook veel bijzondere activiteiten ondernemen. Zo kan je bijvoorbeeld ijsvissen op een bevroren meer, langlaufen of met sneeuwschoenen de natuur in! En wat dacht je van een echte sledetocht met husky’s? Je wordt door vier tot zes honden voortgetrokken door de besneeuwde bossen en je ziet het prachtige landschap ineens vanuit een heel ander perspectief. En wie weet geniet jij ’s avonds wel van een van de mooiste natuurverschijnselen op aarde, het noorderlicht. Na een actieve dag kan je heerlijk bijkomen in een echte Finse sauna en voldaan in slaap vallen in een mooie blokhut. Of misschien slaap jij wel in je zelfgebouwde iglo?

2. Madagascar 

Allée des Baobabs op Madagaskar

Madagascar is het op drie na grootste eiland ter wereld en dat betekent dat er meer dan genoeg te zien is. Veel unieke planten en dieren noemen dit eiland hun thuis. In het Andasibe Nationaal Park vind je bijvoorbeeld de Indri Indri lemuur, de grootste halfaap ter wereld. De roep van deze lemuur is ontzettend indrukwekkend en is zelfs ver buiten het regenwoud nog te horen. Iets anders waar Madagascar om bekend staat is de baobab. Bij de Allée des Baobabs staan tientallen van deze bijzondere bomen van soms wel 30 meter hoog. Het wordt door velen gezien als een van de mooiste plekken van het eiland en het is daarom een absoluut hoogtepunt van een rondreis op Madagascar. Een ontmoeting met de vriendelijke bevolking biedt een goede afwisseling op al het natuurschoon. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken waren de eerste inwoners van Madagascar geen Afrikanen, maar Maleisiërs en Indonesiërs. Tijdens een rondreis op Madagascar kun je je soms nauwelijks voorstellen dat je in Afrika bent; de rijstvelden en het uiterlijk van de kleurrijke bevolking doen denken aan Azië. Je zou Madagascar dan ook wel de brug tussen Afrika en Azië kunnen noemen, wat het een bijzondere bestemming maakt die zeker het bezoeken waard is.   

3. Costa Rica 

Corcovado Nationaal Park in Costa Rica

Costa Rica is een all time favourite van ons bij Sawadee. En dat is niet voor niets, want Costa Rica staat bekend om haar adembenemende natuur, paradijselijke stranden en enorme vulkanen. In dit land vol nationale parken is er een overvloed aan prachtige natuur. En hetzelfde geldt voor de vele activiteiten die je hier kunt uitoefenen. Slinger tussen de boomtoppen tijdens een canopytour in Monteverde, rijd paard in het regenwoud, maak een stoere mountainbiketocht of ga op zoek naar apen, neusbeertjes en luiaards in de jungle. Costa Rica kent ook vele tropische ongerepte stranden, waar je heerlijk kunt relaxen, zwemmen en surfen. Iets wat je in Costa Rica veel zult horen is de uitdrukking ‘Pura Vida’, wat letterlijk vertaald ‘puur leven’ betekent. Het is een soort levensmotto van de lokale bevolking en zegt veel over hoe men op Costa Rica in het leven staat. Je kunt ‘Pura Vida’ op verschillende momenten en verschillende manieren gebruiken, maar in de essentie betekent het: Pluk de dag, geniet van het leven! Welk ‘Pura Vida’ moment ga jij beleven tijdens een rondreis door Costa Rica?   

4. Spanje 

Plaza de España in Sevilla

Als corona ons iets heeft gebracht dan is het wel dat we meer waardering hebben gekregen voor al het moois dicht bij huis. Een goed voorbeeld hiervan is Spanje. Het land is zeer populair onder Nederlanders voor een strandvakantie, maar wie zichzelf beperkt tot de toeristische stranden mist veel aan schitterende landschappen. Je kunt op rondreis in Spanje fantastisch wandelen door gebergtes, fietsen door beroemde wijnregio’s of snorkelen bij de prachtige rotsstranden van Mallorca. Maar Spanje heeft ook een zeer rijke cultuur. Aanschouw werken van wereldberoemde Spaanse kunstenaars zoals Dalí, Picasso en Gaudí, dans de flamenco met de temperamentvolle lokale bevolking en geniet vervolgens van je welverdiende siësta. Sluit je dagen af met een beroemde paella in Valencia, heerlijke patatas bravas in Madrid of de lekkerste tapas, die je in heel Spanje kunt vinden. Een rondreis door Spanje is een lust voor het oog en een feestje voor je smaakpapillen. Viva España!    

5. Kenia 

Amboseli Nationaal Park in Kenia

Kenia is een van de meest afwisselende landen van Afrika en met haar vele nationale parken een droom die uitkomt voor natuur- en dierenliefhebbers. Bewonder op een rondreis door Kenia de magische Thomson Falls, klim naar een van de toppen van Mount Kenya en maak kennis met de lokale bevolking in de vissersdorpen aan het prachtige Victoriameer. Maar wat je tijdens een rondreis door Kenia vooral zult zien zijn dieren, heel veel dieren! Zo heb je op gamedrive in het Samburu reservaat de kans om unieke diersoorten als oryxen, grévy-zebra’s, netgiraffen, gerenoeks en Somalische struisvogels te zien. Lake Nakuru is juist weer bekend vanwege de neushoorns en grote groepen flamingo’s. Is het je droom om olifanten in het wild te zien, dan zit je sowieso goed in het populaire Amboseli Nationaal Park. Hier vind je de meeste olifanten per vierkante kilometer ter wereld. Maar op jeepsafari door Amboseli kan je ook leeuwen, luipaarden en buffels spotten. De besneeuwde top van de in Tanzania gelegen Kilimanjaro op de achtergrond zorgt voor unieke plaatjes. Is er een mooiere setting voor het spotten van wilde dieren?   

6. Indonesië 

Rijstterrassen in Bali

Indonesië bestaat uit ontzettend veel eilanden, die allemaal weer iets anders te bieden hebben. Het is dan ook een land met een enorme diversiteit aan flora en fauna. Tijdens een rondreis door Indonesië zie je de allerblauwste zee en de witste stranden, maar ook groene heuvels, vulkanen, rijstterrassen, watervallen en tropische regenwouden. Op Sumatra spot je orang-oetans en op de Komodo eilanden vind je de komodovaraan. Maar ook olifanten, apen en tropische vogels zijn in Indonesië te vinden. Kijk je liever door een duikbril? Er zijn prachtige duik- en snorkelspots waar je gekleurde vissen, schildpadden en zelfs babyhaaien kunt zien. Ook qua cultuur is elk eiland weer anders. Zo vind je op Bali duizenden hindoeïstische tempels, terwijl je op Java de mooiste moskeeën tegenkomt. Ondanks de verschillen in cultuur, hebben alle Indonesiërs één ding gemeen: ze zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij. Hoewel je aan de andere kant van de wereld zit, voel je je tijdens een rondreis in Indonesië dus toch snel thuis.    

7. Albanië 

Permet Albanië

Albanië is misschien wel het best bewaarde geheim van Europa. Dit Balkanland is nog relatief onontdekt door toeristen en dat merk je. Op sommige plekken lijkt de tijd stil te hebben gestaan en vergeet je bijna dat je in Europa bent. Dit prachtige land kent weidse natuurgebieden en bijzondere culturele bezienswaardigheden zoals oude kloosters en ruïnes. Een rondreis door Albanië brengt je langs prachtige berggebieden, schitterende meren, groene valleien en pittoreske dorpjes. Albanië is uitermate geschikt om te voet te ontdekken. Zo kun je wandelen door de ongerepte natuur van de beroemde Valbona Vallei en het Llogara Nationaal Park. Het klimaat van Albanië is vergelijkbaar met omringende landen zoals Griekenland, Bulgarije en Kroatië, maar in tegenstelling tot deze landen word je in Albanië niet overladen met toeristen. Een perfecte zonbestemming dus en ook nog eens zeer geschikt voor een vakantie met kinderen!   

8. Canada 

Icefields Parkway in Canada

Canada is gigantisch groot, maar ook gigantisch mooi. Naast geweldige steden als Toronto en Vancouver, maakt vooral de indrukwekkende natuur dit land zo’n aantrekkelijke bestemming. Kraakheldere meren, indrukwekkende bergketens en bijzondere wilde dieren, je komt het allemaal tegen tijdens een rondreis door Canada. Bijvoorbeeld in Jasper Nationaal Park, gelegen in de Canadese Rocky Mountains. Je kunt hier wandelen, mountainbiken en paardrijden en je vindt er een grote diversiteit aan dieren, zoals bevers, elanden, beren en wolven. Canada is rijk aan watervallen en meren en dus uitermate geschikt voor watersport. Ga bijvoorbeeld kanovaren in Wells Gray Provincial Park, waar het water zo schoon is dat je tijdens de tocht je waterfles kunt vullen met water uit het meer, of op het fotogenieke felturquoise Lake Louise in Banff Nationaal Park. Canada is zo mooi dat je zelfs op weg van de ene naar de andere plek je ogen uitkijkt. Zo rijd je op de reis van Banff naar Jasper Nationaal Park over de Icefields Parkway, misschien wel een van de mooiste autowegen ter wereld. De weg is maar liefst 230 kilometer lang en voert je langs gletsjers, woeste berglandschappen, wilde rivieren en adembenemende uitzichtpunten. Pas wel op voor beren op de weg!   

9. Colombia 

Cartagena Colombia

Een rondreis door Colombia biedt een zeer boeiende afwisseling tussen spectaculaire landschappen, koffievelden, koloniale steden en tropische stranden. Loop je in de Tatacao woestijn nog tussen cactussen en kleurrijke zandformaties, in San Felix sta je opeens tussen metershoge waxpalmen en kijk je uit over groene heuvels. Een groot voordeel van Colombia is de heerlijke Caribische kust. Val in Playa los Angeles in een hangmat in slaap met op de achtergrond het geluid van het oerwoud en het geruis van de zee. Zo heerlijk heb je nog nooit geslapen! Uitgerust kun je op pad gaan in het nabijgelegen natuurparadijs Tayrona Nationaal Park. Naast prachtige natuur kent Colombia ook vele aantrekkelijke steden en dorpen. Breng een bezoek aan grote steden Bogota en Medellín, maar mis ook zeker het kleurrijke Cartagena niet. Het is heerlijk ronddwalen in deze koloniale stad met nauwe straatjes, schaduwrijke pleinen en pittoreske balkonnetjes. Strijk neer bij een leuk koffietentje en geniet van straatmuzikanten en misschien ook wel salsadansers. Ga jij dit levendige land in 2022 ontdekken?   

10. Jordanië 

Petra Jordanië

Eindeloze woestijnlandschappen, fascinerende Romeinse steden en overweldigende kloven en valleien; dat is Jordanië kort samengevat. Waarschijnlijk denk je bij Jordanië gelijk aan Petra, de uit de rotsen gehouwen historische stad die in 2007 werd verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Maar tijdens een rondreis door Jordanië ontdek je nog veel meer hoogtepunten, zoals bijvoorbeeld Jerash. De overblijfselen van deze Romeinse nederzetting zijn in bijzonder goede staat en al slenterend tussen de tempels en theaters ga je in gedachten honderden jaren terug in de tijd. Natuurlijk mag een ontspannen middag aan de Dode Zee niet ontbreken. Zwemmen is hier overbodig omdat je door de hoge concentratie zout vanzelf blijft drijven. Voordat je de kans krijgt om aan de schoolslag te beginnen, dobberen je benen alweer boven de waterspiegel. Ook een bezoek aan de prachtige Wadi Rum woestijn mag niet worden overgeslagen. Breng de nacht door in een bedoeïenenkamp en geniet tussen de warme rotsen van een adembenemende zonsondergang. Na een maaltijd rondom het kampvuur kan je met je rug in het zand de sterrenhemel bewonderen. Moeten we nog meer zeggen?

Welke bestemming verdient volgens jou ook een plekje in de top 10 bestemmingen voor een avontuurlijke rondreis in 2022? Laat het ons weten in de reacties!