8 redenen voor de Baltische Staten | Blogs over reizen
< Terug naar overzicht
8 goede redenen voor een reis door de Baltische Staten

8 goede redenen voor een reis door de Baltische Staten

Tot de Baltische Staten behoren de landen Estland, Letland en Litouwen. Alhoewel dit drietal vaak in één adem wordt genoemd, zijn de landen daadwerkelijk verschillend. Elk land heeft zijn eigen karakter. De perfecte manier om kennis te maken met de Baltische Staten is door een rondreis te maken. Tijdens een rondreis zal je zelf de verschillen ondervinden. Uiteraard zijn er meer goede redenen om in het vliegtuig naar Vilnius, Riga of Talinn te stappen. Fasten your seatbelt, hier komen ze. 

1. De landen kennen geen massatoerisme

Voor veel toeristen zijn de Baltische Staten onbekend gebied. Dit betekent dat je tijdens een rondreis door Estland, Letland en Litouwen, je de puurheid van de bestemming ervaart. In 2018 arriveerden 3.6 miljoen mensen in Estland. Hetzelfde aantal personen arriveerde in Litouwen in 2018 en 2,8 miljoen mensen kwamen aan in Letland in 2018. Samen goed voor slechts 10 miljoen bezoekers in 2018. Om te vergelijken: ongeveer negen keer zoveel mensen arriveerden in Spanje in 2018. Dit waren er namelijk 89,4 miljoen. Wil je dus niet over toeristen struikelen? Dan zijn de Baltische Staten jouw volgende bestemming! 

2. De contrasten tussen het verleden en heden zijn goed merkbaar

Toen de Sovjet Unie in 1991 uiteen viel zijn de Baltische Staten onafhankelijk geworden. Echter vertrokken de laatste Russische soldaten pas in 1999. Dit heeft als gevolg dat je de typische blokkendozenflats nog kan zien in vervallen toestand. Wanneer je een paar dagen spendeert in de kosmopolitische stad Riga merk je vrijwel niets meer van de relatief recente bezetting. Het contrast tussen het centrum en de wijken erbuiten is behoorlijk groot. 3. Het zijn relatief kleine landen 

Heb je geen zin om úren in de bus te zitten voordat je bij de volgende bestemming aankomt? Ook dan zijn de Baltische Staten perfect. Wanneer je met één van onze reizen meegaat, leg je ongeveer 1500 kilometer af in 16 dagen. Reken er maar op dat er genoeg tijd is om de fantastische steden Riga en Tallinn te ontdekken. Hier verblijf je namelijk minimaal twee volle dagen. Voldoende tijd dus om zelf op ontdekking te gaan! 

4. Geniet van de indrukwekkende natuurgebieden

Met name het gebied rondom de stad Trakai in Litouwen is prachtig. Op een eiland in het Galvemeer vind je een prachtig gerestaureerd kasteel dat is gebouwd in de middeleeuwen. Dit is het meest iconische kasteel van de Baltische Staten! Ook in Letland kunnen natuurliefhebbers hun hart ophalen. Dit land bestaat namelijk voor de helft uit onaangetaste natuur in de vorm van meren, bossen, rivieren en jawel… witte zandstranden. 

5. De toekomst is wat telt 

Ondanks een turbulent verleden, kijken de inwoners van de Baltische Staten enorm naar de toekomst. Dat is met name merkbaar in de hoofdsteden Tallinn, Riga en Vilnius. Ze willen graag de mooie kant van hun land laten zien aan toeristen. Historische kastelen en landhuizen worden afgewisseld met street art, digitale informatievoorzieningen, hippe cafeetjes en mooie designwinkels. 6. Communiceren gaat relatief gemakkelijk

Er wordt Lets gesproken in Letland, de officiële taal van Litouwen is Litouws hoewel er ook Pools en Russisch wordt gesproken en in Estland spreken ze Estisch. Grote kans dat jouw woordenschat in deze talen niet heel uitgebreid is, maar geen zorgen: over het algemeen kunnen de inwoners van de Baltische Staten een behoorlijk woordje Engels. Ze zijn in ieder geval heel vriendelijk en willen je vaak zo goed mogelijk helpen. Ook al is dit met handen en voetenwerk. 

7. Riga is uitgeroepen tot culinaire hoofdstad van Europa 2017

De Letse keuken bestaat voornamelijk uit gerechten met producten van de lokale landbouw. In traditionele gerechten zal je dus regelmatig aardappelen, kool en eieren tegenkomen. Nou klinkt dat wellicht niet heel spannend, maar voor een unieke (smaak)beleving ga je dineren bij “3 Pavaru restorans” in Riga. Dit restaurant heeft meerdere keren in de top 3 gestaan in de lijst Top 30 Restaurants in Latvia Excellence award. Een aangename bijkomstigheid is dat je niet enorm diep in de buidel hoeft te tasten en daarmee komen we bij het volgende punt. 8. De Baltische Staten zijn relatief goedkoop

Sinds 2004 zijn de drie Staten lid van de Europese Unie en wordt er dus met de euro betaald. Of je nou een biertje bestelt in een lokale kroeg of een hapje gaat eten in een restaurant, je hoeft hier beduidend minder neer te leggen dan wanneer je in Nederland buiten de deur gaat eten. Ook vind je meerdere lokale markten waar je voor een prikkie verse producten koopt. Dat is toch weer mooi meegenomen! 


Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via onderstaande knop.

Blijf op de hoogte