< Terug naar overzicht
Culinaire ervaringen in Thailand | Favoriete gerechten

Culinaire ervaringen in Thailand | Favoriete gerechten

Jacco Holterman is Product Manager en o.a. verantwoordelijk voor het reisaanbod in Thailand. Hij reisde meerdere keren af naar Thailand om de Sawadee routes in dit land te inspecteren. Dat betekent ook dat hij elke dag kan genieten van de heerlijke Thaise keuken!

Thailand, het was al een paar jaartjes geleden dat ik er voor het laatst geweest was. Vanuit professioneel oogpunt dus zeker tijd om het land weer eens te bezoeken, genoeg te doen. Maar zeg nu zelf, het vooruitzicht om twee weken lang ongegeneerd te kunnen genieten van heerlijke Thaise gerechten, elke dag, drie keer per dag, is toch fantastisch?! Wel moet ik bekennen dat ik me ’s ochtends voor het ontbijt stortte op fried eggs on toast, “both sides fried please” en fruit. Ook heb ik één dag ‘gezondigd’ met een clubsandwich en een heerlijke westerse salade met tonijn bij the 'Wine Connection'; een restaurantketen in Bangkok die ik je zeker aan kan raden als je even wilt ontsnappen aan de Thaise keuken. 

Mijn liefde voor Thais eten stamt uit 1991 toen ik met een vriend ging backpacken in Thailand. Het was een openbaring waarvan ik toen ten volste genoot. Al wisten we ons even geen raad toen we in de trein een keer een zakje vissaus als smaakmaker bij onze kip met rijst kregen. Wat een lucht! Maar nu weet ik wel beter, vissaus is een van de vaste basis ingrediënten in mijn eigen keuken. Na 1991 heb ik genoeg tripjes naar Thailand gemaakt om de liefde voor Thais eten te blijven voeden. Iets wat natuurlijk in Nederland ook gewoon kan met zoveel Thaise restaurants. Zelfs in Meppel, waar ik woon, is er recentelijk één geopend; toch kook ik graag thuis. Een aantal jaar geleden heb ik in Chiang Mai een kookcursus gedaan en sindsdien waan ik me een redelijk goede bereider van Thaise curries en wok gerechten. Op basis van de complimenten die ik krijg dan… of is dat misschien beleefdheid?


Terug naar Thailand nu. Voor de Thai, en dus ook voor mij als ik daar ben, is het eigenlijk de hele dag etenstijd. Eten is een way of life; als je het niet doet denk je eraan, waar je ook bent. Onderweg van A naar B was dus altijd de hamvraag, “waar zullen we lunchen?” En de vraag van mijn gids of ik lokaal wilde eten of liever meer toeristisch. Lokaal dus, en dat heeft me een aantal heerlijke ervaringen opgeleverd. Bij de Chiang Dao grotten in de buurt van Chiang Mai wist mijn gids een goed tentje waar ik een heerlijke Pad Khrepau Kai heb gegeten. Dit is een gerecht wat ik zelf ook veel gemaakt heb omdat het een onderdeel van mijn kookcursus was. De Thaise basilicum, naast kip een van de hoofdingrediënten, geeft er een hele bijzondere smaak aan. Een gebakken ei on top maakt het af. Smikkelen!


Omdat het inspecteren van hotels een belangrijk onderdeel was van mijn reis ontkwam ik er natuurlijk niet aan om af en toe eens aan te schuiven bij de manager. Gelukkig op mooie locaties, met veel persoonlijke aandacht én heerlijke toetjes!


Heb ik me dan tijdens deze reis alleen maar beziggehouden met eten? Nee hoor, echt niet het was gewoon niet meer dan een prettige, maar oh zo belangrijke bijzaak. Overigens kan Food prima het hoofdthema van je reis naar Thailand zijn.

Tot slot nog even mijn meest verrukkelijke ervaring. Dat was tijdens een etentje met een van onze lokale partners op een prachtige locatie aan de Chao Praya Rivier in Bangkok. Toch wel de beste tent van deze reis. Gezelschap: een Brit, een Australiër en twee van hun Thaise collega’s, die uiteraard de keuzes mochten maken voor een setje heerlijke gerechten. Ok, hier het lijstje waarmee de tafel gevuld werd:

  • Spicy Lemon Grass Salad
  • Southern Style Yellow Curry with Fish
  • Northern Style Pork Curry
  • Prawn with Sweet and Sour Tamarind Sauce  
  • Stir Fried Fish with Chinese Celery
  • Fried Soft Crab with Garlic and Pepper
  • Mango with Sticky Rice  

Allemaal verrukkelijk, maar de topper was toch wel de Spicy Lemon Grass Salad, ai, wat was dat heerlijk…en pittig! Zelf proeven? Google maar eens voor de recepten, ga naar je lokale Thai of naar Thailand :-)