< Terug naar overzicht
Reistips Ubud: de 10 leukste dingen om te doen!

Reistips Ubud: de 10 leukste dingen om te doen!

Reiziger Marle is enthousiast, creatief, heeft altijd teveel bagage mee en is dol op Aziatisch eten. Ze maakt een prachtige reis door Azië en is enthousiast over alles wat er te doen is in Ubud.


Waarom je naar Ubud moet gaan!

Nog geen 100 jaar geleden was Ubud nog slechts een gehucht, maar sinds vorst Sukawati in 1936 de schilderorganisatie ‘Piha Mata’ opzette, werd Ubud het culturele hart van Bali. Steeds meer kunstenaars, creatievelingen en backpackers kwamen naar de stad. Door de jaren heen heeft het toerisme zich steeds verder ontwikkeld. Niet zonder reden: het is een prettige uitvalsbasis voor allerlei activiteiten. Het drukke stadscentrum en de prachtige, rustige omgeving biedt voor ieder wat wils. Of je nou op vakantie bent met je partner of met kinderen, tussen de onderstaande reistips voor Ubud zit zeker iets wat je leuk gaat vinden. 

1. Downtown Ubud 

Het centrum van Ubud zit vol met leuke winkels, marktjes, restaurants en hotels. Hier loop je met gemak een dagje rond! Vrouwen zeker twee of drie dagen. Er zitten allerlei winkels die traditionele Balinese spullen aanbieden (veel hout, bamboe en steen) maar er zijn ook veel hippe kleding en sieradenwinkels te vinden. Het leuke is dat je er nauwelijks bekende ketens ziet: ieder winkeltje is lokaal. Ook aan horeca geen gebrek. Ik sla eten of drinken nooit over, maar zeker niet in Ubud. Achter iedere deur zitten prachtige restaurantjes of koffietentjes verscholen, soms in bijzondere mooie tuinen. 

2. Rijstterrassen 

Rijstterrassen… wat blijft dat een prachtig fenomeen! Ga je uit het centrum van Ubud zie je er links en rechts al genoeg, maar de rijstterrassen van Tegalalang zijn wel erg bijzonder. Je kunt hier over een smal pad door de terrassen lopen, waar je de mooiste uitzichtpunten tegenkomt. Ga rond zonsopkomst om de rijstterrassen bijna voor jezelf te hebben; ga later als je de rijstterrassen met veel toeristen wilt delen. 

 

3. Fietsen in de omgeving 

Het centrum van Ubud is mooi, maar ik vond de omgeving nog veel mooier. Fruitkraampjes, tempels en rijstterrassen wisselen elkaar in vlot tempo af. Je kunt je met een taxi laten afzetten bij de bezienswaardigheden, maar hoe leuk is het om zelf per fiets de omgeving te verkennen? De omgeving is prachtig. Fietsen zijn overal te huur en zijn er in allerlei soorten en maten (inclusief tandems).  

4. Watervallen 

Watervallen… het lijkt wel of Bali uit niets anders bestaat. Ook in de omgeving van Ubud kun je er voldoende spotten. Hou je van drukte en een heleboel snelle selfie-stick-toeristen, bezoek dan de Tegenungan waterval. Natuurlijk zijn er ook minder drukke watervallen; vraag dit terplekke even na bij je reisbegeleider. Toerist-loos vind je ze bijna niet, toerist-less wel. De Tibumana waterval bijvoorbeeld, naar mijn mening de meest keurige waterval uit Ubud (zie de foto waarom), is leuk om te zwemmen en rond te lopen.  


5. Massage 

Een traditionele Balinese massage is een absolute must, en voor ieder budget geschikt. Je krijgt al een massage van een uur voor nog geen €5! Wil je dit combineren met een bloemenbad, stoomcabine, kruidenthee en meer luxe, ook dan vind je voldoende spa’s waar dit kan. 

6. Luwak Coffee 

In de omgeving van Ubud vind je de duurste koffie van de wereld. Leuk om een kopje koffie te proeven, maar ook om het proces te zien hoe de koffie gemaakt wordt. Bijzonder is dat de koffieplanten worden gegeten door de Luwak (civetkat) en vervolgens worden uitgepoept. En pas dan worden de bonen gebrand en gemalen. Bij de Sari Luwak boerderij zie je ook hoe allerlei andere specerijen groeien. Na de rondleiding krijg je een proeverij van 12 kopjes koffie en thee met allerlei smaken. Lekker! Tipje: doe dit in de ochtend, anders slaap je niet meer.  


7. Tempels 

Wist je dat er meer dan 6000 tempels zijn op Bali? De ene nog mooier dan de ander. Vanuit Ubud kun je een paar prachtige tempels bezoeken. Ik vond de Pura Gunung Kawi erg mooi. Deze tempel ligt wat verder van het centrum af, en is daarom niet zo druk. Je vindt er 10 candi’s, hindoeïstische bouwwerken, die uit de 11e eeuw komen.  


8. Ridge-walk 

Vanuit het centrum van Ubud kun je een leuke wandeling maken, genaamd de Campuhan Ridge Walk. De wandeling is relatief makkelijk (verharde paden) en dus geschikt voor iedereen! Het brengt je langs tempels en rijstterrassen, en voldoende koffietentjes om te pauzeren tussen al het groen.   

9. Monkeyforest 

Apen blijven leuk, vind ik! Ze voeren altijd weer een vermakend toneelspel op. Elkaar aan de staart trekken, eten afpakken, elkaar de luizen uit de vacht halen… Ik kan er uren naar kijken. Monkeyforest is een soort mini-jungle in het centrum van Ubud. Je betaalt entree om het park binnen te gaan, en vervolgens kun je rond wandelen door het groen en langs de tempels waar meer dan 700 makaken hun leven leiden. 


10. Yoga klas 

Ubud is populair onder spirituele mensen, yoga liefhebbers en meditatie goeroe’s. Lijkt het je leuk om eens kennis te maken met deze wereld, of wil je je daarin juist verder ontwikkelen, dan is Ubud dé perfecte locatie. Er zitten allerlei yoga studio’s en meditatiecentra op de mooiste plekken, vaak midden in de natuur.