5 tips voor de perfect ingepakte koffer | Blogs over reizen
< Terug naar overzicht
5 tips voor het inpakken van de bagage

5 tips voor het inpakken van de bagage

Raak je ook wel eens gefrustreerd tijdens het inpakken van je tas of koffer? Wanneer je op reis gaat naar een warm oord, zoals Thailand neem je natuurlijk luchtige kleding mee. Maar ga je naar een koudere plek zoals IJsland? Dan mag dat dikke vest en je winterjas niet in jouw koffer ontbreken. En wat dacht je van snorkelspullen, extra schoenen en een klamboe? En dan moet er ook nog ruimte overblijven voor souvenirs. Met deze inpaktips ga je zorgeloos en goed ingepakt op reis!


1. Bereid je goed voor en voorkom stress

Check, check, dubbelcheck

Op het laatste moment je koffer inpakken kan veel stress opleveren. Check daarom van tevoren of je nog een stevige tas of koffer in huis hebt. Zorg daarnaast ook voor een goede tas of rugzak voor je handbagage. Leg meteen alle belangrijke papieren, zoals tickets, paspoort en reisgegevens klaar. En vergeet ook niet om alle elektronische benodigdheden, zoals de oplader van je telefoon/iPad en fotocamera in je handbagage op te bergen. Dat lekkere warme vest doe je alvast aan in het vliegtuig, fijn voor onderweg én het scheelt weer ruimte in je koffer.

Inpaktips

Organiseer je handbagage  

Ken je dat? Dat je na twee dagen alweer in je handbagage moet graven om dat ene snoertje te vinden. Voorkom deze irritatie door je elektronica, zoals opladers, adapters en koptelefoons, op te bergen in Ziplock zakjes, of nog duurzamer: je zonnebrillendoos. Zo heb je alle benodigdheden snel bij de hand! Ook kan je dit toepassen met huis- en autosleutels en medicijnen. 

Maak gebruik van een checklist

Vergeet niet om een paklijst te maken om last-minute stress te voorkomen! Want zeg nou zelf, wie wil er de dag voor vertrek nog halsoverkop naar de drogist om zonnebrand te halen? Geen zorgen, je hoeft zelf geen inpaklijst samen te stellen; internet staat bomvol met handige inpaklijstjes die je zo kan overnemen.

2. Goede voorbereiding is het halve werk

Lees je goed in over de bestemmingen die je gaat bezoeken. Zorg dat je weet hoe warm, koud of vochtig het daar is op het moment dat jij er naartoe gaat. In sommige streken is het normaal gesproken heel warm, maar het kan voorkomen dat je er net bent tijdens het regenseizoen. En daar wil je natuurlijk de nodige voorbereidingen voor treffen; houd hier dus rekening mee tijdens het inpakken van je koffer. 

3. Efficiënt en snel inpakken

Ga voor de lichte reisvariant

Gelukkig heb je tegenwoordig voor álles een lichte reisvariant. Dus neem, in plaats van een heel regenpak, een dunne poncho mee die je over je kleding kan dragen. Maar dit geldt ook voor toiletartikelen; neem geen hele flessen shampoo en zonnebrandcrème mee. Kies in plaats daarvoor juist voor kleine reisflacons of solid bars, deze vind je onder andere bij Holland & Barrett. 

Heb ik dit echt nodig?  

Spreid op bed alles uit wat je wilt meenemen op reis. Maak handige setjes, zoals een broek waar je alle shirts op kan dragen. Maak het in ieder geval niet te ingewikkeld. Ga je echt een avontuurlijke reis maken? Kies dan voor kleding die tegen een stootje kan; het zou zonde zijn als je je nette kleding bij thuiskomst niet meer kan dragen.
Check verder of er handdoeken op de geboekte locatie aanwezig zijn, dan hoeven deze niet mee. Mocht je toch handdoeken moeten meenemen, dan kan je deze tijdens je reis in veel gevallen wel ergens wassen. Ook is het om deze reden onnodig om voor álle dagen een schoon kledingsetje in te pakken. 
Neem niet teveel schoenen mee; deze nemen veel ruimte in beslag. Trek bijvoorbeeld tijdens de vliegreis goede wandelschoenen aan en neem alleen nog sandalen mee. En verder geldt: sommige spullen heb je écht niet nodig (een haarföhn?). Je gaat een avontuurlijke reis maken, een beetje back tot basic hoort hierbij!

Scheid je kleding met Packing Cubes

Om je koffer te organiseren, zijn packing cubes de perfecte oplossing! Met deze afsluitbare zakken scheid je heel makkelijk kleding van elkaar. Heel handig om zo broeken te scheiden van shirts; zo heb je in een mum van tijd een outfit bij elkaar gezocht. Wat ook fijn is aan deze packing cubes is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende maten. 

Packing cubes


De gouden inpaktip

Stop de zware, niet breekbare spullen onderop; dit zorgt voor stevigheid. Kleding vouw je plat op of je maakt er rollen van. Op deze manier kreukt het niet en neemt het minder plek in beslag. Opgerolde shirts kan je ook eenvoudig gebruiken om kieren op te vullen, evenals sokken. Vergeet ook niet om de ruimte in je schoenen te benutten; daar past bijvoorbeeld ondergoed in. Plaats je toilettas altijd in het midden, daar vangt het de minste klappen.
De échte fanatiekelingen verpakken hun kleding vacuüm, dat scheelt nog meer ruimte. Vergeet verder geen (plastic) zakken mee te nemen voor natte of vieze was. 

Voorkom vlekken en vieze luchtjes

Schoenen in je bagage hebben nogal eens de neiging om vlekken te veroorzaken op je kleding. Gelukkig kan je dit heel makkelijk oplossen! Hoe? Door je schoenen in een douchekapje of een speciaal zakje te stoppen. Ook voorkom je zo vieze luchtjes; de geur van je schoenen kan namelijk in je kleding trekken.

Zorg voor kreukvrije kleding

Kreukvrije kleding is voor iedere reiziger een uitdaging. Maar ook hier is een eenvoudige oplossing voor: pak je kleding binnenstebuiten in. Een bijkomend voordeel is dat je jouw kleding zo ook beschermt tegen vlekken. Een win-win situatie dus!


Voorkom ongelukjes in je koffer 

Ben je van plan om breekbare spullen mee (terug) te nemen, zoals een flesje parfum? Stop deze zaken dan in een sok; zo bescherm je jouw breekbare spullen tegen ongelukjes én vermijd je vlekken die je zeer waarschijnlijk niet meer uit je kleding krijgt. 

Geen lekkende flesjes meer 

Bij aankomst je koffer openen en erachter komen dat je flesjes douchegel, shampoo of conditioner hebben gelekt. Wie kent dat gevoel niet? Toch is het heel simpel om lekken te voorkomen; plaats een stukje vershoudfolie over de opening van de fles(jes) en draai hierna de dop erop. Simpel, maar effectief! 

Wat te doen met boeken? 

Ben jij een echte boekenwurm? Grote kans dat je jouw koffer het liefst wil overladen met boeken. Maar als je nog genoeg ruimte wil overhouden in je bagage, kan je beter een e-reader of een tablet met e-books meenemen. Dat is ook nog eens een stuk duurzamer!

4. Overige zaken

Vergeet niet om je bagage te wegen 

Tegenwoordig zijn airlines heel slinks in het bijverdienen op de bagage. Zorg dus dat je ten alle tijden extra bagagetoeslag op het vliegveld voorkomt. Weeg je bagage op voorhand met je eigen weegschaal of een bagageweegschaal.
Komt je ruimbagage boven het toegestane aantal kilo’s uit? Vervang dan de zwaardere items voor de lichte reisvariant of gooi onnodige zaken uit je koffer. 

Bagage wegen


Zorg voor een opvallende koffer 

Zie bij terugkomst maar eens je ruimbagage te vinden tussen alle koffers die op elkaar lijken. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen. Verfraai je koffer met een opvallende sticker of bevestig een opvallende kofferriem om je ruimbagage. Zo heb je in no-time je koffer op de bagageband gespot!

5. Check en relax

Reizen is ontzettend leuk, maar soms kan het ietwat stressvol zijn. Dubbelcheck daarom altijd of je alle essentiële dingen klaar hebt liggen, zoals je paspoort en tickets. Voor de rest: in andere landen hebben ze vast ook wel tubes tandpasta of sokken. Dus relax en waan jezelf alvast op je droombestemming! 

Koffer inpaktips


Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via onderstaande knop.

Blijf op de hoogte