< Terug naar overzicht
Kleurrijke Samburu en Maasai

Kleurrijke Samburu en Maasai

Wie een bezoek brengt aan Kenia en Tanzania wil natuurlijk wilde dieren zien. De gamedrives die je oog in oog doen staan met olifanten, leeuwen en giraffen. Maar een ander zeer bijzonder onderdeel van een rondreis naar deze landen is het ontmoeten van lokale stammen. Hoe bijzonder is het om te zien hoe een stam in dit gedeelte van Afrika leeft en communiceert?!

Samburu 

In Kenia leven de Samburu in verschillende dorpen. Deze kleurrijke stam bestaande uit veenomaden is familie van de Maasai. De Samburu spreken de taal Samburu. Ze leven voornamelijk van veeteelt, waarbij niet alleen runderen, maar ook schapen, geiten en kamelen een rol spelen. De mannen zijn nogal ijdel, ze hebben een halve dag nodig om zich mooi te maken. Daar staat tegenover dat ze wel roofdieren moeten wegjagen als deze hun vee aan willen vallen. 

De Samburu is een trots volk, dat zijn cultuur probeert te bewaren. Heel vaak dragen ze rode doeken met mooie sieraden erbij. Er wordt veel gezongen en gedanst; als er een oorlog komt of als er toeristen op bezoek komen, voor een overwinning of op feesten. Net als de Maasai proberen de Samburu krijgers ook zo hoog mogelijk te springen tijdens de dansen want zo versieren ze meisjes. 

Ze wonen in dorpen bestaande uit hutjes. De ovalen hutten zijn niet groter dan 3 bij 3 meter en gebouwd met takken en mest. De hutten hebben geen deuren: je loopt er gewoon binnen. In de hut wordt er een vuur gemaakt om te koken. Wie kennis maakt met de Samburu kan een kijkje nemen in het dorp, zien hoe de mensen hier leven. 

Maasai 

Maasai is de naam die wordt gegeven aan een grotendeel nomadisch volk dat leeft in Kenia en Tanzania. Het volk slaagt erin ondanks de groeiende moderne civilisatie hun eeuwenoude tradities te bewaren. De Maasai is net als de Samburu een nomadenstam. Ze kennen geen landsgrenzen. Ze leven volledig zelfvoorzienend en eten vlees, drinken bloed en melk, gebruiken de huiden van dieren voor hun huizen en botten voor gebruiksvoorwerpen. 

De Maasai dragen 1 of 2 doeken over hun lichaam die ze over hun schouders knopen en meestal een versierde riem waar een kort zwaard aan hangt. Ook zij dragen voornamelijk rode kleding en houden van versieringen. Zowel de mannen als vrouwen dragen oorbellen in hun oren. Soms rekken ze de oren uit door gewichten aan de oorbellen te hangen. De Maasai dragen veel kettingen, die gemaakt zijn van kleine kraaltjes waarvan de kleur een bepaalde betekenis heeft. Zo is aan de sieraden te zien of de persoon in kwestie getrouwd is. 

Tijdens een ontmoeting met een van deze volken zal je versteld staan van de tradities en gewoonten die stammen in ere houden. Hun uiterlijk en leefomgeving zal overweldigend zijn maar als je de spelende kinderen ziet zijn het weer gewoon mensen, net als jij en ik.

Laat een reactie achter

Reacties

  • piet depaul

    14-01-2019

    geef mee informatie aub

  • Sawadee

    Beste Piet, Bedankt voor je bericht. Waar wil je precies meer info over? Dan kunnen we je wellicht verder helpen. Je kunt je vraag het beste even mailen naar info@sawadee.nl. Hartelijke groet, Het team van Sawadee Reizen