< Terug naar overzicht
Cenote: natuurlijk zwemparadijs op aarde

Cenote: natuurlijk zwemparadijs op aarde

Het is adembenemend, helderblauw, fantastisch om in te zwemmen en kent magische mythes… We hebben het over een cenote! Je vindt deze prachtige natuurverschijnselen voornamelijk in Yucatan, Mexico. Het zijn grotten of poelen gevuld met water waar je heerlijk in kunt zwemmen en je laten verwonderen door de onderwaterwereld. Benieuwd naar de meest prachtige cenotes in Mexico? Lees dan gauw verder en pak je zwemkleding er alvast maar bij.

Wat is een cenote? 

Een cenote is in principe een onder water gelopen grot. Je vindt ze als ronde of ovale gaten die zijn ontstaan door de instorting van kalkstenen grotten of door de erosie van kalksteenbeddingen door grondwater. Mexicaanse cenotes worden vaak omringd door steile rotswanden en hebben kristalhelder water dat vaak als heilig wordt beschouwd door de inheemse bevolking. Deze waterbronnen waren ook van groot belang voor de oude Maya-beschaving als een bron van drinkwater en werden vaak gebruikt voor rituele doeleinden. Tegenwoordig zijn cenotes vooral populair om in te zwemmen, snorkelen of zelfs duiken in het kristalheldere water.

Cenote Zaci


Waar komen cenotes voor?

Met name op het schiereiland Yucatán in Mexico komen ontelbaar veel cenotes voor. Deze zinkgaten liggen verder verspreid in het land en zuidwaarts in de buurlanden Guatemala en Belize. Hoewel de meeste cenotes een prachtige plek zijn om lekker in te zwemmen, duiken of snorkelen is iedere cenote als uniek te bestempelen. Er zijn verschillende soorten cenotes die je kunt bezoeken. Hieronder meer informatie over welke soorten je kunt bezoeken. 

Open cenote: deze zijn volledig blootgesteld aan de lucht en gemakkelijk bereikbaar. Dit type is tevens het meest populair omdat je tijdens het zwemmen kunt genieten van de zon en de blauwe lucht. 

Ondergrondse cenote: deze liggen volledig onder de grond. Je moet meestal door een grottenstelsel om toegang te krijgen tot de prachtig verborgen wereld binnenin. 

Halfopen cenote: zijn een mix tussen ondergrondse cenotes en open cenotes met kleine scheuren en openingen in de plafonds. Deze kunnen erg mooi zijn als de zonnestralen door de openingen naar binnen komen en op het glinsterende water schijnen.

De Maya’s en cenotes

Hoewel de natuurlijke bronnen nu vooral als heerlijk zwemwater fungeren, had het voor de oude Maya’s een andere betekenis. Cenotes fungeerden als enige bron van zoet water voor de oude beschaving. Door deze waardevolle functie, kregen de cenotes een spirituele betekenis. Dit is terug te vinden in de schilderijen van de oude Maya’s waar verschillende cenotes op zijn afgebeeld. Behalve dat het als zoetwaterbron werd beschouwd, werd er ook geloofd dat regengod Chaak woonde in deze cenotes. Dit geloof is nog zichtbaar bij de huidige Maya boeren; zij roepen deze regengod namelijk nog steeds aan voor de regen in het uitgedroogde Yucatan. 


5x de mooiste cenotes in Mexico 

In de regio Yucatan in Mexico tref je de meeste cenotes van het land. Haal hier je reizigershart op want met meer dan 3000 cenotes is de keuze reuze. Iedere cenote is anders. Om jou te helpen een keuze te maken, vind je hieronder de top 5 mooiste cenotes in Mexico. 

1. Dos Ojos Cenote

Dos Ojos (twee ogen in het Spaans) doet zijn naam eer aan met twee grote zinkgaten welke verbonden zijn door een onderwatergrot. Het is een waar onderwaterparadijs met kraakhelder water en een verscheidenheid aan vissen. Neem een duik in één van de meest indrukwekkende cenotes van Mexico en pak je snorkel erbij. 

Dos Ojos Cenote


Praktische informatie:

 • Toegangsprijs: 350 Mexicaanse pesos (ongeveer 18 euro)
 • Openingstijden: elke dag geopend van 08.00 tot 17.00
 • Locatie: gelegen op 22 km ten noorden van Tulum en 60 km van Playa Del Carmen
 • Vervoer: je kunt gemakkelijk vanuit Tulum en Playa Del Carmen naar de cenote gaan. Weet wel dat als je bij het loket van de tickets bent, je nog ongeveer 2 km moet lopen naar de daadwerkelijke ingang. Een flesje water meenemen is dan ook niet overbodig. Mocht je geen zin hebben om te lopen is er ook een shuttleservice waar je gebruik van kan maken voor $25 MXN. 

- Bus vanuit Tulum: neem de colectivo op snelweg 307 richting Playa Del Carmen (noordwaarts) en vraag de chauffeur je af te zetten bij de Cenote Dos Ojos.  De busrit kost ongeveer 60MXN.

- Bus vanuit Playa del Carmen: neem de colectivo bij Av. 25 Calle 2 welke richting Tulum gaat. Zeg tegen de chauffeur dat je wil uitstappen bij Cenote Dos Ojos. Er is geen vaste dienstregeling maar de bussen komen om de paar minuten voorbij. 

- Auto: Cenote Dos Ojos ligt aan de hoofdweg van Tulum naar Cancun  Er is ook voldoende parkeergelegenheid!

2. Ik Kil Cenote

Ik Kil cenote is een open cenote waar je kunt zwemmen in het kristalheldere water. Gelegen dichtbij de beroemde ruïnes van Chichén Itzá, is deze cenote zeker een must see. Het meest magische aan deze cenote zijn de hangende lianen die in het water vallen. Je kijkt hier gegarandeerd je ogen uit.

Cenote Ik Kil


Praktische informatie:

 • Toegangsprijs: $80 MXN (ongeveer 5 euro)
 • Openingstijden: het gehele jaar geopend van 09.00 tot 17.00
 • Locatie: op 30 rijden minuten van Valladolid en halverwege tussen Merida en Cancún.
 • Vervoer: er zijn coletivos die vertrekken vanuit Piste (de dichtstbijzijnde stad van Chichén Itzá), en stoppen bij de ingang van de cenote. ADO-bussen gaan naar Chichén Itzá vanuit Cancun of Playa del Carmen, en vanaf de ruïnes kun je een colectivo of taxi nemen naar Ik Kil.
 • Auto: de toegang is vrij gemakkelijk, als je over de snelweg 180 rijdt, vind je de omleiding aan de rechterkant op slechts ongeveer 3 km van Chichén Itzá.

3. Grande Cenote

Op slechts 5 kilometer van Tulum stad ligt de beroemde Grande cenote. Het turquoise water is kraakhelder en maakt het ideaal om hier te gaan snorkelen. Er zijn verschillende ingangen, waarbij een langgerekte grot twee delen met elkaar verbind waar je doorheen kunt duiken. Neem je duikbril mee en geniet van de visjes en schildpadden!

Grande cenote


Praktische informatie:

 • Toegangsprijs: $500 MXN (ongeveer 25 euro)
 • Openingstijden: het gehele jaar geopend van 08:00 tot 16:45
 • Locatie: Op slechts 5 km van het centrum van Tulum.
 • Vervoer: De Grand Cenote ligt net buiten de hoofdweg 109 Tulum richting Cobá aan de rechterkant. Daar is de ingang direct naast de parkeerplaats. Gezien de cenote zo dichtbij Tulum ligt, is het ook mogelijk om met de fiets te gaan of wandelend.

4. Casa Cenote

Casa Cenote is één van de meest unieke cenotes die het land rijk is. In plaats van een ondergrondse grot is Casa Cenote lang en kronkelend door bomen en mangroven. Het voelt als een verborgen rivier in de jungle. Perfect om te zwemmen of om een rondje met een kayak te maken. 

Casa Cenote


Praktische informatie:

 • Toegangsprijs: $150MXN (ongeveer 8 euro)
 • Openingstijden: gehele jaar geopend van 09:00 tot 17.00
 • Locatie: 10 km vanaf Tulum en 56 km ten zuiden van Playa del Carmen
 • Vervoer: Casa Cenote is op 20 minuten rijafstand vanaf de Tulum strandweg. Wanneer je bent aangekomen vind je de cenote direct aan het strand, aan de overkant van de weg. Wanneer je vanuit Playa del Carmen komt, vind je de Casa Cenote aan je linkerhand na 56 km. Zodra je het bord ziet van de cenote, moet je doorrijden tot de eerst U-bocht. Je kunt parkeren op de parkeerplaats aan de rechterkant waar je direct ook je toegangsticket koopt.

5. Cenote Zemway

Cenote Zemway is recent in 2021 geopend en is daardoor tot op heden minder bekend. Het is een grote cenote in openluchtstijl, welke omringd wordt door enorme kliffen. Door de jungleomgeving zijn er veel vogels en vlinders te spotten wanneer je hier komt zwemmen. Hou je wel van een beetje adrenaline? Je kunt hier van de metershoge kliffen in het water springen.

Cenote Mexico


Praktische informatie:

 • Toegangsprijs: $250 MXN (ongeveer 13 euro) alleen in contanten te betalen. 
 • Openingstijden: donderdag en zondag geopend van 09.30 tot 17.00 en op vrijdag van 09.30 tot 16.00 
 • Locatie: 12 km gelegen van Tulum centrum richting Coba town. Neem de colectivo van de Avenida Cobo, dichtbij de Super Aki supermarkt, richting Coba. Vraag de chauffeur om te stoppen bij de Rancho el Alux. Vanaf hier moet je naar rechts en 1,5 km zelf wandelen naar de ingang van de cenote.

Tips voor het bezoeken van een cenote: 

 • In veel cenotes mag je niet zwemmen met zonnebrandcrème op, omdat dit schadelijk is voor het water. Informeer voor je bezoek aan een cenote of je je in mag smeren. Soms zijn er bij de ingang van cenotes douches om je zonnebrandcrème eraf te wassen.
 • Bij steeds meer cenotes is het verplicht om een reddingsvest te dragen. Meestal krijg je deze toegereikt bij de ingang.
 • Er is meestal geen ATM in de buurt van de cenote en vaak wordt alleen cash geld geaccepteerd. Zorg dus altijd dat je voldoende contant geld bij je hebt!
 • De cenotes van Mexico zijn de laatste jaren ontzettend populair geworden, je bent daarom niet de enige bezoeker. Wil je de drukte mijden? Zorg dan dat je er vlak voor de openingstijd bent.
 • Doordat veel prachtige cenotes dichtbij elkaar liggen, is het makkelijk om deze allemaal te bezoeken. Bezoek ze met een tour of ga zelf met een huurauto op pad. Dit maakt het bovendien makkelijker om ze te bezoeken. Soms ligt de entree waar je tickets betaalt ver van de cenote afgelegen.
 • Zorg ervoor dat je de juiste kleding en accessoires meeneemt. Wij raden in ieder geval aan: zwemkleding, duikbril, duiklamp, waterdicht hoesje voor de telefoon, eventueel GoPro, handdoek en zonnebril.
 • Schrik niet, de meeste cenotes zijn dieper dan je denkt!   

In welke van de cenotes ga jij een verfrissende duik nemen tijdens onze rondreizen door Mexico?