< Terug naar overzicht
Maak kennis met reisbegeleidster Lotte

Maak kennis met reisbegeleidster Lotte

Bij Sawadee zijn we erg trots op onze gepassioneerde reisbegeleiders. Je reisbegeleider zorgt ervoor dat de reis goed verloopt, beantwoordt je vragen en staat voor je klaar met tips over leuke excursies en restaurantjes. Wist jij al dat we ook enkele Vlaamse reisbegeleiders hebben? Zoals bijvoorbeeld Lotte. Wij spraken haar over haar liefde voor reizen (begeleiden), haar mooiste reisherinnering en hoe ze het vindt om als Vlaamse reisbegeleidster te werken voor een Nederlandse reisorganisatie.

Namibië

Lotte is niet alleen een goede reisbegeleidster, maar ook een goede fotograaf! Alle foto's in dit blog heeft ze tijdens haar reizen met Sawadee genomen, waaronder deze twee in de Deadvlei en Sossusvlei in Namibië.

Van Marokko tot Namibië en van Thailand tot de Zijderoute

Lotte begeleidt familie- en groepsreizen in Afrika en Azië. Ze beschrijft het zelf als leuke mix van bestemmingen. Van landen met een rijke cultuur en geschiedenis zoals Marokko en Thailand, tot puur natuurlijke parels zoals Namibië. “Iedere bestemming heeft zo z’n charmes.”, aldus Lotte. Op de vraag wat haar favoriete bestemming is geeft Lotte als antwoord Centraal Azië: “Er schuilt een betoverend landschap om iedere hoek. Het ene moment ben je precies in de Alpen met echte Zwitserlandbergen en turquoise gletsjermeren, enkele uren later zou je bijna zweren rokende tipi's en indianen te zien tussen de donkerrode rotsen en daar tussenin droge woestijnlandschappen of valleien van tachtig tinten groen waar de knuffelbare yaks vredig grazen."

Ook de Zijderoute heeft een speciaal plekje in haar hart. “In de karavaansteden van de Zijderoute waan je je rechtstreeks in de wereld van duizend en één nacht. Smalle straatjes, lemen huizen, rijkgevulde bazars en prachtig geornamenteerde paleizen, mausoleums en madrassa’s. Zo’n rijke geschiedenis!” Maar wat deze regio volgens Lotte vooral zo bijzonder maakt zijn de mensen: “Zo’n warme gastvrije bevolking, letterlijk met een gouden glimlach. Ik kan het bijna niet vatten in woorden. Voor mij is het een streek die nog zo bijzonder puur is.”

Marokko

De Hassan II moskee in Casablanca en locals aan het werk in Fez.

Samen met een groep reisherinneringen maken voor het leven 

Volgens Lotte is het grootste voordeel van reizen met een groep het ‘menselijke’ aspect. “Voor mij hangen de mooiste reiservaringen heel vaak samen met herinneringen aan specifieke mensen waar ik het moment mee beleefde. Een gedeelde ervaring is altijd beter!” Voor Lotte is reizen met een groep dan ook een prachtige kans om vrienden te maken voor het leven. Of samen te spelen en ontdekken in het geval van de familiereizen. “Iedereen brengt zijn eigen bagage mee, zijn eigen perspectieven en meningen, dat maakt het boeiend en geestverruimend.” Als reisbegeleidster zorgt Lotte er niet alleen voor dat haar reizigers met mooie herinneringen terug naar huis gaan; ook zelf maakt ze tijdens haar reizen herinneringen voor het leven. “Voor mij persoonlijk zijn onverwachte gebeurtenissen of momenten waar ik besef hoe overweldigend adembenemend mooi de wereld om me heen is, het meest memorabel. Daar kan ik echt ontroerd van geraken.”  

Eén van haar mooiste reisherinneringen zijn de douchende olifanten in Namibië: “We waren in Etosha Nationaal Park en ik was aan het grappen met de buschauffeur dat ik wel eens badende olifanten zou willen zien en of hij dat niet kon ‘regelen’ voor ons. Nog geen twee uur later komen we aan bij een waterhole waar we het komende anderhalf uur een prachtig schouwspel te zien kregen. Een heel apart soort harmonie. Het tafereel: een bijzondere choreografie waarbij om de beurt zebra’s, giraffen, springbokken, vogels, kudu’s en zelfs een hyena enkele slokjes water durven drinken. Toen plots drie gigantische olifanten besloten om zich echt vlak voor ons neus te komen baden met alles erop en eraan. Hoe zalig is dat?! Iedereen was muisstil van verwondering. Kippenvel! Op dat moment besef ik ook maar weer eens hoe ongelofelijk machtig mooi de wereld wel niet kan zijn. De Costa Ricanen vatten dit heel mooi samen als: Pura vida!” 

Prachtige wildlife-ervaringen in het Etosha Nationaal Park in Namibië.

Reizen met gemixte groepen van Vlamingen én Nederlanders 

Op een Sawadee rondreis gaan bijna altijd wel één of meerdere Vlamingen mee. Toch zijn de Nederlanders nog vaak in de meerderheid. Gelukkig voelt Lotte zich als Vlaming altijd heel erg warm onthaald. “Het woord “gezelligheid” is niet voor niets een woord dat alleen in het Nederlands bestaat. We brengen allebei een bepaalde eigenheid in de groep, we zijn krak hetzelfde en toch best anders. Mijn “exotische tongval” zorgt dan ook vaak voor een humoristische noot.” Ze omschrijft Nederlanders en Vlamingen ook wel als de Ying en Yang van de lage landen: “Ik denk wel dat we elkaar perfect aanvullen. Uiteindelijk zijn we daar allemaal met hetzelfde doel: een land of streek ontdekken en genieten van een deugddoende reis.”  

Mooie plaatjes geschoten in Huay Pu Keng en Phimai in Thailand.

Het mooiste aan reisbegeleider zijn bij Sawadee 

Uit alles blijkt dat Lotte haar baan als reisbegeleidster nog lang niet zat is. Vooral de afwisseling vind ze heel erg fijn: “Geen twee reizen zijn hetzelfde en ik krijg de kans om met zoveel leuke mensen samen te werken. Persoonlijk draag ik duurzaam reizen ook hoog in het vaandel. Dat is een andere reden waarom ik heel graag voor Sawadee werk.”

Een gepassioneerde reisbegeleidster is Lotte dan ook ten voeten uit: “Het “ontzorgen” geeft mij veel voldoening. Ik vind het zelf fantastisch als ik de reizigers ten volle zie genieten. Dan is voor mij mijn taak geslaagd.” Het allerleukste aan reisbegeleidster zijn vindt ze het met anderen kunnen delen van haar passie voor reizen. “Ik krijg elke keer weer ‘de kriebels’ wanneer ik een nieuwe groep mag gaan ophalen aan de luchthaven. Een klein deeltje is spanning maar het grootste deel is zuiver enthousiasme voor wat die mensen de komende weken te wachten staat. Zó blij dat ik een stukje wereld mag delen met een leuke groep mensen. De max gewoon!” 

Wil jij met Lotte mee op reis? Bekijk dan hier welke reizen ze op de planning heeft staan. En op deze pagina kun je nog meer van onze reisbegeleiders leren kennen.