< Terug naar overzicht
De 15 leukste podcasts over reizen

De 15 leukste podcasts over reizen

De afgelopen jaren zijn we met z’n allen steeds meer podcasts gaan luisteren. Het aanbod aan leuke en interessante podcasts is dan ook groot, ook binnen het thema reizen. Of je nu luistert in het openbaar vervoer, in de auto, tijdens het schoonmaken van je huis of in bed voor het slapen gaan; met een podcast over reizen kun je even ontsnappen naar een plek ver van huis. Ben jij fan van podcasts én van reizen? Lees dan snel verder en ontdek onze ultieme lijst met podcasts over reizen.  

Nederlandstalige podcasts over reizen 

We beginnen deze ultieme lijst met reispodcasts met 8 Nederlandstalige aanraders. Een podcast in je eigen taal luistert tenslotte toch het lekkerst weg. Met deze 8 Nederlandstalige podcasts over reizen gaat er een wereld aan reisinspiratie voor je open. 

1. De Grote Podcastlas 

In De Grote Podcastlas nemen geografen Max, Leon en Hugo je elke aflevering mee op reis naar een ander land. Ze bespreken het land aan de hand van verschillende thema’s, zoals geschiedenis, economie, natuur en politiek, maar hebben het ook over lokale muziek, gerechten en sport. Het ene na het andere bijzondere feitje komt voorbij. Handig als je een fanatieke pubquizzer bent, maar ook een leuke manier om meer te weten te komen over een bestemming die je binnenkort gaat bezoeken. 2. Columbus Travel Podcast 

De titel doet het al vermoeden; deze podcast wordt gemaakt door Columbus Travel, één van de bekendste reismagazines en online reisplatforms van Nederland en België. De schrijvers en fotografen van Columbus reizen voor hun reportages de hele wereld over en verkennen plekken die nog niet door het grote publiek zijn ontdekt. In deze podcast luister je mee naar hun avonturen en kom je meer te weten over diverse bestemmingen wereldwijd. Een must-listen voor elke reisliefhebber! 


3. Goede Reispodcast 

Met 30 afleveringen biedt ook deze podcast, gemaakt door BNR en Columbus Travel, een flinke bak reisinspiratie. Elke aflevering neemt een nieuwe gast jou en podcasthost Geert Jan Hahn mee op avontuur. Een groot scala aan bestemmingen en onderwerpen komt aan bod. Er worden ideeën en ervaringen uitgewisseld, maar er wordt ook aandacht besteed aan interessante reisvraagstukken en reizigersdillema’s. Een hele brede podcast, met veel verhalen, tips en inspiratie. 


4. De koffer in met 3 op Reis 

In deze podcast van het populaire tv-programma 3 op Reis, droom je samen met presentatoren Jennifer Hoffman, Chris Zegers en Nienke de la Rive Box weg naar de meest bijzondere plekken op aarde. Ze delen de leukste anekdotes over hoe het er achter de schermen bij het programma aan toegaat, maar delen ook veel handige reistips. Deze podcast is niet alleen een aanrader voor trouwe 3 op Reis-kijkers, maar voor iedereen die enthousiast wordt van alles wat met reizen te maken heeft. 


5. Reisgenoten Podcast 

Nummer 5 op de lijst is de Reisgenoten Podcast, waarin radiomaker Niels de Jager en reisjournalist Daisy Scholte je inspireren met bestemmingen, reisverhalen en tips. Ze nemen je mee naar alle uithoeken van onze aardbol en bespreken ook minder bereisde bestemmingen zoals Oost-Timor, Bangladesh en Iran. Regelmatig sluiten andere reizigers aan om ook hun ervaringen te delen. Deze podcast wordt momenteel niet meer opgenomen, maar gelukkig zijn er maar liefst 30 afleveringen om van te genieten. 


6. Along with Annika 

Annika van Beek is reisblogster en neemt je in haar podcast Along with Annika mee langs de Zijderoute in Centraal-Azië. Door middel van interviews met de lokale bevolking brengt ze de plekken die ze bezoekt tot leven voor de luisteraar. Ze vertellen haar onder andere over de geschiedenis van het land en over lokale gebruiken, gerechten en politiek. Zo gaat deze podcast nét wat verder dan de standaard verhalen en tips. Denk je na over een reis langs de Zijderoute, dan is deze podcast onmisbaar tijdens jouw voorbereiding. 


7. Podcast voor Avontuurlijke Vrouwen

Podcasthost Antonette Spaan is wandelaar, schrijfster en natuurlijk fervent reizigster. In haar podcast nodigt ze avontuurlijke vrouwen uit om hun verhalen en ervaringen te delen en zo andere vrouwen te inspireren om een avontuurlijker leven te leiden. Zo gaat ze in gesprek met Janneke Dijkhuis over haar zeiltocht over de wereld, spreekt ze Eveline Bremmer over haar fietstocht naar de Noordkaap en vraagt ze Rosie Hood-King het hemd van het lijf over haar leven als thru hiker


8. Het is de reis 

Je kent vast en zeker wel de uitspraak ‘Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis ernaartoe’. Dat is precies de boodschap die Francis Garlich wilt overbrengen in haar podcast Het is de reis. Elke aflevering gaat ze met een andere reiziger in gesprek over langzaam en bewust reizen. De reisverhalen die aanbod komen, maken stuk voor stuk duidelijk dat de reis minstens zo belangrijk is als de bestemming. Niet alleen hoppen van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid, maar écht genieten van het onderweg zijn; dat is waar het in deze podcast om draait. 


Engelstalige podcasts over reizen 

Op zoek naar nog meer leuke podcasts over reizen en sta je open voor Engelstalige podcasts? Dan heb je natuurlijk nog veel meer opties om uit te kiezen. Met deze 7 Engelstalige podcasts over reizen kan jij voorlopig even vooruit. 

1. The Travel Diaries 

In The Travel Diares interviewt journaliste Holly Rubenstein elke aflevering een bekende reisliefhebber over de reisavonturen die zijn of haar leven hebben veranderd. Wat dacht je bijvoorbeeld van acteur Dev Patel, de biologe Jane Goodall en zanger Gregory Porter? Ze delen onder andere hun eerste reisherinnering, de plek waar ze het meest over zichzelf hebben geleerd en wat er bovenaan hun bucketlist staat. Kortom: bijzondere gasten met bijzondere verhalen. 


2. Travel with Rick Steves 

Rick Steves is een Amerikaanse reisauteur en tv-persoonlijkheid die mensen al jaren probeert te inspireren om minder toeristische plekken te bezoeken. Zo ook in zijn podcast Travel with Rick Steves, waarin de reisgoeroe met zijn gasten in gesprek gaat over verschillende reisonderwerpen en vragen beantwoordt van inbellende luisteraars. Geen bezwaar tegen het luisteren naar een zwaar Amerikaans accent? Dan is deze podcast over reizen zeker het proberen waard! 


3. Travel Tales 

In deze luchtige podcast gaat comedian Mike Siegel elke aflevering in gesprek met een nieuwe gast over zijn of haar mooiste én meest verschrikkelijke reiservaringen. Reizen gaat namelijk niet altijd over rozen. Gelukkig kun je er achteraf vaak om lachen en levert het hele eerlijke en vermakelijke anekdotes op over hoe het nu écht is om de wereld te ontdekken. Een perfecte podcast voor reisliefhebbers die het gevoel willen hebben alsof ze luisteren naar een casual gesprek tussen twee vrienden. 


4. Amateur Traveler 

Welke bestemming je ook wilt bezoeken, dat kans is groot dat de Amateur Traveler Podcast er een aflevering over heeft gemaakt. Met meer dan 800 afleveringen is deze populaire podcast dan ook goed voor weken (of misschien zelfs wel maanden) luisterplezier. In elke aflevering wordt een nieuwe bestemming uitgelicht en ontdek je wat je daar allemaal kunt zien, doen en eten. Een handige podcast als je je aan het voorbereiden bent op een komende reis. 


5. Wild Ideas Worth Living 

Deze podcast wordt speciaal gemaakt voor alle liefhebbers van avontuur en buiten zijn. Journalist Shelby Stanger interviewt allerlei soorten mensen over hoe zij hun wilde ideeën werkelijkheid hebben gemaakt. Ze spreekt dan ook met een hele hoop wereldreizigers. Bijvoorbeeld met Thor Pedersen, die elk land ter wereld bezocht zonder te vliegen, en met Alvaro Silberstein, die Patagonië verkende in een rolstoel. Een hele mooie podcast die je zal inspireren om het avontuur aan te gaan en je reisdromen werkelijkheid te maken. 


6. Zero to Travel Podcast 

Met meer dan 12 miljoen downloads is de ‘Zero to Travel Podcast’ één van de populairste reispodcasts op Spotify. In deze podcast gaat host Jason Moore in gesprek met avonturiers over allerlei reisgerelateerde onderwerpen. Van hoe je op een duurzamere manier kunt reizen tot hoe je als vrouw veilig alleen op reis kunt, en van een leven als digital nomad tot de vraag of reizen ons gelukkig maakt; je kunt het zo gek niet bedenken of deze podcast heeft het onderwerp behandeld. 


7. JUMP with Traveling Jackie 

Last but not least: JUMP with Traveling Jackie, een podcast vol reisinspiratie en handige tips om jouw reisplannen van de grond te krijgen, zonder al je spaargeld direct op te maken. Doel van de podcast is om luisteraars te motiveren om op pad te gaan en de wereld te ontdekken, iets waar host Jackie Nourse bijzonder goed in slaagt. Deze podcast is met name een aanrader voor reisliefhebbers die tijdens hun reizen graag off the beaten track gaan. 


Dit waren onze 15 favoriete podcasts over reizen. Veel luisterplezier! Raak je tijdens het luisteren geïnspireerd over een bepaalde bestemming? De kans is groot dat je deze met Sawadee kunt ontdekken. Met meer dan 200 reizen in ons aanbod is de keuze namelijk reuze. Ontdek het zelf en neem een kijkje in ons volledige reisaanbod.