Vragen over de drukte op Schiphol? Klik hier voor meer info

< Terug naar overzicht
Wat zijn de 7 wereldwonderen?

Wat zijn de 7 wereldwonderen?

Iedereen heeft er wel eens van gehoord: de 7 wereldwonderen. Bij veel reizigers staan deze wonderen hoog op de bucketlist. Maar wat zijn de 7 wereldwonderen eigenlijk? Een snelle zoektocht op het internet geeft meerdere resultaten. Zo heb je 7 klassieke wereldwonderen en 7 moderne wereldwonderen. Wij hebben voor je uitgepluisd welke bestemmingen je niet mag missen.

De 7 oude wereldwonderen

De 7 oude wereldwonderen zijn de eerste monumenten die 2000 jaar geleden door schrijvers op de kaart zijn gezet. Deze stammen uit de klassieke oudheid van de Grieken, waardoor ze ook wel bekend staan als de klassieke wereldwonderen. De oude Grieken hebben dan ook de meeste van deze monumenten gemaakt. De bouwwerken zijn verspreid over het hedendaagse Griekenland, Egypte en Midden-Oosten, ofwel het voormalige Alexandrië. Alexander de Grote bouwde dit rijk op tussen 336 en 323 voor Christus. 

Door de jaren heen zijn helaas bijna alle klassieke wereldwonderen vergaan. Van de meeste monumenten zijn nu alleen nog ruïnes over. Gelukkig staat er nog één overeind, namelijk De Piramides van Gizeh. Hieronder lees je waar je de oude wereldwonderen kunt vinden.

1. De Piramides van Gizeh

De Piramides van Gizeh zijn reusachtige graftombes aan de rand van Caïro, de hoofdstad van Egypte. De farao’s Cheops, Chefron en Mykerinos lieten deze bouwen als rustplaats voor na hun dood, rond 2500 jaar voor Christus. De oude Egyptenaren geloofden in het hiernamaals, waarin de grafmonumenten een belangrijke rol speelden. Omdat de farao’s als goden werden gezien kregen zij de meest uitgebreide tombes. De piramide van Cheops is de grootste, gevolgd door de piramides van Chefron en Mykerinos . Naast dit oude wereldwonder ligt ook de Sfinx van Gizeh. Het is de bewaker van de piramides, met het hoofd van een farao en het lichaam van een leeuw. De monumenten bestaan uit meer dan 2 miljoen blokken steen. Het gehele tempelcomplex grenst direct aan de stad Caïro. 

De Piramides van Gizeh worden nog elke dag bezocht door reizigers. Als bezoeker waan je je door de gangen van het bouwwerk, gemaakt als graftombes voor de farao’s van het verleden. De beste tijd om dit prachtige monument te bezoeken is van september tot april, omdat je dan de zomerse hitte vermijdt. Een kaartje voor de Piramide van Cheops kost ongeveer €23. Daarnaast kan je nog veel meer uit je bezoek aan Egypte halen door een rondreis te doen.

Piramides van Gizeh - 7 oude wereldwonderen


2. De tempel van Artemis 

De tempel van Artemis is een wereldwonder dat is gewijd aan de godin van de jacht. Het wordt gezien als één van de meesterlijke bouwwerken van de Griekse tijd. Het bevindt zich in Efeze, een kustplaats in het westen van Turkije. Deze stad wordt ook wel de antieke stad van Turkije genoemd, omdat er vele prachtige ruïnes zoals het oude wereldwonder te bezichtigen zijn.  

De tempel van Artemis - 7 oude wereldwonderen


3. Het mausoleum van Halicarnassus

Het beeldschone mausoleum van Halicarnassus is een van de grootste en meest indrukwekkende bouwwerken van zijn tijd. Een mausoleum is een vrijstaande tombe waar over het algemeen een belangrijk persoon in wordt bewaard. Dit soort bouwwerken hebben hun naam te danken aan Maussolos, waarvoor het grafwerk voor het eerst is gebouwd. Maussolos was een Perzische heerser die regeerde vanuit Halicarnassus, dat zich bevindt in het huidige Bodrum in Turkije. Het wereldwonder zou een prachtig aanzien zijn geweest van marmer en vele standbeelden en sculpturen. Helaas is het bouwwerk door aardbevingen verwoest. Gelukkig biedt Bodrum veel bekijks met de spectaculaire ruïnes van het mausoleum en diverse musea. 

Mausoleum van Halicarnassus - 7 oude wereldwonderen


4. Het standbeeld van Zeus in Olympia

Het standbeeld van Zeus is onderdeel van een groter tempelcomplex. Het wereldwonder is een eerbetoon aan de oude Griekse god Zeus. Als god van de lucht en donder was hij de heerser van alle goden. Het sculptuur zou met zijn 12 meter hoogte zeer indrukwekkend zijn geweest. Het beeld had een houten geraamte, dat was bedekt met ivoor en goud. Het oude wereldwonder staat in de stad Olympia in Griekenland. Hier werden vroeger de eerste Olympische Spelen georganiseerd en de stad trekt vandaag de dag nog steeds veel bezoekers. De overblijfselen van Zeus zijn tempel kunnen bezocht worden in Griekenland. 

Tempel van Zeus - 7 oude wereldwonderen


5. De kolos van Rhodos

De kolos van Rhodos was een 30 meter hoog standbeeld. Het monument was gewijd aan de zonnegod Helios. Het is gebouwd naar aanleiding van een succesvolle oorlog voor de Grieken. Het gigantische bronzen werk stond als een bewaker voor de haven van de stad. Hiermee stond het symbool voor de bescherming tegen vijanden. Het oude wereldwonder bestaat niet meer, maar de haven van Rhodos is nog altijd een populaire plek onder toeristen. 

6. De vuurtoren van Pharos

De vuurtoren van Pharos diende 1500 jaar als baken voor de kust van Egypte. Het is de eerst gebouwde vuurtoren en had dezelfde praktische functie de hedendaagse exemplaren. De vuurtoren stond op het eiland Pharos, dat onderdeel was van het voormalige Alexandrië. De 113 meter hoge constructie was op een zeker moment het hoogste wereldwonder ter wereld. Het is verwoest in 1323 tijdens aardbevingen en is tegenwoordig dan ook niet meer te bezichtigen. 

7. De hangende tuinen van Babylon

De hangende tuinen van Babylon bevonden zich nabij het hedendaagse Bagdad in Irak. Het wonder was opgebouwd uit meerdere torens en terrassen met tuinen. Hierdoor zou het een prachtige stuk van architectuur en flora en fauna zijn geweest. Of het monument echt heeft bestaan is echter een twijfelgeval, aangezien alleen dichters spraken over de tuinen. 

De 7 moderne wereldwonderen

Gelukkig zijn er 7 nieuwe wereldwonderen die nog wel steeds allemaal te bezichtigen zijn. In 2007 is er wereldwijd gestemd over welke bouwwerken behoren tot dit wonderbaarlijke erelijstje. De 7 nieuwe wereldwonderen staan bij menig reisliefhebber op de bucketlist en zijn dan ook echte toeristische trekpleisters.  

1. Het Colosseum

Het Colosseum in Rome, de hoofdstad van Italië, is het moderne wereldwonder dat het dichtst bij huis ligt. Het beroemde amfitheater werd meer dan 1900 jaar geleden gebouwd en is de grootste van zijn tijd. Tijdens de glorie van dit bouwwerk gingen strijdlustige gladiatoren met elkaar de strijd aan. In de ondergrondse tunnels van het gebouw werden zij klaargestoomd voor de strijd. Wanneer je het Colosseum bezoekt kan je je een weg banen door deze ondergrondse tunnels. Hierdoor ervaar je de rijke historie van deze plek. 

Het monument is zowel overdag als ‘s avonds te bezoeken. Mocht je de hordes toeristen willen vermijden, ga dan vooral vroeg in de ochtend (9:00-11:00) of later op de avond (19:00-21:00). Wil je het Colosseum echt voor jezelf hebben? Ga dan in het laagseizoen, dat loopt van november tot en met februari. Tickets kan je zowel ter plaatse als vooraf online kopen. Deze kosten tussen de €10 en €24. Toegang voor kinderen tot en met 18 jaar is gratis. Wanneer je tussen de 18 en 25 jaar bent, krijg je korting op je kaartje. 

Colosseum Rome - 7 nieuwe wereldwonderen


2. Rotsenstad Petra

De Rotsenstad van Petra bevindt zich in Jordanië. De stad trekt bekendheid omdat het is uitgehouwen in de rotsen van de woestijn. Met de hoge poorten en graftombes trekt het veel bekijks. Petra kerft zich dan ook letterlijk in de lijst met wereldwonderen. Dit nieuwe wereldwonder trekt niet alleen veel toeristen, maar ook filmproducties als Indiana Jones. Het werk van zandsteen kun je het beste bezichtigen in de maanden maart tot mei of september tot november. Hierdoor vermijd je de hitte en de meeste bezoekers. De entreeprijs voor Petra bedraagt €63 (1 dag entree), €69 (2 dagen entree) of €75 (3 dagen entree). Het kan handig zijn om voor je vertrek naar Jordanië de ‘Jordan Pass’ aan te schaffen. Hierdoor heb je geen visumkosten (€58), omdat die in de ticket zitten. Daarnaast krijg je ook gratis toegang tot meer dan 40 attracties (waaronder de Rotsenstad). De Jordan Pass is verkrijgbaar vanaf €100 en kan een voordelige optie zijn wanneer je Jordanië bezoekt. Wil je nog meer weten over De Rotsenstad? Lees dan in dit reisverhaal hoe Cynthia haar bezoek aan Petra heeft ervaren.  

Petra Jordanië - 7 nieuwe wereldwonderen


3. De Taj Mahal

De Taj Mahal ligt in de stad Agra in India. Keizer Shah Jahan bouwde de Taj Mahal uit liefde voor zijn overleden vrouw. Het sierlijke bouwwerk staat onder andere bekend om het water dat aan de voorkant ligt. De weerspiegeling van het gebouw in het water levert mooie foto’s op van dit wereldwonder. Het gigantische complex bevat tuinen, een moskee, een gasthuis en meer. Bij dit wereldwonder kijk je je ogen gegarandeerd uit. Voor het mooiste uitzicht bezoek je de Taj Mahal tijdens zonsopgang, maar houdt er wel rekening mee dat je niet de enige zal zijn rond dit tijdstip. Dit is ook het drukst bezochte moment door de koelte die de ochtend biedt. De beste maanden om dit monument te bezoeken zijn november tot en met februari, omdat het dan minder heet is. Wanneer je in de warmere maanden van januari tot en met oktober gaat, krijg je wel korting op de tickets. Een kaartje kost ongeveer 1.000 roepies (€11,50). Een handige tip: neem het bedrag gepast mee om gedoe over wisselgeld bij het ticketloket te voorkomen. 

Taj Mahal India - 7 nieuwe wereldwonderen


4. De Chinese muur

De Chinese muur is te vinden in het noorden van China. Het gigantische bouwwerk slingert zo'n 21.000 kilometer door het land. Het is gedurende de 7e eeuw gebouwd om het land te beschermen. Niet alleen functioneerde de muur als defensief middel, maar ook als propaganda voor de staat. Wanneer je in Peking (Beijing) bent, de hoofdstad van China, mag je deze attractie zeker niet overslaan. 

Dit wereldwonder biedt plezier en uitzicht voor velen. Vind je het leuk om te hiken? Wandel dan over het stuk muur van Jinshanling naar Simatai. Het is een tocht van zo’n 7 kilometer langs 43 wachttorens. Bereid je wel goed voor, want je bent minimaal 4 à 5 uur onderweg. Ben je wat slechter ter been? Geen zorgen, je kan ook bij het Badaling stuk van de muur terecht, die ook bereikbaar is met de bus. Deze toegang bezit namelijk een kabelbaan die je omhoog brengt met een speciale rolstoeltoegang. Dit is wel het drukste deel van het monument, dus zet je schrap voor een toeristische ervaring. 

China kan je het beste bezoeken in de lente of in de herfst. Hierdoor omzeil je niet alleen de toeristische periodes, maar kan je ook met prima temperaturen de Chinese muur ontdekken. Voor een ticket met tourguide bedragen de kosten tussen de €50 en €150 per persoon. Wanneer je geen behoefte hebt aan een tour ben je een stuk goedkoper uit, namelijk rond de €10 per persoon. 

Chinese Muur - 7 nieuwe wereldwonderen


5. Chichén Itzá

Chichén Itzá was vroeger de belangrijkste stad van de Maya’s, de oude bewoners van het huidige Mexico. De Maya’s hebben het complex gebouwd als handel- en stadscentrum. Ook had Chichén Itzá een belangrijke ceremoniële waarde voor de gehele bevolking. In de oude stad staat de Tempel van Kukulcan, de reusachtige piramide die 365 stappen (voor elke dag van het jaar) bevat. Baan je een weg door het oerwoud om dit historische pareltje te bezichtigen. Je kan het wereldwonder van Mexico het beste bewonderen tussen november en april, omdat rond mei het regenseizoen start. Neem ook zeker de tijd als je er eenmaal bent! Je hebt zeker 3 tot 4 uur nodig om het hele complex te verkennen, dus kijk verder dan alleen de piramide. Voor een volledige ervaring blijf je ook ‘s avonds in de stad voor de lichtshow. De prijs van een ticket bedraagt ongeveer €11 per persoon. De prijzen voor tours variëren van €45 tot €150 per persoon, afhankelijk van de duur en of je een groeps- of privétour boekt. Mexico biedt nog meer dan alleen de Chichén Itzá en is geweldig om in zijn geheel te verkennen tijdens een rondreis door Mexico.

Chichen Itza Mexico - 7 nieuwe wereldwonderen


6. Machu Picchu 

Machu Picchu staat bekend als de stad in de wolken. Dit nieuwe wereldwonder is te vinden in Peru. Het was een van de steden van de oude Inca bevolking. Op 2350 meter hoogte waan je je in een andere wereld, omarmd door de pieken van de Andes. Er bevinden zich tempels, agrarische terrassen, huizen en nog meer. Het is voor een goede reden de best bezochte plek in Peru en onderdeel van de top 7 nieuwe wereldwonderen. Je kan Machu Picchu het beste tussen mei en oktober ontdekken, omdat het op dat moment het droogseizoen is. Vertrek ‘s ochtends vroeg, zodat je de zonsopkomst kan meemaken op de berg. Ook is dit een rustiger moment van de dag. Het is belangrijk om te weten dat je je tickets vooraf moet kopen, wat je het beste online kan doen via de officiële website van Machu Picchu. De afgelopen jaren zijn de regels strikter geworden rond de berg. Hierdoor moet je een tijdstip van aankomst aangeven waarna je 4 uur de tijd hebt om de plek te verkennen. Deze reguliere tickets kosten €40, en toegang tot Machu Picchu Mountain kost €52. Bij de laatstgenoemde optie moet tijdig vooraf geboekt worden. Er mogen namelijk maar 200 mensen per dag de berg op. Je kan van je bezoek aan Machu Picchu een volledig avontuur maken met een rondreis door Peru

Machu Picchu Peru - 7 nieuwe wereldwonderen


7. Cristo Redentor 

De blikvanger van Rio de Janeiro is Cristo Redentor, ook wel Christus de Verlosser genoemd. Uitkijkend over de levendige stad lijkt het beeld van Jezus de bewoners te omarmen. Het beeld is 32 meter hoog en is na een klim van 700 meter te bewonderen. Dit katholieke bedevaartsoord biedt een waanzinnige uitzicht over Rio, wat het met recht een van de 7 nieuwe wereldwonderen maakt. Het beste moment om het standbeeld te bezoeken is vroeg in de ochtend wanneer je de zon ziet opkomen. Hiermee vermijd je ook de meeste toeristen en de zinderende hitte. De beste periode voor een bezoek is tussen mei en september, aangezien er dan een prettig zonnetje is en weinig regen.

Cristo Redento Rio de Janeiro - 7 nieuwe wereldwonderen