< Terug naar overzicht
Dit is de grootste stad ter wereld (+ 9 anderen)

Dit is de grootste stad ter wereld (+ 9 anderen)

Onze eigen hoofdstad Amsterdam voelt wellicht al aan als een wereldstad, maar is op lange na niet de grootste stad ter wereld. Wat bepaalt dan precies de grootte van een stad? Wij sorteren de lijst grootste steden ter wereld op inwonertal. In dit geval is dat voor 2022: Tokio. Naast de Japanse metropool zijn er nog meer miljoenensteden. In dit artikel zoomen we in op de 10 grootste steden ter wereld.

Ter beeldvorming: in 2022 telt Amsterdam 881.933 inwoners, Tokio telt maar liefst 39.105.000! De trend verstedelijking (men trekt van het platteland richting de stad) bestaat al tientallen jaren. Er zijn steeds meer woningen nodig en met name in Azië waar de grootste steden ter wereld zijn, lijkt het aantal inwoners te exploderen. Om de grootste stad ter wereld te bepalen, wordt de stad met de meeste inwoners aangeduid.

Plaats 1. Tokio – Japan: Grootste stad ter wereld 

Tokio Japan


Goed, de grootste stad ter wereld is dus Tokio. Een fascinerende en hypermoderne metropool en tevens hoofdstad van Japan. Een stad met de meeste inwoners waar high-tech en traditie hand in hand gaan. Enerzijds waan je je in de toekomst en anderzijds in een oase van rust in de vele Japanse tuinen met culturele tempels. Tokio leent zich uitstekend tijdens de Hanami voor het aanschouwen van de Sakura: de kersenbloesem volop in bloei. Bovendien is bij helder weer de Fuji vulkaan zichtbaar vanuit de stad bij helder weer. En wat kan je beter eten in Japan dan in de rest van de wereld? Sushi natuurlijk!

Geschiedenis: Ooit was Tokio een klein vissersdorp genaamd Edo. Toen de keizer van Kyoto naar Edo verhuisde, kreeg de nieuwe Japanse hoofdstad zijn huidige naam en groeide uit tot het formaat van nu.

Oppervlakte: 8231 vierkante kilometer.

Inwoneraantal: 37.274.000 

Plaats 2. Delhi – India

Delhi India


De tweede plaats van de lijst grootste steden ter wereld wordt ingenomen door Delhi. Een chaotische stad vol getoeter, files en een wirwar van miljoenen mensen. In de regio Delhi ligt het oudere Delhi en de hoofdstad van India: New Delhi.  We zoomen even verder in op New Delhi. Deze ligt aan de heilige rivier Yamuna. Deze stad is aangelegd door de Britten en heeft een opvallend Brits-koloniale uitstraling. Een groot contrast ten opzichte van het veel grotere en oudere Delhi. Alhoewel New Delhi vaak ontvlucht wordt door reizigers die net landen in de drukte van deze metropool, zijn er indrukwekkende bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld het rode fort, de hoogste minaret van India of de Chandni Chowk markt.

Geschiedenis: In 1911 besloot Groot-Brittannië, die destijds de macht had in India, om de hoofdstad van Calcutta te wijzigen naar het gebied rond New Delhi. 

Oppervlakte: 2.233 vierkante kilometer.

Inwoneraantal: 32.066.000

Plaats 3. Shanghai – China

Shanghai China


Wederom ligt deze derde grootste stad ter wereld in Azië. Hoewel dit niet de hoofdstad is van China, is Shanghai wel de grootste stad van dit land. Shanghai betekent letterlijk ‘boven zee’. De stad wordt beschreven als een stad vol tegenstellingen, de twee stadsdelen houden elkaar mooi in evenwicht. Deze megastad doet door zijn internationale karakter vol wolkenkrabbers, winkelcentra en magneettrein weinig Chinees aan. Maak bijvoorbeeld een fietstocht door een stukje Frankrijk in de Franse Concessie, bekijk street art in kunstdistrict M50 of bezoek de bizarre huwelijksmarkt in het People’s Park.

Geschiedenis: Shanghai ontstond als dorpje waarbij de grootste bron van inkomen visserij en textielindustrie was. Door het Verdrag van Nanking in 1842 met Engeland groeie Shanghai uit tot een havenstad met wereldwijde connecties. De stad heeft sinds 2004 de grootste haven ter wereld.

Oppervlakte: 6.200 vierkante kilometer.

Inwoneraantal: 28.517.000

De rest van de lijst met grootste steden ter wereld: 

Plaats 4. Dhaka - Bangladesh met 22.478.000 inwoners
Plaats 5. São Paulo – Brazilië met 22.430.000 inwoners
Plaats 6. Mexico City - Mexico met 22.085.000 inwoners
Plaats 7. Cairo - Egypte met 21.750.000 inwoners
Plaats 8. Beijing - China met 21.333.000 inwoners
Plaats 9. Mumbia - India met 20.961.000 inwoners
Plaats 10. Osaka - Japan met 19.060.000 inwoners

In 2030 is dit de grootste stad ter wereld: 

Delhi India


Volgens Business Insider is in 2030 (over 8 jaar al!) dit de grootste stad ter wereld met 39 miljoen inwoners: Delhi in India. Side note: het gaat hierom het grootstedelijke gebied van Delhi, daaronder vallen de steden als Faridabad, Gurgaon, Bahadurgarh, Noida en Ghaziabad. Naar welke grootste stad ter wereld zou jij afreizen om de grootsheid en majestueusiteit zelf te ervaren? Met onze rondreizen door Japan brengen we een bezoek aan Tokio, waar je kunt vertoeven in de wereld van tegenstrijdigheden en dwars door de stad met de meeste inwoners lopen.