< Terug naar overzicht
Heerlijke kooktips uit de keuken van Azië

Heerlijke kooktips uit de keuken van Azië

Collega Laura is dol op reizen, vormgeving van de Sawadee-website, taalspelletjes en op bakken en koken. De ideale combinatie dus voor het schrijven van een kookblog. In dit blog geeft zij de recepten van een aantal heerlijke en simpel te bereiden Aziatische gerechten!


Vietnam

Vietnamese spring rolls

Een spring roll, oftewel een loempia, zoals we in Nederland zouden zeggen. Toch zijn er verschillen tussen de meestal gefrituurde snack die wij kennen en de spring roll die je in Vietnam veel tegenkomt. Wij kennen ‘m hier vaak, zoals gezegd, gefrituurd, gerold in filodeeg. Tijdens een rondreis Vietnam (en ook andere Aziatische landen) ontdek je deze lekkernij echter net even anders. Namelijk met rijstvellen en eet je ‘m ongefrituurd en vaak koud. Net een tikkie gezonder, maar zeker niet minder lekker! Ook de ingrediënten verschillen iets. Waar de loempia die we hier eten, vaak wortel en kip bevat, vind je in Azië ook veel komkommer, garnalen of avocado in je spring roll. Al trek gekregen? Check dan deze recepten en maak je eigen, gezonde variant op de loempia! Lekkere recepten vind je hier:

Thailand

Pad Krapow Kai

We kennen inmiddels allemaal wel de pad Thai, de tom kha kai soep en de Thaise curry, maar het gerecht waar je collega en Thailand-fan Jacco voor wakker kan maken is Pad Krapow Kai (Pad Khrepau Kai er zijn vele spellingswijzen), oftewel kip met Heilige Thaise basilicum. Thaise basilicum? Ja, dat bestaat! Iets harder en krachtiger van smaak dan de bekende Italiaanse variant. Dit gerecht heeft juist zijn unieke smaak te danken aan deze basilicum. Die wordt gecombineerd met chilipepers, sojasaus en vlees. Kip is het meest gebruikt, maar je komt Pad Krapow overigens naast met kip, ook tegen met rund- of varkensvlees. Lekker met rijst en een eitje, want dit is best een pittig gerecht! Je vindt ‘Heilige Thaise basilicum’ of gewone Thaise basilicum bij de toko. Twee recepten:


Kleefrijst met mango en kokos

Uitgegeten, maar toch nog wat zoete trek? Probeer dan eens hét dessert van Thailand; dessertrijst met mango en kokos.


Zuid-Korea

Dalgona koffie

Niet zo’n fan van rijst als toetje? Dan is dé koffiehit van dit moment wellicht iets voor jou. Alhoewel, een echte koffieliefhebber zou er wellicht schande van spreken, aangezien deze ijskoffie wordt gemaakt met oploskoffie en veel melk, maar hé! Dalgona koffie is over komen waaien uit Zuid-Korea. Het is een room van koffiepoeder, suiker en water, op een glas melk. Nee, nu niet meteen denken; he bah, oploskoffie! Je zult verrast zijn door de smaak van deze ijskoffie. Hoe je ‘m maakt? Zo:

Ingrediënten

  • 2 el oploskoffie
  • 2 el suiker (mag natuurlijk minder, deze hoeveelheid maakt het redelijk zoet, maar voor het kloppen heb je wel suiker nodig)
  • 2 el water
  • 150-200 ml koude melk naar keuze (hoe minder, hoe sterker)
  • Eventueel een paar ijsklontjes
  • Eventueel wat cacao, kleine stukjes chocolade of kokosrasp

Bereidingswijze
Doe de oploskoffie met de suiker en het water in een kom en klop met de mixer op stand 2 of 3 (kan ook met een garde, maar ik weet uit ervaring: dan moet je heel veel geduld hebben), net zo lang totdat je een stevige lichtbruine crème hebt. Doe indien gewenst de ijsklontjes in een glas, schenk de melk er bovenop en lepel de koffiecrème op de koude melk. Serveer direct. Decoreer eventueel met wat cacao, kleine stukjes chocolade of kokos.