< Terug naar overzicht
De smaken van India

De smaken van India

Een rondreis door India staat bij velen hoog op het wensenlijstje. De bijzondere tuk tuk’s, vriendelijke locals en kleurrijke tempels maken van India een bijzondere bestemming. Naast de bevolking, vervoersmiddelen en gebouwen, is ook het Indiase eten al reden genoeg voor een bezoek aan dit populaire Zuid-Aziatische land.

Tuk tuk in de straten van India


De Indiase keuken

In de o-zo-geliefde Indiase keuken kom je vooral veel rijst, granen, aardappelen, groenten en specerijen tegen. De meest bekende Indiase gerechten zijn de curries die met rijst en/of vers brood (naan) gegeten worden. Maar ook de thali is in bijna alle Indiase restaurants te bestellen; dit is een complete maaltijd op een aluminium of stalen bord met diverse bakjes. Op die manier krijg je de rijst, groenten en (bijvoorbeeld) yoghurt apart geserveerd. Voor hen die vegetariër zijn, is de  Indiase keuken al helemaal een waar paradijs. Vanwege de sterke hindoestaanse en islamitische invloeden in het land wordt rund- en varkensvlees in veel Indiase gerechten namelijk vermeden. Sterker nog: veel gerechten zijn 100% vegetarisch!

Eten, India

Avondeten met locals

Word je tijdens je reis in India door een local uitgenodigd voor het avondeten? Grijp deze unieke kans dan absoluut met beide handen aan! Wel is het goed om te weten dat de Indiër over het algemeen op de grond eet. En dat is niet de enige gewoonte; zo eten ze in India vrijwel altijd met hun rechterhand uit een grote schaal. Uiteraard worden de handen én het gezicht voorafgaand aan het avondmaal grondig gewassen. Tijdens de maaltijd wordt water gedronken, óók in de restaurants. Mocht je hier een koffie bestellen, dan is de kans groot dat je deze pas na afloop van de maaltijd ontvangt. Ook een goede tip: zeg zo min mogelijk. Praten doen ze in India namelijk alleen vóór of na het eten!

Doe het rustig aan

Sommige reizigers hebben moeite met het eten in India. Dit komt omdat buitenlanders vaak teveel van de curries opscheppen en daar te weinig brood en/of rijst tegenover zetten. De veelal vette, scherpe curries horen eigenlijk in kleine hoeveelheden gegeten te worden. Zo doet de bevolking het zelf immers ook. Je kan de curries zien als belangrijke smaakmakers, maar niet als een op zichzelf staand bijgerecht. Het is verstandig om voorzichtig te zijn met het fruit dat vooraf wordt geschild, ongekookte groenten en consumptie-ijs.

Bekijk de hoogtepunten van India