< Terug naar overzicht
5 redenen waarom reizen goed voor je ontwikkeling is

5 redenen waarom reizen goed voor je ontwikkeling is

Op mijn zeventiende maakte ik mijn eerste verre reis, naar Argentinië. De spanning die ik toen voor een reis voelde, zal ik waarschijnlijk nooit meer op die manier voelen. Spanning omdat ik nog nooit eerder zo lang in een vliegtuig had gezeten. Spanning omdat ik nog nooit in een land was geweest met andere culturen, andere natuurverschijnselen, ander eten en waar de klok op een ander tijdstip stond dan in Nederland. Die eerste verre reis is pas acht jaar geleden en smaakte naar meer. Ik heb in de afgelopen jaren dankbaar gebruik gemaakt van alle kansen om de wereld te ontdekken. Reizen is fantastisch, misschien zelfs verslavend en in deze blog lees je waarom ik het iedereen kan aanbevelen.

#1 Een betere kijk op de wereld

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: reizen verandert je kijk op de wereld. Als je bent geboren en getogen in Nederland, heb je een bepaald referentiekader. Nederlandse normen en waarden; de basis voor je doen en denken. Dat uit zich in allerlei dingen: je spreekt oudere mensen aan met ‘u’, je geeft elkaar een hand om te groeten, brood eten doe je in de ochtend en de middag, warm eten rond 6 uur. Dit zijn natuurlijk wel stereotypen. Hoe dan ook, bepaalde gewoontes zorgt ervoor dat we ons Nederlander voelen en waardoor Nederland als een fijn thuisland voelt. Maar als je (vaker) in het buitenland komt en andere culturen ontdekt, dan leer je dat onze manier niet de énige manier is. Je referentiekader wordt stukken breder. Je gaat anders naar de wereld, Nederland en je eigen leven kijken. Misschien vind je dingen uit Nederland helemaal niet meer zo goed en fijn als vroeger of ga je juist bepaalde dingen die voor jou zo gewoon zijn, meer waarderen. Een eigen voorbeeld is dat ik dingen veel makkelijker relativeer sinds ik reis. Dingen waar ik me vroeger druk om kon maken, kan ik tegenwoordig makkelijker laten gaan. #2 Het ultieme gevoel van vrijheid

Het fijne aan reizen vind ik dat je even alles los kunt laten. Je agenda, verplichtingen op je werk, verjaardagen van vrienden en familie, het huishouden… Ik ga zelf soms ook even een tijdje ‘offline’ van Social Media en groepsapps. Op reis moet je niks, je kan alles doen waar je zin in hebt! Dit gevoel is onbeschrijfelijk. Ook kun je weer lekker vrij denken. Soms kun je namelijk beter nadenken over dingen als je er even afstand van doet. Vind je je huidige baan nog wel zo leuk? Moet je niet toch die hobby weer eens oppakken? Of wat meer tijd besteden aan je familie en vrienden? Voor mij voelt de terugkomst van een reis als een soort 1 januari: ik stel goede voornemens en heb weer frisse energie om daarmee aan de slag te gaan.

#3 Reizen maakt je happy en relax

Het is nogal voor de hand liggend, maar het is een feit dat je op reis meestal alleen maar leuke dingen doet waar je blij van wordt. Aan het strand liggen, miljoenensteden bekijken, een vulkaan beklimmen, lekker eten, duiken, een kookcursus volgen… Dingen waar je in Nederland geen tijd of geld voor vrijmaakt, of dingen die überhaupt niet mogelijk zijn in Nederland, zijn op reis opeens mogelijk. Heerlijk om dingen van je bucketlist af te strepen! 


#4 Persoonlijke ontwikkeling

Of je de hele reis nu wel of niet tot in de puntjes uitstippelt: hoe de reis precies verloopt valt niet te voorspellen. Je zult altijd in onverwachte situaties terecht komen. De bus heeft toch 2 uur vertraging, je moet jezelf met gebarentaal zien te redden omdat je de vreemde taal niet spreekt of je moet onderhandelen voor een souvenir. Je leert jezelf súper goed kennen tijdens een reis. Ben je een beetje flexibel en creatief? Kun je jezelf makkelijk redden in onverwachte situaties? Soms wordt je gedwongen om deze eigenschappen in te zetten op reis en daar leer je alleen maar van. Naast dat je veel over jezelf te weten komt, leer je op reis ook nog eens heel erg veel over het land en de cultuur. Zolang je nieuwsgierig blijft naar alles wat je ziet, hoort, ruikt en proeft, zal reizen ontzettend leerzaam zijn!

#5 Meer tijd voor elkaar

Reizen kan enorm goed zijn voor de relatie met je reisgezelschap. Thuis raak je snel in de alledaagse sleur en gaan gesprekken vaak over dezelfde onderwerpen. Een andere omgeving helpt goed om wat ruimte voor nieuwe gespreksstof te creëren en je hebt echt eens tijd voor elkaar. Volgens mij kan zoiets alleen maar positief uitpakken.