< Terug naar overzicht
Richard mist het reisbegeleiden

Richard mist het reisbegeleiden

Net als velen van jullie zit ik op dit moment in Nederland en kan ik nog geen reizen begeleiden. Gelukkig gaat het mij en mijn omgeving goed en dan schrijft de etiquette voor dat je niet mag klagen. En dat doe ik dan ook niet. Maar dat wil niet zeggen dat er geen dingen zijn die je mist natuurlijk.   

En voor mij als reisbegeleider, wat toch het mooiste beroep is wat er is, is dat natuurlijk het reizen. Ik had nu, volgens planning met een groep in Vietnam mogen zitten, en dat komt toch regelmatig in mijn gedachten.
Maar niet alleen het reizen zelf. Niet alleen het ergens aankomen waar je nog nooit geweest bent. Niet alleen het bezoeken en aanraken van andere culturen waar allerlei andere normen en gewoonten zijn omdat iedere cultuur nu eenmaal verschilt van de andere. Maar ook het reizen met een groep. Ook het proberen over te brengen van jouw enthousiasme over een bepaald land op een groep mensen en die mensen een trip te bezorgen die ze niet snel vergeten. 

Natuurlijk bestaat mijn werk ook voor een groot gedeelte uit ‘saai’ werk; wie krijgt welke kamer, hoe laat gaan we morgen weg, etc,etc. Maar de mooiste momenten zijn toch als we ergens zijn en ik iets kan laten zien wat we anders misschien hadden overgeslagen of vanuit een andere invalshoek hadden bekeken.
Sommige groepsleden vragen wel eens of het niet saai wordt om een aantal keer dezelfde route te doen. Dat is niet zo. Heel veel plaatsen zijn zo mooi en interessant dat ze hoogtepunten blijven. Bovendien is elke groep anders waardoor ook elke reis toch weer andere accenten krijgt. Ik heb een bepaalde invloed op jullie reis, maar jullie ook iedere keer weer op de mijne!  En ondanks de verhalen die je wel eens hoort over lastige reizigers kan ik uit ervaring zeggen dat de meeste groepen gewoon heel erg leuk zijn en er vaak mooie contacten ontstaan. Zo maken jullie ook mijn reis onvergetelijk en ook dat mis ik!

Laten we hopen dat het er over niet al te lange tijd weer van gaat komen. Tot het zover is heb ik hier enkele foto's van niet alledaagse hoogtepunten voor jullie geselecteerd: 

  • Een cliché maar wel waar. Aziaten houden van foto’s maken en het liefst zo veel mogelijk. Grote kans dat we er zelf ook een keer op moeten.


  • China is Shanghai met zijn wolkenkrabbers, maar China is ook dit oude dametje op het platteland in Sichuan. Nergens zijn de contrasten groter dan hier. 


  • In een van de bijzonderste tempels van Japan hebben alle heiligen een gebreid mutsje. 


  • Sommige 'cliché bezoeken' zijn dat niet voor niets. De muur zit in iedere China trip en volkomen terecht! Iedere keer weer een hoogtepunt . En waar wij (meestal ) naar toe gaan zie je voor de rest bijna niemand. 


  • Aardig dat Engels maar wat bedoelen ze nou? 


  • Geen hagelslag en aardappelen met jus maar ook dat is het leuke van een reis maken. Deze Japanse vis vereist wel een geavanceerde eet techniek.


Dit zijn slechts een paar plaatjes. Ik had wel tientallen hoogtepunten kunnen selecteren uit de reizen die ik met jullie gemaakt heb. Hopelijk tot ziens op een volgende trip!