De mooiste wandelgebieden in Europa | Blogs over reizen
< Terug naar overzicht
De mooiste wandelgebieden in Europa

De mooiste wandelgebieden in Europa

Actief bezig zijn en volop genieten van de omgeving en buitenlucht? Dan is een wandelvakantie in Europa zeker wat voor jou. Door een land of gebied per voet te verkennen zie je vaak hele andere dingen en maak je een bestemming op een andere manier mee. Een goed ontbijt, de wandelschoenen aan, onderweg een picknick met prachtig uitzicht en aan het eind van de dag een welverdiend drankje bij een leuke bar of de slaapplek van die avond. In dit blog zetten we de mooiste mooiste wandelgebieden in Europa voor je op een rijtje.   

Wandelvakantie Italië: Puglia & Matera 

Heb je wel eens gedacht aan een wandelvakantie in Italië? Met haar prachtige natuur, lieflijke dorpjes, fantastisch eten en fijne cultuur horen de grotendeels  onontdekte regio's Puglia en Matera zeker thuis in het rijtje van de mooiste wandelroutes in Europa. Wandel langs de bijzondere Trulli-huizen in de weelderige Itria Vallei, het op een heuveltop gelegen witte stadje Ostuni, de rotskerken en het Sassi-district van de prachtige UNESCO stad Matera. Deze route is geschikt voor de wandelaar met een redelijke conditie. Per dag wandel je 3 tot 6 uur, met enkele beklimmingen en afdalingen. Onderweg heb je prachtige uitzichten over de wijnvelden, die je zeker niet mag overslaan om een wijn uit de streek te proberen. Sluit de dag af met een overheerlijke pasta of pizza en overnacht in een authentieke Italiaanse boerderij. 

Wandelvakantie door Italië

Wandelvakantie Bosnië & Herzegovina

Bij wandelen in Europa denk je niet meteen aan wandelvakantie in Bosnië en Herzegovina, maar dit land hoort absoluut thuis op de wensenlijst. We kunnen dit ook wel de onontdekte parel van Europa noemen. Deze afwisselende route brengt je langs verborgen watervallen, gletsjermeren, de hoogste top van Bosnië, sfeervolle steden en prachtige uitzichten. In het Sutjeska National Park vind je ruige wildernis en tevens een van Europa's laatste oerbossen, maar aan de andere kant biedt Bosnië ook zeer interessante steden zoals Mostar, Sarajevo en Dubrovnik. Het recente oorlogsverleden kun je nog goed zien en het bezoeken van de 'Tunnel of Hope' in Sarajevo is dan ook zeer de moeite waard. Deze route is geschikt voor de gemiddelde wandelaar. Je wandelt tussen de 4 en 6 uur over makkelijk begaanbare paden met een hoogteverschil tot 600 meter. Kortom, genoeg redenen om deze route toe te voegen aan het lijstje van de mooiste wandelroutes in Europa. 

Wandelvakantie Bosnië en Herzegovina

Wandelvakantie IJsland: De Laugavegur Trail

Het land van prachtige watervallen, betoverende uitgestrekte landschappen, vulkanen, lavavelden, geisers en gletsjers. IJsland is zo'n bestemming waar je in de zomer en in de winter geweest moet zijn, omdat ze zo verschillend van elkaar zijn. De Laugavegur trail zie je terug op elk lijstje van de mooiste Europese wandelgebieden. Het is een trektocht van zo'n 54 km waarbij de wandelingen per dag variëren in lengte en afstand. De langste dag is zo'n 9 uur wandelen. Om optimaal van de natuur en de omgeving te genieten, slaap je in tenten. Wakker worden in de buitenlucht naast een prachtig meer, dat is pas de dag goed beginnen!

Wandelvakantie IJsland

Wandelvakantie Albanië, Kosovo & Montenegro

Voor de wandelliefhebbers die een groot deel van Oost-Europa willen ontdekken is er de Dinarica-trail. De gehele route is bijna 2000 km, maar je kunt ook delen ervan lopen. Een van de meest afgelegen stukken van de route vind je in het zuiden. Hier loop je door de bergen in Albanië, Kosovo en Montenegro met prachtige vergezichten en wilde landschappen. Dit wordt afgewisseld door pittoreske bergdorpjes, waar landbouwpraktijken en het traditionele herders leven generaties lang bewaard zijn gebleven. Het is een pittige tocht waar vaak tussen de 6 tot 9 uur wordt gewandeld. Het pad voert voornamelijk over de herders-paden met klimmen en dalen, en is over het algemeen goed onderhouden. Kortom, een prachtige meerdaagse wandeltocht voor de gevorderde wandelaar met een goede conditie. 

Wandelvakantie Albanië

Wandelvakantie Spanje: Picos de Europa

Bij Spanje denk je al snel aan bruisende steden, lekker eten, heerlijke wijnen en muziek. Toch kun je er ook heel fijn wandelen en prachtige meerdaagse wandeltochten maken. De Picos de Europa, de op twee na hoogste bergketen van Spanje, is een werkelijk wandelparadijs. Hier vind je indrukwekkende kalksteentoppen en weelderige valleien, maar het is vooral de rust en de ontoegankelijkheid die het gebied zo mooi maken. Deze wandelvakantie in Spanje is geschikt voor wandelaars met een redelijke conditie. Je wandelt per dag tussen de 5 - 7 uur over vaak goed begaanbare paden en soms wat ruiger terrein. Voor de meest adembenemende uitzichten is het hier en daar klimmen, maar eenmaal aan de top ben je dat al snel weer vergeten. Na al het harde werken kun je in de avonden onder het genot van Tapas en een Spaanse wijn helemaal tot rust komen.  

Wandelvakantie Spanje

Wandelvakantie Portugal: Alentejo en Algarve

Picknicken onderweg met de mooiste uitzichten over zee, torenhoge kliffen en ongerepte stranden. De kustlijn van Portugal is een van de mooiste wandelgebieden in Europa. Een wandelvakantie in Portugal is een echte aanrader. De wandelingen van 4 - 6 uur per dag zijn goed te doen voor de gemiddelde wandelaars. Je loopt voornamelijk over zandpaden in de buurt van stranden en ruige klifpaden, waardoor de route zwaarder aan kan voelen. Overdag geniet je van de oneindige kustlijn en de rijke flora en fauna, 's avonds op het terras van een vers gevangen vis. Wat wil je nog meer? 

Wandelvakantie Portugal

Welk gebied hoort volgens jou ook thuis in dit lijstje met mooiste wandelgebieden in Europa? Laat in de comments hieronder jouw tip achter!