< Terug naar overzicht
10x grootste en mooiste watervallen van Europa

10x grootste en mooiste watervallen van Europa

Het oorverdovende gedonder van immense hoeveelheden water wat naar beneden stort. Watervallen! Het blijft altijd een magische belevenis en doet je herinneren aan hoe klein je eigenlijk als mens bent. Hiervoor hoef je niet helemaal af te reizen naar de andere kant van de wereld. In dit blog lees je over de top 10 mooiste én de grootste watervallen Europa.

Note: Er zijn verschillende factoren om te toetsen wat een waterval de grootste maakt, zoals bijvoorbeeld breedte of hoogte. Wij kijken naar de hoogte om tot de grootste waterval van Europa te komen.

De grootste waterval van Europa ligt in Noorwegen

Vinnufossen waterval in Noorwegen


De Vinnufossen waterval in Noorwegen is met maar liefst 865 meter dé hoogste waterval van Europa en daarmee ook de grootste waterval. Wereldwijd bekleedt deze waterval zelfs de top 10. Het water komt uit de Vinnu gletsjer die hoog boven de stad Sunndalsøra ligt. Het magische aan deze waterval is dat het ‘s winters minder water doorlaat doordat het vriespunt onder nul ligt, ‘s zomers wanneer de temperaturen stijgen buldert het water naar beneden en verandert de waterval aanzienlijk. Noorwegen heeft overigens veel meer prachtige watervallen. Wil je deze grootste waterval Europa met eigen ogen aanschouwen? Vanaf de snelweg 70 in de buurt van Sunndalsøra zie je ‘m al in actie.

Praktische informatie: 

 • De beste reistijd om deze waterval te bezoeken is in de herfst.
 • De wandeling naar boven is gratis. Tip: neem goede wandelschoenen mee.
 • De Vinnufossen waterval is makkelijk per auto te bereiken vanuit Sunndalsora naar het oosten via weg 70. Ongeveer 5,5 kilometer verwijderd van Sunnalsora kom je aan. Er zijn parkeerplaatsen voor bezoekers. Volgens Google Maps zijn er twee watervallen met de naam Vinnufossen/Vinnufjellfossen. Navigeer naar de waterval bij Sunnalsora.

Krimmler Waterval in Oostenrijk

Krimmler Waterval Noorwegen


Waarschijnlijk zal dit niet heel verrassend zijn, maar de een na grootste waterval van Europa ligt in het bergachtige Oostenrijk. In de deelstaat Tirol tref je namelijk de Krimmler Wasserfälle. Verdeeld over drie treden, klettert het water maar liefst 380 meter naar beneden en stroomt weg in de Salzach rivier. De middelste waterval wordt beschouwd als de mooiste, omdat je vanaf hier een prachtig uitzicht hebt op zowel de bovenste trap als over het dal. Er zijn meerdere wegen die naar de grootste waterval van Europa leiden. Zo is de klim ongeveer vier kilometer naar de bovenste top.

Praktische informatie:  

 • De eenvoudige wandelroute langs de waterval is zo’n zes kilometer heen en terug en neemt ongeveer drie uur in beslag. Startpunt is bij de ingang van de waterval. Stijging in hoogte is 503 meter.
 • De watervallen zijn tussen half april tot eind oktober dagelijks geopend.
 • Entreeprijzen zijn voor volwassen €4,- en voor kinderen €1,-. Parkeren kost €5,-.
 • Adres: Gerlosstraße 5743, Krimml. De vier parkeerplaatsen zijn duidelijk aangegeven, waarbij P1 het verste weg ligt.

Rijnwaterval in Zwitserland

rhine waterfall switzerland

Deze waterval is niet erg hoog met 23 meter, maar wel ruim 150 meter breed. In kubieke meters kan dit als grootste waterval van Europa gezien worden. Deze immense waterval ligt naast het stadje Schaffhausen. Dit is dan ook de stad met de grootste waterval van Europa. In het midden van de waterval steekt de Mittelfelsen rots uit het water, welke de kracht bedwingt.

Praktische informatie:

 • Bezoek deze waterval per boot of te voet. Er zijn meerdere routes en elk met een eigen prijs. Bijvoorbeeld de Rheinfall Rundweg wandeling van acht kilometer. De twee uur durende wandeling start vanaf het slot en daalt vervolgens af naar de rijn. 
 • Met een combinatieticket (enkel in de zomer verkrijgbaar) krijg je toegang tot één bootrit naar keuze, entree voor Smilestones, ritje met de Rhyfall Express trein en een consumptie bij restaurant Inseli Bistro.
 • De Rijnwaterval is makkelijk te bereiken met de auto, overal wordt aangegeven hoe je er komt. Zo kun je er heen via de noordkant vanaf Neuhausen am Rhein of via de zuidkant Schloss Laufen. Bij de noordkant betaal je €4,65 voor parkeren en bij de zuidkant is dit gratis.

Salto do Cabrito waterval in Portugal

Salto do Cabrito waterval in Portugal


Gelegen op de Azoren (het Portugese eilandenarchipel) tref je een wonderlijke waterval. Het water glijdt tussen twee steile rotswanden naar beneden in het heldere warme bronwater bij de Salto do Cabrito. Wat deze waterval zo betoverend maakt is dat je er ook kunt zwemmen. Wandel in ongeveer een halve dag via de circulaire route naar de waterval langs warmwaterbronnen.

Praktische informatie:

 • De makkelijkste manier om hier naartoe te gaan is met de auto. Rijd een klein stukje over onverharde weg naar de parkeerplaats. Vanaf daar wandel je in 15 minuten verder naar de waterval. Vanaf hier kun je met de trap omhoog gaan voor spectaculaire uitzichten.
 • Bezoek aan deze waterval is gratis.
 • Wil je te voet gaan? Start vanuit het dorpje Caldeiras. De wandeling is ter plaatse goed aangegeven.

Skogafoss waterval in IJsland

Skogafoss waterval in IJsland


Hoewel IJsland vele prachtige watervallen kent is de meest iconische van het lijstje de Skogafoss waterval. Deze waterval is 60 meter hoog en 25 meter breed. Zeer makkelijk te bereiken met de auto en onderweg er naartoe zie je de waterval in volle glorie. Met een beetje geluk zie je de Skogafoss met een regenboog of het noorderlicht op de achtergrond.

Praktische informatie:

 • De Skogafoss waterval ligt in het dorp Skogar aan de zuidkust van IJsland. Het is ongeveer 30 minuten ten westen van de stad Vik, of twee uur rijden van Reykjavik.
 • Skogafoss Waterval is 24/7 open voor bezoekers. 
 • Entree en parkeren is gratis.

Plitvice watervallen in Kroatië

Plitvice waterfalls croatia


Zoals de naam het al zegt; het Plitvice Nationaal Park herbergt meerdere watervallen en meren. De ondergrond waar het water doorheen stroomt bestaat uit travertijn, een wit gesteente van kalk. Dit nationale park bestaat uit een lang lint van meren die met elkaar verbonden zijn via watervallen. Het water is kraakhelder. De beroemdste waterval is de Veliki Slap van 78 meter hoog.

Praktische informatie:|

 • Entreetickets variëren per seizoen, houd rekening met bedragen tussen de €13 en €52. Van te voren moeten de tickets aangeschaft worden via deze website.
 • Het park is gedurende het hele jaar te bezoeken. De boot en trein gaan alleen tussen april t/m oktober. Buiten deze maanden moet je kiezen tussen de boven- of beneden meren of het volledige rondje wandelen. 
 • Er zijn twee ingangen en er zijn excursies te boeken. Vanaf beide ingangen heb je keuze uit vier routes, acht in totaal. Om langs alle bezienswaardigheden te komen kun je het beste route C volgen vanaf ingang 1.

Gásadalur (Múlafossur) waterval in Denemarken

Gásadalur waterfall


De minder onbekende Faeröer eilanden horen bij Denemarken en kent een prachtige natuur. De Múlafossur waterval bij Gásadalur klettert hard naar beneden rechtstreeks de zee in vanaf het smaragdgroene landschap. Een bezoek aan deze waterval is absoluut de moeite waard. Niets meer dan het ongerepte eiland en een ruige zee.

Praktische informatie

 • Entree is gratis en makkelijk te bezoeken met de auto. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer vijf minuten lopen naar de waterval. Gásadalur ligt op ongeveer twintig minuten rijden vanaf de luchthaven. Neem de tunnel van 1,7 kilometer lang naar Gásadalur, parkeer in het dorp.
 • Een andere optie is wandelen over het oude postpad in ongeveer twee uur. Dit is een steile wandeling en vraagt om een goede conditie.

Bigar waterval in Roemenië

Bigar waterfall


In het Cheile Nerei-Beusnita Nationaal Park ontkom je niet aan de krachtige mooie waterval dat doet denken aan een sprookje. Het water stroomt over een met mos beklede rots naar beneden. Gelegen op een prachtige plek welke makkelijk te bereiken is via verschillende wandelroutes.

 • Deze waterval is wederom te bezoeken met de auto of te voet. De waterval ligt dichtbij de snelweg en is te bezichtigen vanaf de kleine brug of door af te dalen via een houten trap naar het beekje.
 • De waterval is het gehele jaar toegankelijk en de toegang is gratis.

Kravica watervallen in Bosnië

Kravica waterfalls


Vanaf Mostar kun je deze imposante watervallen van ruim twintig meter hoog eenvoudig bereiken. In het ondergelegen meer kun je zwemmen en kanoën. Op zonnige dagen transformeren de watervallen in een magisch blauwe kleur.

Praktische informatie

 • Vanuit verschillende steden kun je met de auto naar de watervallen rijden via de M6. 
 • Hoewel de parkeerplaats wat lastiger te vinden is, heb je hier wel een spectaculair uitzicht.
 • Entree is gratis.
 • Vanaf de parkeerplaats loop je via een steil pad omhoog naar de watervallen.

Triberg watervallen in Duitsland

Triberg waterfall Germany


Deze watervallen zijn een stuk dichterbij huis, namelijk in het beroemde Zwarte Woud in ons buurland. De Triberg watervallen zijn de hoogste van Duitsland en wordt gevoed door de Gutach rivier. Onderweg tijdens de wandeling naar de watervallen toe heb je geweldige uitzichten.

Praktische informatie

 • De watervallen zijn het gehele jaar geopend.
 • Te bereiken per trein, bus of auto. Reken erop dat dit langer duurt en dat je vanaf het station nog een stuk moet wandelen naar de watervallen. Het beste bereik je de watervallen vanaf de hoofdingang op een paar minuten lopen van het centrum van Triberg. Er zijn meerdere parkeerplaatsen. Je kunt 1 uur gratis parkeren bij Edeka.
 • Entree is €8,-.
 • Honden zijn toegestaan en hebben gratis entree.
 • Er zijn vele wandelroutes langs de watervallen geschikt voor jong en oud. De makkelijkste route is 2.1 kilometer.