< Terug naar overzicht
Bucketlist reis: driedaagse boottocht door de Amazone

Bucketlist reis: driedaagse boottocht door de Amazone

Het Braziliaanse Amazonegebied staat bekend om haar exotische dieren, tropische planten en wilde jungle. Een plek waar je als avonturier en natuurliefhebber simpelweg ooit eens móet zijn geweest. Dat kan te voet, door de onherbergzame jungle, maar ook een boottocht over de rivier behoort tot de mogelijkheden!

Het Braziliaanse Amazonegebied

De Amazonerivier is een van de grootste rivieren ter wereld. Direct langs de oevers van de rivier is zichtbaar hoe ‘dicht’ het oerwoud daadwerkelijk is. Een ideale plek voor tropische vogels en bijzondere dieren. Denk bijvoorbeeld aan krokodillen, jaguars, slangen, apen en schildpadden. Juist vanwege de grote omvang van het gebied (lees: 5,5 miljoen km2, verspreid over 9 landen), worden er nog regelmatig nieuwe dieren en planten ontdekt. Hetzelfde geldt overigens voor de (indianen)stammen, waarover later meer.

prachtige vogel uit de amazone


Boottocht over de Amazonerivier

Een boottocht over de Amazonerivier is als vanzelfsprekend een spannende ervaring. Hoeveel wilde dieren kom je tegen? Hoe zullen de nachten op de rivier bevallen? Vragen waar je van tevoren geen antwoord op kunt geven, dat maakt de tocht juist zo bijzonder. Hoewel er ook ‘dagtrips’ worden aangeboden, is een meerdaagse boottocht absoluut aan te raden. Je stapt dan aan boord van een comfortabele boot met slaaphutten. Reken maar van ‘yes’ dat je je iedere ochtend weer verbaast over de prachtige omgeving waarin je wakker wordt. Zonsopgang is trouwens het moment om een tocht in kano's te maken om vogels en dolfijnen te spotten!

boottocht over de amazone

 

Volop activiteiten

Natuurlijk zit je tijdens de boottocht niet drie dagen stil. Er wordt veel gevaren, maar je kan ook regelmatig van boord om de jungle te voet te ontdekken. Dit doe je samen met een gids die alle mooie plekjes van het gebied weet aan te wijzen. Naast de wandeltochten, kan er ook worden gevist op piranha’s, bijvoorbeeld bij de Anavilhanas Archipel. En wie spot als eerste de roze dolfijn? Tip: stap ’s avonds over op een kano en vaar de zonsondergang tegemoet!

piranha’s tanden


Bezoek de stad Manaus

Midden in het Amazonegebied ligt de stad Manaus. Deze stad is in de 19e eeuw uitgegroeid tot een florerende plek en vandaag de dag dient de stad voor veel reizigers als start- of eindpunt van een tocht over de Amazone. In Manaus is van alles te beleven; bezoek bijvoorbeeld het Indian Museum, wandel over de lokale markt of bekijk het Teatro Amazonas; dit is het operagebouw van de stad dat in de 19e eeuw is gebouwd.

Braziliaanse stad Manaus


Bijzondere stammen

In het Braziliaanse Amazonegebied leven verschillende inheemse stammen. Deze groepen komen vrijwel nooit in contact met de buitenwereld en zijn volledig zelfvoorzienend. Als we het Braziliaanse overheidsdepartement voor inheemse zaken mogen geloven, leven er maar liefst 70 (!) groepen in de jungle. Deze stammen houden zich goed schuil, waardoor er niet veel over hen bekend is. De kans dat je ze tijdens een boottocht tegenkomt, is dan ook klein.

Braziliaanse locals in amazone


Benieuwd geworden naar het Amazonegebied? Bekijk dan hier de rondreizen brazilië en de familiereizen Brazilië naar Brazilië met een meerdaagse boottocht; dé manier om het gebied op verschillende manieren en van verschillende kanten te ontdekken!