< Terug naar overzicht
7 hoogtepunten van een rondreis door Nepal

7 hoogtepunten van een rondreis door Nepal

Op de bucketlist van een avontuurlijke reiziger mag een rondreis door Nepal absoluut niet ontbreken. Dit prachtige land is gelegen midden in de Himalaya en staat bekend om zijn immense bergen, bijzondere cultuur en warme gastvrijheid. Tijdens een rondreis door Nepal zul je keer op keer verrast worden door de waanzinnige landschappen, de vriendelijke mensen en – ook niet onbelangrijk – je eigen kunnen. Dit zijn de hoogtepunten van een rondreis door Nepal op een rijtje! 

1. Een trektocht naar Annapurna of Everest Basecamp 

Everest

Een trektocht in de Himalaya is voor velen de belangrijkste reden voor een bezoek aan Nepal. Tijdens je trektocht loop je over eeuwenoude paden en kunstig gemaakte hangbruggen terwijl je geniet van de besneeuwde bergtoppen, mooie dalen en dromerige dropjes om je heen. De hoogte, de soms lange wandeldagen en de primitieve omstandigheden maken het een zware beproeving waarvoor een goede conditie en veel doorzettingsvermogen zijn vereist. De spectaculaire uitzichten maken het de moeite echter meer dan waard. Een onvergetelijke ervaring en een prestatie waar je de rest van je leven trots op kunt zijn.

2. Kathmandu 

Monkey Temple Kathmandu

Kathmandu is de kleurrijke en levendige hoofdstad van Nepal. Op elke straathoek kun je je verwonderen over mooie tempels, huizen met houtgesneden ramen en kleurrijke rituelen. Op het centraal gelegen Durbar Square vind je oude paleizen, tempels en beelden die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Bezoek ook zeker de iconische stupa van Swayabhunath, vanaf waar je kunt genieten van een panoramisch uitzicht over de stad. Door de vele apen die hier rondlopen staat het bouwwerk ook wel bekend als Monkey Temple. Kathmandu is ook de perfecte plek om souvenirs te kopen. In de Thamel-wijk kun je leuk winkelen en vind je lekkere lokale restaurants. 

3. Pokhara 

Phewameer Pokhara
Pokhara is na Kathmandu de grootste stad van Nepal en kan worden gezien als de toegangspoort tot het Annapurna-gebergte. Deze stad is prachtig gelegen aan het Phewameer. Je kunt een bootje huren om het meer te verkennen of een mooie fietstocht maken langs het meer. Een wandeling naar de witte Peace Pagoda, te vinden aan de overkant van het meer, is zeer de moeite waard. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad en op de achtduizend meter hoge toppen van de Himalaya. Ook het oude centrum van Pokhara is leuk om tijdens een wandeling te verkennen. Je vindt er diverse hindoetempels, een boeddhistisch klooster en verschillende kleine musea. Ook kun je er genieten van een heerlijke Nepalese maaltijd.

4. Chitwan 

Chitwan Nationaal Park

Chitwan is een nationaal park in de zuidelijke en warme laagvlakte van Nepal. In de jungle van Chitwan kun je diverse diersoorten zoals neushoorns, olifanten en tijgers spotten. Maar ook vogels, herten, apen en beren kun je tegenkomen tijdens een jeepsafari door dit park. Als je heel veel geluk hebt kun je hier zelfs een Bengaalse tijger in het wild zien. Naast een tocht in een jeep kun je ook in een uitgeholde kano stappen. Houd je handen en voeten wel binnen boord, want wie weet kom je de indrukwekkende mugger krokodil wel tegen. Het subtropische karakter van Chitwan is een welkome toevoeging in elke rondreis door Nepal.

5. Bhaktapur 

Bhaktapur

Bhaktapur is een van de koningssteden in de Kathmandu Vallei en mag zeker niet worden overgeslagen tijdens een rondreis door Nepal. Door de authentieke sfeer noemen sommige mensen dit zelfs de mooiste stad van Nepal. Je vindt er vele tempels, monumenten en pleinen, waaronder ook een Durbar Square. Aan het plein ligt het oude paleis, met een prachtig bewerkte gouden toegangspoot. Vanaf hier zal je blik ook vast vallen op de Nyatapola tempel, met 30 meter de hoogste tempel van Nepal en een prachtig staaltje Newari-architectuur. Maar ook in de omgeving van Bhaktapur is genoeg te zien. Maak bijvoorbeeld een wandeling door het platteland richting de Changy Narayan tempel, de oudste tempel van de Kathmandu Vallei, of breng een bezoek aan het enorme standbeeld van de hindoegod Shiva. Bhaktapur is één groot openluchtmuseum!

6. Lumbini 

Lumbini

Lumbini ligt in het zuiden van Nepal, vlak bij de grens met India, en staat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Lumbini staat vooral bekend als de geboorteplaats van niemand minder dan Siddhartha Gautama Boeddha, de spiritueel leider op wiens leer het boeddhisme is gebaseerd. De stad wordt dan ook jaarlijks bezocht door vele pelgrims. Maar ook steeds meer toeristen bezoeken deze stad, bijvoorbeeld om een kijkje te nemen bij de Maya Devi-tempel, de geboorteplek van Boeddha. Buiten de tempel vind je ook de heilige Bodhi-boom, de boom waaronder Boeddha mediteerde en verlichting bereikte. De serene sfeer en spirituele betekenis van deze plek maken een bezoek aan deze stad tot een bijzondere en rustgevende ervaring.

7. Bandipur 

Bandipur

Bandipur is een rustig Newari-dorpje dat vroeger een welvarende nederzetting was op de handelsroute tussen Nepal en India. Je ziet dit nog altijd terug in de traditionele 18e-eeuwse gebouwen. Zo hebben veel huizen in het dorp prachtige pagodedaken met bijzonder houtsnijwerk. De gebouwen zijn erg goed bewaard gebleven, onder andere doordat gemotoriseerde voertuigen niet zijn toegestaan in het dorp. Bandipur een plek die uitermate geschikt is om het authentieke hedendaagse leven van de Nepalese bevolking te aanschouwen. Ook kun je er meerdere tempels bewonderen, mooie wandelingen maken in de bergachtige omgeving of een bezoek brengen aan de Siddha-grot, die zo’n 500 meter diep is. 

Enthousiast geworden over deze hoogtepunten? Zet Nepal dan ook op jouw bucketlist en bekijk ons reisaanbod!