< Terug naar overzicht
Cultuur en geloof op reis door Sri Lanka

Cultuur en geloof op reis door Sri Lanka

In de Indische Oceaan ligt het eiland Sri Lanka. Een pareltje! Van uitgestrekte stranden tot authentieke theeplantages en traditionele dorpjes; er is op dit prachtige eiland enorm veel te zien. Los van deze mooie bezienswaardigheden, is er ook iets anders wat je als toerist direct opvalt: het hindoeïsme. 

Het hindoeïsme in Sri Lanka 

In de loop der eeuwen hebben de Tamils, een hechte bevolkingsgroep op het eiland, het hindoeïsme naar Sri Lanka gebracht. Tegenwoordig heeft ongeveer een zesde deel van de mensen op het eiland deze godsdienst. Met als resultaat dat het hindoeïsme vrijwel overal op het eiland hoor-, zicht- en voelbaar is. Toch wonen de meeste hindoes in het noorden en oosten van Sri Lanka.  


Tempels en altaren 

Dat het hindoeïsme op Sri Lanka een belangrijke godsdienst is, is te zien aan de vele hindoe tempels en altaren die je op het eiland tegenkomt. In de havenstad Trincomalee - één van de belangrijkste steden voor de Tamil – vind je een wereldwijd bekende tempel, genaamd Tiru Koneswaram. Naast tempels en altaren, vind je ook veel verschillende beelden van de hindoe goden Vishnu en Ganesha. Volgens de hindoes is Vishnu het onderhoudende en zorgzame aspect van God en is Ganesha juist degene die hindernissen en obstakels in het leven wegneemt. Mooi meegenomen: Ganesha zou ook reizigers beschermen! 

Andere belangrijke geloofsstromen 

Nadat het hindoeïsme op Sri Lanka arriveerde, deed ook het boeddhisme haar intrede op het eiland. Hoewel het boeddhisme het hindoeïsme niet heeft vernietigd, is het wel meer dan duidelijk dat de meeste inwoners van Sri Lanka boeddhist zijn. Gelijk daarna volgen de hindoes. Naast het hindoeïsme en het boeddhisme, is ook het christendom en de islam op het eiland aanwezig. De islam is via Arabische handelaren in de 8e eeuw na Christus Sri Lanka binnengekomen en met name Adam’s Peak – daar waar de heilige voetafdruk van Adam ligt – is voor de moslims op het eiland een erg belangrijke locatie. De meeste christelijke kerken bevinden zich langs de westkust tot aan Jaffna in het noorden.


Altijd al een rondreis door Sri Lanka willen maken? Bekijk ons uitgebreide reis aanbod.