< Terug naar overzicht
Geschiedenis van Thailand

Geschiedenis van Thailand

Tegenwoordig is een rondreis door Thailand zeer populair. Dit land in Zuidoost-Azië wordt ook wel ‘het land van de glimlach’ genoemd en is tegenwoordig met name vanwege haar prachtige tempels, witte stranden en bruisende hoofdstad Bangkok bekend. Maar wist je dat Thailand ook een zeer rijke geschiedenis kent?

Thailand is altijd onafhankelijk geweest

Als we aan mensen in Thailand vragen of zij iets kunnen vertellen over de geschiedenis van het land, wordt vaak al snel de onafhankelijkheid aangekaart. In tegenstelling tot omringende landen, is Thailand namelijk áltijd onafhankelijk gebleven en nooit een kolonie geworden.

Terug naar het begin

Al in 1200 was het eerste Thaise koninkrijk een feit: Sukhothai. Niet lang daarna volgde een nog machtiger rijk genaamd Ayuthaya. Dankzij de handel met verschillende landen kende dit rijk in de 16e eeuw een periode van grote bloei. Toen later ook de handel met Europa erbij kwam, zat Ayuthaya al helemaal gebakken. In deze periode werd ook de naam ‘Siam’ in het leven geroepen. Maar, zoals we inmiddels wel weten: welvaart trekt de aandacht. Zo ook de welvaart van Ayuthaya; eind 18e eeuw vielen de Birmezen Siam aan. Gelukkig sprong China bij en trok Birma zich al snel weer terug.

Oude tempels in Thailand

Gevecht om de troon van Thailand

Niet lang nadat de Birmezen Siam hadden verlaten, benoemde een ijverige generaal zichzelf in 1782 tot koning Rama I. Hij heeft er destijds voor gezorgd dat het gebied van Siam werd uitgebreid tot het huidige Thailand. Vanaf het moment dat koning Rama I zichzelf de nieuwe boeddha ging noemen, was het echter al snel afgelopen. Er werd een nieuwe koning gekroond; dit keer was het de beurt aan generaal Chao Phraya Chakri. Maar ook zijn heerschap heeft niet lang geduurd; in 1851 kwam Rama IV op de troon.
Het voornaamste doel van deze nieuwe koning was het behouden van de onafhankelijkheid van Siam. Dit deed hij door westerse landen te bezoeken, afspraken te maken en handelscontracten af te sluiten. Ondanks de intrede van diverse Europese landen, is het Rama IV en zijn opvolger Rama V gelukt de onafhankelijkheid van Siam te bewaren. Nadat de volgende koning – koning Ananda – voor korte tijd heeft mogen heersen, werd hij in 1945 opgevolgd door zijn broer: koning Rama IX, die tot op de dag van vandaag nog koning is.

Van Siam naar Thailand

Zoals gezegd gaat de geschiedenis van Thailand ver terug. Vanaf 1900 is er echter veel gebeurd; in 1932 vond er een staatsgreep plaats waardoor de absolute monarchie een constitutionele monarchie werd. Pas 7 jaar later, in 1939, werd Siam omgedoopt tot het huidige Thailand zoals we het nu kennen.

Tempel aan het water in Thailand