< Terug naar overzicht
Festivals in West Bhutan

Festivals in West Bhutan

Tijdens een volledig verzorgde festivalreis naar West Bhutan zal je kennis maken met de prachtige cultuur van het koninkrijk. Tussen reusachtige bergen vind je de meest sfeervolle steden en traditionele dorpjes. De verschillende festivals (tsechu's) behoren tot de meest indrukwekkende gebeurtenissen in Bhutan. Met elke reis maak je een bijzonder festival mee, tijdens het festival worden historische gebeurtenissen door middel van gemaskerde dansen uitgebeeld. Een prachtig kleurspektakel en een ervaring om nooit vergeten!

Waarom op reis door Bhutan

Reizen door Bhutan betekent een koninkrijk verkennen waarbij je het gevoel krijgt terug te gaan in de tijd. Bhutan is pas sinds 1974 toegankelijk voor toeristen en dat alleen onder speciale voorwaarden. Deze voorwaarden zijn ingesteld door de regering om zo massatoerisme te voorkomen. Zodoende vind je in het land ook bijna geen westerse elementen, zoals hoge flats en luxe goederen. De regering probeert het land zo oorspronkelijk mogelijk te houden. En dat is zeker gelukt, je vindt er de meest prachtige traditionele kloosters, dansen, boogschieters, indrukwekkende tempels en dus de festivals. Hieronder staan een aantal festivals beschreven die je tijdens een reis met Sawadee door Bhutan kunt meemaken.

Thimphu Festival

Een van de grootste en belangrijkste festivals is Thimphu Tsechu. Dit festival wordt voor drie dagen in de hoofdstad gevierd. Tijdens dit festival worden de grote daden van Padmasambhava gememoreerd. Het festival wordt via de maankalender vastgesteld en duurt enkele dagen. Tijdens het festival beelden de monniken met indrukwekkende dansen, getooid in prachtige kostuums en maskers de verschillende verschijningsvormen van Padmasambhava uit. De lokale bevolking komt in traditionele kledij naar de kloosters, waar de spectaculaire maskerdansen worden opgevoerd.

Dechenphug Festival

Het Dechenphug klooster is een van de belangrijkste kloosters in de Thimpu Vallei. Het klooster is gewijd aan de godheid Geynyen Jagpa Melan. Deze heilige trekt honderden volgelingen die naar het klooster komen om boterlampen en wierook aan te bieden en zo om zijn zegeningen te vragen. Tijdens het Dechenphug Festival wordt Geynyen Jagpa Melan geëerd. Er vinden vele traditionele dansen plaats. Dit is een kleinschalig festival wat nog relatief onbekend is onder toeristen.

Namker Dho Festival

Het Namker Dho Festival vindt plaats in de Namker Lhakhang tempel, vlakbij Paro. Het festival valt samen met het lokale nieuwe jaar voor de twee districten van Paro en Ha in het westen van Bhutan. 'Namker Dho' betekent 'bedwingen van het kwaad' en het festival viert dus de overwinning van het goede over het kwade. Het is een gelegenheid voor hereniging van gezinnen en vrienden, waarbij wensen voor het komende nieuwe jaar gedaan worden. Tijdens het festival vinden verschillende gemaskerde dansen plaats. Ook dit is een kleinschalig festival dat nog niet heel bekend is onder toeristen en daarom dus des te bijzonder.