< Terug naar overzicht
5 vragen aan Arend-Jan Copini van Wakibi

5 vragen aan Arend-Jan Copini van Wakibi

In 2019 ging Sawadee een samenwerking aan met het crowdfunding platform Wakibi, dat microkredieten verstrekt aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Door de jaren heen heeft Sawadee, mede namens haar reizigers, een totaalbedrag van €168.362 aan Wakibi gedoneerd. Dit prachtige bedrag is mede mogelijk gemaakt door Sawadee reizigers die tijdens het boeken van hun reis een vrijwillige bijdrage hebben gedaan aan duurzame projecten. We vinden het belangrijk dat onze reizigers weten hoe dit geld besteed wordt en stelden daarom 5 vragen aan Arend-Jan Copini, directeur fondsenwerving bij Wakibi.

1. Kun je kort uitleggen wat Wakibi doet?

Wakibi biedt microkredieten aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Meer dan 10.000 uitleners hebben via het online platform www.wakibi.nl inmiddels voor 8 miljoen euro aan leningen verstrekt. Daarmee steunden zij ruim 124.000 projecten in sectoren als landbouw, detailhandel, dienstverlening, onderwijs en bouw. Met relatief kleine bedragen (vanaf 25 euro) hebben zij de levens van naar schatting 4,7 miljoen mensen positief beïnvloed. Niet voor niets is onze claim: “Wakibi verandert levens met een kleine lening”. De leningen worden vrijwel altijd volledig terugbetaald; het terugbetalingspercentage is 98%! Het mooie is bovendien dat de uitleners na terugbetaling het geld opnieuw kunnen uitlenen aan een andere ondernemer. Zo blijft het geld circuleren. Bovendien is er keus genoeg, want Wakibi is actief in 95 landen in 8 regio’s, met zwaartepunten in Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

Wakibi werkt samen met het Amerikaanse microfinancieringsplatform Kiva, dat beschikt over een groot internationaal netwerk van betrouwbare lokale organisaties op vijf continenten. Die lokale partnerorganisaties beoordelen financieringsaanvragen, betalen de kredieten uit, begeleiden de ondernemers en nemen terugbetalingen in ontvangst. Zij leveren ook de informatie en foto’s van de aanvragende ondernemers voor het online platform. Uitleners kunnen op die manier zelf kiezen welke ondernemer in welk land en in welke sector ze steunen. Zo wordt het verstrekken van microkredieten heel persoonlijk!

Wakibi

2. Hoe dragen deze microkredieten bij aan duurzame ontwikkeling?

Kleine of startende ondernemers in ontwikkelingslanden hebben niet of nauwelijks toegang tot de commerciële kapitaalmarkt. Ze kunnen daardoor hun bedrijf niet tot groei brengen. Microkredieten bieden hen een betere uitgangspositie. Zo kunnen ze bijvoorbeeld meer zaaigoed of grondstoffen inkopen en daardoor meer omzet maken. Of ze schaffen apparatuur aan, waarmee ze efficiënter en duurzamer kunnen ondernemen. Dat heeft een grote positieve impact op henzelf en hun onderneming, maar ook op hun kinderen en de lokale gemeenschap.

De ondernemers worden financieel zelfredzaam, mede dankzij de begeleiding van de lokale organisaties. Want die organisaties geven ook advies en training, waardoor de ontvangers van de kredieten verder kunnen groeien in hun ondernemerschap. Meer inkomsten leiden niet alleen tot minder armoede, maar bijvoorbeeld ook tot betere zorg en scholing van kinderen. Meerdere studies hebben uitgewezen dat microkredieten een positieve en duurzame invloed op de welvaart hebben. 

Bij de selectie van de plaatselijke partnerorganisaties wordt scherp gekeken naar kwaliteit en ervaring. Ook mogen geen buitensporig hoge rentepercentages worden berekend. Die zijn overigens wel hoger dan in Nederland, onder meer door de vaak enorme inflatie in ontwikkelingslanden en de hoge kosten voor distributie in afgelegen gebieden.

Wakibi

3. Wat gebeurt er als een ondernemer het project niet 100% gefinancierd krijgt? 

De gelijktijdige publicatie van een financieringsaanvraag op www.wakibi.nl en www.kiva.org 

(met een nog grotere groep uitleners) heeft in de meeste gevallen tot gevolg dat een project binnen een paar dagen volledig gefinancierd is. Een enkele keer lukt het niet binnen 30 dagen of in sommige gevallen binnen 45 dagen het bedrag volledig rond te krijgen. In dat geval vervalt de projectaanvraag en gaat de lokale veldpartner met de aanvrager in gesprek, bijvoorbeeld over een betere projectbeschrijving of een andere aanpak. Uitleners die voor dit voorlopig ingetrokken project al een bedrag beschikbaar hebben gesteld, krijgen het geld automatisch teruggestort op hun Wakibi-account. Ze kunnen er dan een andere ondernemer mee steunen. Al met al blijkt deze vorm van crowdfunding in de praktijk behoorlijk effectief. En daarvan profiteren vele ondernemers, individueel, maar soms ook in groepsverband

Wakibi

4. Sawadee en Wakibi hebben sinds 2019 een partnerschap. Hoe wordt dit geld ingezet en wat is er al mee bereikt?

Sawadee leent uit aan ondernemers over de hele wereld. In de eerste plaats aan ondernemers in de sectoren scholing, huisvesting en transport, en in de tweede plaats in de sectoren landbouw, voedsel en kunst. Met een initiële inleg van €51.150,- heeft Sawadee inmiddels een impact gerealiseerd van €161.000,-. Met hetzelfde bedrag zijn namelijk meerdere ondernemers geholpen, omdat na terugbetaling van leningen het geld aan andere ondernemer is uitgeleend. Op die manier heeft Sawadee al veel ondernemers, hun families en hun sociale omgeving geholpen in de gebieden die zij met hun reizigers bezoeken.

Wakibi

5. Welke boodschap wil Wakibi meegeven aan onze Sawadee reizigers?

Het is geweldig dat Sawadee en haar reizigers ook de komende jaren ondernemers toegang willen geven tot krediet. Die ondernemers kunnen daarmee investeren in hun eigen leven en dat van hun omgeving. Wakibi doet dit werk zonder winstoogmerk; al het uitgeleende geld komt voor 100% bij de ondernemers terecht. Dankzij partners als Sawadee kunnen wij op deze manier blijven werken. Wij vinden het fantastisch dat door deze structurele samenwerking de reizigers van Sawadee niet alleen genieten van een prachtige reis, maar ook de levens van anderen positief veranderen. We zijn er trots op dat Sawadee opnieuw voor ons kiest!

Wil je meer te weten over onze duurzame partners? Lees dan verder op deze pagina.