< Terug naar overzicht
Bijzondere bestemmingen van Sawadee: de Blue Zones

Bijzondere bestemmingen van Sawadee: de Blue Zones

Wat? Blue Zones? Ja, je leest het goed! Blue Zones zijn gebieden in de wereld waar relatief veel mensen in goede gezondheid honderd jaar en ouder worden. Uit onderzoek blijkt dat men in deze gebieden een specifieke levensstijl en leefomgeving deelt. Hieronder lees je meer over de Blue Zones en welke bestemmingen van Sawadee dit zijn.

Een paar jaar geleden dook de term ineens op: de Blue Zones. De Amerikaanse journalist Dan Buettner gebruikt deze benaming voor gebieden waar mensen in relatief goede gezondheid bovengemiddeld oud worden. Hij onderzocht de leefgewoonten van senioren en 100-plussers in de Blue Zones en merkte daarbij op dat deze woongemeenschappen een aantal zeer interessante gemeenschappelijke kenmerken hebben…

Gezond oud worden heeft alles te maken met dagelijkse gewoonten. Hiervoor zijn negen criteria bepalend: 

  1. Natuurlijke lichaamsbeweging, denk aan wandelen in de natuur en tuinieren.
  2. Het hebben van een doel.
  3. Reflectie, ontspanning en spiritualiteit.
  4. De 80%-regel omtrent het consumeren van voeding. Het is de bedoeling om te stoppen met eten als je maag voor 80 procent vol is. Het belangrijkste is om je kleine maaltijd in de late namiddag of in de vroege avond te eten en de rest van de avond niet meer.
  5. Verse groenten en fruit als basis van iedere maaltijd.
  6. Een goed glas wijn drinken.
  7. Gezond gewicht.
  8. Gevoel van gemeenschap en geborgenheid.
  9. Blijven werken of anderszins actief blijven tot op zeer hoge leeftijd.


Sardinië, Italië

Eén van de meest bekende Blue Zone is een gedeelte van het Italiaanse eiland Sardinië. Al wandelend over het afwisselende landschap leer je meer over het geheim van de Sardijnen voor een lang en gezond leven.



Nicoya, Costa Rica

Costa Rica, de groene parel van Midden-Amerika, ingeklemd door twee oceanen is een avontuurlijke bestemming voor velen! Het schiereiland Nicoya staat ook op de lijst en tijdens een rondreis in groepsvorm of met je familie reis je langs deze Blue Zone.



Ikaria, Griekenland

Op het gehele eiland Ikaria tref je de bijzonder vriendelijke en gastvrije bevolking. Met hun Mediterrane dieet bestaande uit; onbespoten groenten, honing, olijfolie, wijn, groene thee, koffie en brood, weten ze goed voor zichzelf te zorgen! Onze fietsvakantie langs de Cycladen komt dicht in de buurt van dit bewonderingswaardige eiland.

Okinawa, Japan

Uiteraard kan het eiland Okinawa in Japan niet van het lijstje ontbreken. Het draagt de bijnaam: ‘Het land van de onsterfelijken’. Hier leven vrouwen gemiddeld langer dan vrouwen elders op de wereld. In onze rondreis door Japan komen we niet op deze Blue Zone, maar reizen we er vlak langs.

Loma Linda, Verenigde Staten

Last but not least: Loma Linda in Californië, Verenigde Staten. We maken in het westelijke gedeelte van dit land een complete rondreis. Hier woont een groot gedeelte van de zevendagen Adventisten. Kenmerkend aan hun gezonde levensstijl is voornamelijk het vegetarische dieet en het snacken van veel noten.

Laat een reactie achter

 

Haal het Midden-Oosten en Noord-Afrika in huis
Samen met Sawadee!

Reizen door het Midden-Oosten en Noord-Afrika, voelt als reizen door de tijd. Ook deze week hebben wij weer leuke tips en reisverhalen voor jou geselecteerd.

Speel daarnaast deze week mee met de Midden-Oosten en Noord-Afrika quiz. Door alle vragen goed en zo snel mogelijk te beantwoorden maak jij kans op een reisspelletjespakket. Leuk voor nu thuis, maar ook straks op reis.