< Terug naar overzicht
Culinaire hoogstandjes uit Europa

Culinaire hoogstandjes uit Europa

Een blog speciaal voor wie van koken houdt! Want lekker eten, dat kun je in heel veel verschillende Europese landen. We lichten een paar nationale specialiteiten voor je uit, waarmee je thuis aan de slag kunt.      

Spaanse paella 


Paella is een van de bekendste gerechten uit de Spaanse keuken en wordt hét nationale gerecht van Spanje genoemd. Al beschouwen de Spanjaarden het bijna unaniem als een gerecht uit de regio Valencia. Paella dankt zijn naam aan de brede, ondiepe pan die gebruikt wordt om het gerecht op open vuur te koken. Paella betekent dan ook "koekenpan" in het Valenciaans. Het gerecht bevat, afhankelijk van de regio, als hoofdingrediënten: rijst, vis, schaaldieren, stukjes kip, konijn, tomatenbasis, snijbonen en saffraan.

Benieuwd naar hoe je paella maakt? Een greep uit de vele recepten:
> Paella: Uit Pauline’s Keuken
> Echte Spaanse paella: Foodelicious

Griekse moussaka


Een gerecht dat je op vrijwel iedere Griekse menukaart aantreft is moussaka. Een ovenschotel met onder andere aardappel, aubergine en gehakt, bedekt met een romige bechamelsaus. Het recept is ooit bedacht door de Griekse kok Tselementes, die alle gerechten uit de tijd van het voormalige Ottomaanse Rijk wilde bannen. Het woord moussaka is afkomstig uit het Arabisch en betekent fris omdat deze maaltijd in de Arabische keuken meestal koud opgediend wordt.

Voor wie graag zelf moussaka wil maken, hebben we twee mooie recepten:
> Griekse Moussaka: Keukenliefde
> Griekse Moussaka: Lekker & Simpel

Schotse dundee cake


Dundee cake is een echte lekkernij voor zoetekauwen. De cake bevat meestal krenten, rozijnen en amandelen en soms wordt er fruitschil aan toegevoegd. Het recept stamt uit het negentiende-eeuwse Schotland. Het verhaal gaat dat hij voor het eerst gemaakt werd voor Koningin Mary Stuart, omdat zij niet van fruittaarten met kersen hield. Speciaal voor haar werden deze dan ook vervangen door amandelen.  

Twee recepten:
> Dundee cake: 24 kitchen
> Schotse dundee cake: lekker tafelen

Coq au vin


Misschien wel een van de bekendste (en lekkerste;-) gerechten uit de Franse keuken. Waar coq au vin zijn oorsprong vindt is onduidelijk, al claimen zowel de Bourgondiërs als de inwoners van de Auvergne, Elzas en Champagne die eer. Ook gaan er verhalen rond dat niemand minder dan Julius Caesar aan de basis van dit gerecht staat. Zijn kok zou na de verovering op de Galliërs de vraag gekregen hebben van alle Gallische kippen iets eetbaars te maken.

Er zijn verschillende manieren om coq au vin te maken:
> Coq au vin op de klassieke, franse manier: Francesca Kookt
> Zo maak je coq au vin (video): Culy