< Terug naar overzicht
Drie top bestemmingen op het gebied van duurzaam reizen

Drie top bestemmingen op het gebied van duurzaam reizen

Steeds meer landen zijn de afgelopen jaren de urgentie van duurzaamheid in gaan zien. Dit is ook noodzakelijk, omdat de tijd steeds geringer wordt om klimaatverandering terug te dringen. Actie is daarom nodig, bijvoorbeeld op het gebied van het opwekken van groene energie, het verblijven in milieuvriendelijke accommodaties en op een verantwoordelijke manier omgaan met mens, dier en natuur. Door duurzaam te reizen en ons bewust te zijn van de footprint die we tijdens het reizen op onze omgeving hebben, kunnen we positief bijdragen aan het behoud van alle bijzondere plekken en prachtige natuur, zodat de volgende generaties hier ook van kunnen genieten. In dit blog lees je over drie bestemmingen waar duurzaamheid en duurzaam reizen al hoog in het vaandel staan.

1. Costa Rica

Bij een rondreis door Costa Rica ontdek je één van groenste landen ter wereld. Het is daarmee dé perfecte bestemming voor iemand die duurzaam reizen belangrijk vindt. Het land staat bekend om haar prachtige, ongerepte natuur. De Costa Ricaanse overheid speelt een belangrijke rol bij het beschermen hiervan en hecht veel waarde aan de stimuleren van duurzaamheid en duurzaam toerisme. Zo is inmiddels 30% van Costa Rica uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. Ook vind je door het hele land ecolodges en duurzame hotels en resorts. Dit komt mede door het certificeringsprogramma dat in Costa Rica wordt gehanteerd voor de hotel- en resortbranche. Met dit programma worden hotels en resorts beloond voor duurzame initiatieven. Daarnaast draait vrijwel het hele land op groene energie, opgewekt door onder andere waterkrachtcentrales en zonne-energie. De duurzame investeringen van de Costa Ricaanse overheid hebben er onder andere voor gezorgd dat het land in 2019 de Champions of the Earth Award heeft gewonnen; de hoogste milieuprijs die wordt uitgereikt door de Verenigde Naties.

Costa Rica

2. IJsland

Door haar grote verscheidenheid aan prachtige landschappen en vele natuurverschijnselen, zoals vulkanen, gletsjers, watervallen, kliffen én natuurlijk het noorderlicht, is een rondreis door IJsland bij veel reizigers enorm populair. IJsland staat echter ook bekend om haar duurzame karakter. IJslanders wekken energie op met hete lucht die afkomstig is van geometrische bronnen, zoals de Blue Lagoon. Het duurzaamheidsbeleid in IJsland wordt gekenmerkt door onder andere acties op het gebied van het verminderen van plastic, het scheiden van afval en het hergebruiken van producten. Zo vind je in bijna alle accommodaties gescheiden afvalbakken en word je als toerist er continu aan herinnerd hoe belangrijk het beschermen van de natuur voor de IJslanders is. Daarnaast wordt er veel geïnvesteerd in het verbouwen van producten op eigen bodem. Ook wanneer je op excursie gaat in IJsland wordt rekening gehouden met duurzaamheid. Zo wordt er tijdens dier- en milieuvriendelijke walvisexcursies gebruik gemaakt van elektrische boten, waardoor jij als reiziger kan genieten van de prachtige natuur, terwijl de natuur zelf er zo min mogelijk hinder van ondervindt. 

IJsland

3. Azoren

De Azoren in Portugal staan bekend als één van de pioniers op het gebied van duurzaamheid. Net als in Costa Rica en IJsland wordt er veel geïnvesteerd in het opwekken van hernieuwbare energie. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de verbetering van het watergebruik- en beheer, de bescherming van de leefomgeving van mens en dier, de verdere ontwikkeling van duurzame landbouw en de oprichting van zogenoemde eco-scholen. Daarnaast is er een speciaal programma ontwikkeld genaamd het 'Blue Azores Program', dat zich richt op het behoud en de uitbreiding van beschermde wateren rond de eilandengroep. Het zijn deze en vele andere initiatieven die van de Azoren een duurzame bestemming maken, waar ze inmiddels ook de terechte erkenning voor gekregen hebben. Als eerste archipel ter wereld ontvingen de Azoren in 2019 het EarthCheck Silver Certificaat uit handen van de Global Sustainable Tourism Council. Daar kwam in 2020 de prijs voor 'Best of nature’ bij, die werd overhandigd op de internationale beurs ITB in Berlijn; de grootste toerismebeurs ter wereld.

Azoren

Benieuwd wat jij zelf kunt doen om je reizen duurzamer te maken? Lees hier onze bruikbare tips.