Tiramisu: de koningin van de Italiaanse desserts | Blogs over reizen
< Terug naar overzicht
Tiramisu: de koningin van de Italiaanse desserts

Tiramisu: de koningin van de Italiaanse desserts

De Italiaanse keuken kent vele beroemde gerechten. Pizza, pasta, risotto; het is allemaal zo lekker dat het soms moeilijk kiezen is. Maar bij de Italiaanse desserts is er toch wel één die met kop en schouders boven de rest uitsteekt: de tiramisu. In dit blog lees je waar de tiramisu vandaan komt en hoe jij dit verrukkelijke dessert zelf in een handomdraai op tafel zet.

Het Italiaanse woord ‘tiramisu’ betekent letterlijk vertaald ‘trek mij omhoog’, wat ook wel geïnterpreteerd kan worden als ‘maak me blij’. Het woord komt uit het dialect van Treviso (tireme su), en veel verhalen over het ontstaan van tiramisu spelen zich dan ook af in deze Noord-Italiaanse stad. Zo claimt de eigenaar van het lokale restaurant Le Beccherie dat het dessert in zijn restaurant is gecreëerd en voor het eerst op de menukaart stond. Volgens een ander bekend verhaal zou het dessert zijn bedacht door een lokale bordeelhoudster. Ze zou het dessert in het restaurant klaar hebben gemaakt om de mannelijke bezoekers ‘op te peppen’. Wat het echte verhaal ook is, tegenwoordig is de tiramisu niet alleen in Italië, maar over de hele wereld bekend. Blijkbaar maakt tiramisu, zoals de naam doet verwachten, heel veel mensen blij. 

Het recept

Als je op Google ‘tiramisu’ intypt krijg je honderden pagina’s aan resultaten. Er zijn oneindig veel manieren om tiramisu te maken; met en zonder slagroom, met en zonder eiwit, met en zonder alcohol en ga zo maar door. Er is dan ook geen goede of foute manier om het dessert te maken, het is maar net wat je lekker vindt. Onderstaand recept is afkomstig van Debora uit Milaan en vertelt je hoe je zelf een authentieke tiramisu maakt als een echte Italiaan(se)! 

Tiramisu maken

Ingrediënten 
(4-6 personen) 

 • 3 eieren (alleen dooiers) 
 • 5 eetlepels kristalsuiker 
 • 250 gram mascarpone 
 • 2 kopjes koffie 
 • 175 gram lange vingers 
 • 20 gram cacaopoeder 
 • Optioneel: alcoholische drank naar keuze 

Hoe maak je het? 

 1. Zet 2 kopjes koffie en laat deze afkoelen. Je kunt zelf bepalen hoe sterk je de koffie wilt hebben. Wil je wat alcohol in je tiramisu? Voeg dit dan naar smaak toe aan de koude koffie. Je kunt hiervoor de Italiaanse wijn Marsala gebruiken, maar bijvoorbeeld ook Amaretto of Tia Maria. 
 2. Splits de eieren en doe de dooiers in een kom, samen met 5 eetlepels kristalsuiker. Het eiwit heb je niet nodig. 
 3. Klop de dooiers en de kristalsuiker met een mixer tot een zachte, luchtige crème. Schep vervolgens de mascarpone erdoorheen. 
 4. Schenk de koffie in een kom of diep bord. Doop de helft van de lange vingers één voor één zo’n 3 seconden in de koffie. Leg ze vervolgens in een (oven)schaal of bakvorm en bedek de gehele bodem. 
 5. Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de eerste laag lange vingers. Zorg dat de crème mooi verspreid is en dan alle gaatjes dicht zijn. 
 6. Doop de rest van de lange vingers ook in de koffie en maak hiermee een tweede laag in de (oven)schaal of bakvorm. 
 7. Verdeel de rest van het mascarponemengsel over de tweede laag lange vingers en zet de tiramisu minimaal 2 uur in de koelkast. 
 8. Zeef de cacao over de tiramisu en serveer koud. Buon appetito!