< Terug naar overzicht
De Vietnamese keuken: spring rolls, vis en rijst!

De Vietnamese keuken: spring rolls, vis en rijst!

De meest gebalanceerde keuken van heel Azië? Die vind je ongetwijfeld in Vietnam. Zoet, zuur, pittig, verse kruiden en overheerlijke vissauzen; dát is wat je in dit Zuidoost-Aziatische land kunt verwachten. Hoewel het meest gebruikte ingrediënt rijst is, staan er vaak ook minder onschuldige dingen op het Vietnamese menu… De Vietnamese keuken is voor veel westerlingen wel even wennen. De Vietnamezen staan er immers om bekend dat ze álles eten. Ratten, slangen en zelfs honden. Interessant weetje: ze laten in Vietnam niks verloren gaan; eten ze een slang, dan eten ze ‘m helemaal op – inclusief de ruggengraat en het hart!

Rijst, rijst en nog eens rijst

Bijna 70% van de landbouwgrond wordt gebruikt voor de rijstteelt. Op Thailand na is Vietnam de grootste exporteur van rijst. Niet gek dus dat dit basiselement het belangrijkste van de Vietnamese keuken is. Wist je trouwens dat de Vietnamezen drie benamingen voor de rijst hebben? Lúa (de rijstplant), gao (de rijstkorrel) en co’m (gekookte rijst). Van gekookte rijst en rijstnoedels tot geurende rijst en kleefrijst; zowel tijdens het ontbijt en het middagmaal als in de avond eet men rijst. Waar boeren normaliter circa één keer per jaar kunnen oogsten, lukt het de rijstboeren in Vietnam om dit maar liefst drie keer per jaar te doen. Dit komt mede door de vruchtbare bodem in de Mekong Delta; een gebied in het zuidwesten van het land.  
Markt in Vietnam

Verkoper in Vietnam

Bekend Vietnamees visgerecht: Cha ca

Denken we aan Vietnam, dan denken we aan loempia’s en spring rolls. Waar de Chinezen er met de eer van de loempia’s vandoor gaan, komt de spring roll wel degelijk uit Vietnam. Deze speciale rollen zijn gemaakt van flinterdunne rijstvellen en staan bekend als gezond tussendoortje. Maar voor een écht Vietnamees gerecht gaan we door naar de Cha ca; gemarineerde, gegrilde vis met rijstnoedels. Haal het volgende in huis: 300 gram stevige witvis, 2 lente-uitjes, een handje verse dille, 300 gram rijstvermicellinoedels en plantaardige olie. Vul de boodschappenkar vervolgens met verschillende ingrediënten die je voor de marinade gaat gebruiken: kurkuma, laos, suiker, grof zeezout, rijstazijn, garnalenpasta en Griekse yoghurt. Aan de slag! 
  • Snijd de vis in stukken van 2 bij 2 centimeter 
  • Stamp kurkuma, laos, suiker, zout en garnalenpasta tot een gladde pasta 
  • Voeg hier rijstazijn aan toe, meng met de yoghurt en smeer de vis hiermee in Heb geduld! 
  • De gemarineerde vis moet nu 4 uur rusten in de koelkast 
  • Kook de noedels en spoel ze af onder koud water 
  • Gril de vis aan beide kanten 
  • Bak de lente-ui en dille in wat olie en voeg de stukjes gegrilde vis toe 
  • Verdeel de vis over de noedels, doe er wat verse kruiden bij 
  • Voilà: een overheerlijke, typisch Vietnamese maaltijd!
Rijstterrassen in Vietnam