< Terug naar overzicht
De mooiste souvenirs: Deze reizigers vonden vriendschap & liefde tijdens hun reis met Sawadee

De mooiste souvenirs: Deze reizigers vonden vriendschap & liefde tijdens hun reis met Sawadee

Een van de leukste aspecten van een groepsreis is dat je gelijkgestemden ontmoet die het ook leuk vinden om te reizen én om nieuwe mensen te leren kennen. Vaak bloeit dit uit tot jarenlange vriendschappen en soms zelfs tot nog wat meer. De afgelopen 40 jaar zijn er op onze reizen flink wat vriendschappen gesloten, relaties ontstaan, en zelfs huwelijksaanzoeken gedaan. In dit blog ontdek je een paar van dit soort bijzondere verhalen.

Bianca (41) & Matthias (36)

Bianca en Matthias hielden aan hun groepsrondreis met Sawadee niet alleen mooie foto's en herinneringen over, maar ook een relatie! Bianca vertelt ons maar al te graag hoe dit tot stand kwam.

Bianca en Matthias tijdens hun groepsrondreis in Nieuw-Zeeland (2019).

Op welke Sawadee reis hebben jullie elkaar ontmoet en hoe ging dat?

We hebben elkaar ontmoet op de 28-daagse reis naar Nieuw-Zeeland in november 2019, met Maarten als onze reisbegeleider. Tijdens de reis waren we nog niet samen, maar we hebben wel veel gekletst, gelachen en met elkaar opgetrokken. Bij mij sloeg de vonk over tijdens een proostmoment in Rotorua, waarbij ik dacht: "Nee hè, niet nu tijdens de reis." Haha. Stukje bij beetje heb ik dat wel een beetje laten merken aan hem. Bij Matthias was er niet echt één specifiek moment, maar was het meer geleidelijk tijdens de reis dat hij mij steeds leuker begon te vinden (mede dankzij dat ik liet merken dat ik interesse had). Of het de rest van de groep is opgevallen, weten we eigenlijk niet. Aan het eind van de reis heeft Matthias aan mij gevraagd om in Nederland af te spreken. 

Hoe lang zijn jullie nu al samen en wat zijn jullie toekomstplannen? 

Ik ben na de groepsreis eerst nog een week naar Fiji geweest en een dagje Singapore op de terugweg, dus Matthias moest even wachten. Eén dag nadat ik thuis was gekomen, heeft Matthias opnieuw gevraagd om af te spreken. Zodoende zijn we sinds 7 december 2019 samen. Wij wonen inmiddels al een tijdje samen, hebben vorig jaar een huis gekocht en op 23 mei 2024 gaan we trouwen!

Bianca en Matthias eten samen 'Happy Marriage cake' in IJsland.

Hebben jullie sinds jullie eerste reis nog andere mooie reizen samen gemaakt? Wat is jullie mooiste reisherinnering?

Sinds onze eerste reis naar Nieuw-Zeeland zijn we ook nog naar Madeira en IJsland geweest en binnenkort gaan we naar La Palma. Ook onze huwelijksreis hebben we net geboekt: Hawaii. Voor ons was IJsland een hoogtepunt, met name door de natuur. Een grappige herinnering aan IJsland vind ik dat ik per se een stukje 'Happy Marriage cake' wilde delen met Matthias. We waren toen nog niet verloofd, maar ik zat Matthias steeds te plagen dat ik graag wilde trouwen.

Zouden jullie nog eens samen op (Sawadee) reis willen? Zo ja, welke bestemmingen staan op jullie verlanglijstje?

Zeker weten! We zijn allebei dol op reizen. We willen zelf nog naar Canada, maar ook qua groepsreizen is het verlanglijstje erg groot: Patagonië (Argentinië), Vietnam, Cuba, Australië, Japan, Verenigde Staten, Noorwegen, Lapland, Mongolië, en zo kunnen we nog wel even verder gaan denk ik.

Jasper (28) & Marianne (33)

Jasper en Marianne gingen mee op een 22-35ers van Sawadee en hadden daar direct een goede klik. Hoewel hun groepsgenoten het vermoeden hadden dat er iets opbloeide, kwamen ze daar zelf thuis pas achter.

Jasper en Marianne in Colombia

Jasper en Marianne tijdens hun 22-35ers reis in Colombia (2022). 

Op welke Sawadee reis hebben jullie elkaar ontmoet en hoe ging dat? 

We hebben elkaar ontmoet op een jongerenreis naar Colombia in juni 2022. Gedurende de reis was er al vrij snel een klik en trokken we al veel samen op. Terug in Nederland, in de weken erna, sloeg de vonk echt over. Voor de groep kwam het niet als een verrassing en ze zagen het aankomen, maar wij hadden het tijdens de reis zelf nog niet door.

Hoe lang zijn jullie nu al samen en wat zijn jullie toekomstplannen?

We zijn nu ongeveer een jaar samen en wonen inmiddels alweer een tijdje samen in Utrecht. We zijn nog hard aan het klussen in ons appartement, maar in onze vrije tijd maken we vaak tripjes. 

Jasper en Marianne in Mexico tijdens hun backpackavontuur.

Hebben jullie sinds jullie eerste reis nog andere mooie reizen samen gemaakt? Wat is jullie mooiste reisherinnering?  

Na onze 22-35ers reis naar Colombia hebben we verschillende korte en langere vakanties gemaakt. Deze zomer zijn we bijvoorbeeld drie weken door Mexico, Belize en Guatemala gaan backpacken. Maar onze mooiste reisherinnering is onze eerste trip samen, waar we midden in de nacht langs de Eiffeltoren liepen.

Zouden jullie nog eens samen op (Sawadee) reis willen? Zo ja, welke bestemmingen staan op jullie verlanglijstje?

We willen heel graag naar Patagonië en die reis staat voor volgend voorjaar in de planning. Daarnaast zouden we het heel leuk om nog eens met Sawadee op reis te gaan naar bijvoorbeeld Peru.

Fleur (29) & Elin (23)

Fleur en Elin ontmoette elkaar op een groepsreis van Sawadee en zijn sindsdien goede vriendinnen. Na hun avontuur in Costa Rica zijn ze zelfs nog een keer samen op Sawadee reis geweest naar Midden-Amerika.

Fleur en Elin in Costa Rica
Fleur en Elin tijdens hun groepsrondreis in Costa Rica (2022).

Op welke Sawadee reis hebben jullie elkaar ontmoet en hoe ging dat?

Fleur: We hebben elkaar ontmoet op een groepsreis naar Costa Rica in april 2022. Op het vliegveld ontmoetten we al een groot deel van de groep en ook elkaar, en we raakten gelijk aan de praat. Voor Elin was het haar eerste groepsreis, terwijl ik dit al een keer zelf, maar ook vaker met mijn ouders had gedaan. We hadden een gevarieerde groep die veel samen ondernam. Als er echter groepjes samen wat gingen doen zaten wij eigenlijk altijd samen door onze gedeelde interesses. 

Elin: De eerste avond deelden we een proeverij met lokale hapjes en de route in het Nationaal Park Cahuita liepen we samen. We zochten naar aapjes en wasbeertjes en we hebben ondertussen zo hard gelachen dat we daarna wel wisten dat we goede reismaatjes zouden worden. In de drie weken die volgden, trokken we veel met elkaar op. We vonden dezelfde activiteiten leuk en we aten bijna elke avond samen. Wie van de groep er ook bij was, we kwamen elkaar steeds weer tegen!

Waarom is een Sawadee reis volgens jullie zo geschikt om nieuwe vriendschappen te sluiten?

Fleur: Op een groepsreis leer je elkaar in korte tijd echt goed kennen en je ontwikkelt heel snel een hechte band. Het leuke is dat je de hele ervaring samen deelt en dat je dit thuis aan iedereen kan vertellen, maar niemand dit toch zal begrijpen zoals je groepsgenoten. In de 22-35-ers reizen is de kans hierop misschien nog wel groter, omdat je allemaal in dezelfde fase in je leven zit en veel gedeelde interesses hebt. 

Elin: Je ziet en doet veel en maakt alles samen mee. Omdat je zo dicht op elkaar zit en iedereen de intentie heeft om er een onvergetelijke reis van te maken, leer je elkaar inderdaad heel snel en goed kennen. Je komt op bijzondere locaties, waar je 's avonds vaak nog even een drankje doet en de tijd hebt om rustig te kletsen over onderwerpen die je in het dagelijkse leven niet zo snel bespreekt. Iedereen heeft ook een andere achtergrond, dus de groep is heel divers. Omdat je zulke mooie herinneringen deelt, heb je gelijk een goede band. 

Fleur en Elin tijdens hun 22-35ers reis in Mexico (2023).

Hebben jullie sinds jullie eerste reis nog andere mooie reizen samen gemaakt?

Fleur: Ja, we zijn dit jaar samen naar Mexico gegaan, nu met het nieuwe concept van een 22-35ers reis. We hadden alleen een landarrangement en vlogen een paar dagen voor de groep uit, waarbij ik Elin een paar voor mij al bekende plekken heb laten zien en we al even een beetje konden landen voordat de groep aankwam. 

Elin: In Costa Rica vertelde Fleur over de reizen die ze naar een vriendin in Mexico had gemaakt. Deze bestemming stond ook op mijn lijst en elke dag werd ik enthousiaster door haar verhalen. Op een regenachtige dag zaten we in een hutje op het afgelegen Corcovado en daar zagen we dat Sawadee ook een groepsreis aanbood naar Mexico. In Nederland hebben we elkaar nog een keer gezien en direct daarna hebben we geboekt. 

Wat is jullie meest bijzondere reisherinnering samen?

Fleur: Dat zijn er eigenlijk teveel om op te noemen. Maar als ik terugkijk naar Costa Rica is Corcovado voor mij echt wel een hoogtepunt. Met de zonsondergang een goed gesprek, een drankje erbij en daarna in stilte genieten van de zon die in de zee verdwijnt en napraten in het donker. Je had ons hier zo achter kunnen laten. In Mexico is het niet zozeer een specifiek moment, want ook deze reis had er weer zo velen, maar het meest waardevolle was denk ik het samen delen van deze reis. Elke dag werd 's avonds op de kamer de dag nog even doorgesproken en spraken we weer uit hoe blij we waren dit samen mee te mogen maken. Naast onze reisherinneringen hebben we ook in Nederland al veel mooie herinneringen samen gemaakt. Toch bijzonder om je te bedenken dat dat uit zo'n groepsreis kan ontstaan. 

Elin: Fleur is echt een van mijn meest waardevolle vriendinnen, want tijdens het reizen beleef je zo veel samen. Zo'n groepsreis is een snelkookpan. Je bent veel met elkaar, zeker als je een kamer deelt zoals wij in Mexico deden. We hebben echt veel meegemaakt samen: een vulkaan beklimmen, nachtwandelingen, snorkeltochten en stranddagen... We hebben op bijzondere plekken gegeten, zoals in een restaurant die om een boom heen gebouwd is. We hebben prachtige zonsondergangen gezien op afgelegen eilanden. We hebben biertjes gedronken in de zee, ons rot gelachen na een avond stappen en genoten toen we dolfijnen zagen. Maandelijks proberen we een etentje te plannen en ook dan gaat het altijd weer over reizen. Daar genieten we immers enorm van.

Zouden jullie nog eens samen op (Sawadee) reis willen? Zo ja, welke bestemmingen staan op jullie verlanglijstje?

Fleur: We hebben plannen genoeg om nog eens een reis samen te doen. Of de volgende een citytrip, paar dagen Nederland of weer een groepsreis wordt, hangt nog van veel factoren af. Maar dat we samen (reis)herinneringen willen blijven maken, zijn we het wel over eens. Zelf ben ik sowieso wel naar groepsreizen aan het kijken en dan vooral naar de 22-35-ers reizen van Sawadee. Een mooi concept, waarvan ik blij ben dat er steeds meer bestemmingen bijkomen. Ik zou minimaal de helft daarvan zo willen boeken, maar denk dat na twee keer Midden-Amerika mijn volgende reis naar Afrika of Azië zal gaan.

Elin: Bijna alle Sawadee reizen zou ik vandaag nog willen boeken. Een groepsreis is gemakkelijk, omdat alles voor je geregeld is en je daardoor echt kan genieten. Daarnaast is het zo onwijs leuk om nieuwe mensen te leren kennen! Colombia staat voor mij bovenaan en de nieuwe 22-35 reizen naar Afrika klinken ook erg interessant. Maar IJsland, Canada en de rondreis door Trans-Midden-Amerika wil ik ook absoluut nog eens gedaan hebben. Dat zou ik ook zeker met Fleur doen, omdat we nu twee keer drie weken op elkaars lip hebben geleefd en elk moment gezellig was. We hebben nog steeds een hoop te kletsen!

Sylvia (51) en Lianne (36)

Op dezelfde Costa Rica reis als waar Fleur en Elin elkaar leerden kennen, ontmoetten ook Sylvia en Lianne elkaar. Bij hen bloeide echter meer op dan alleen vriendschap.


Sylvia en Lianne tijdens hun groepsrondreis in Costa Rica (2022).

Op welke Sawadee reis hebben jullie elkaar ontmoet en hoe ging dat?

In april 2022 hadden we beiden onze tickets geboekt voor een avontuurlijke reis naar Costa Rica. Het was een reisgezelschap met meer singles dan stelletjes, en de leeftijden varieerden van de jongste deelnemer van 19 jaar tot de oudste, een 72-jarige. Het grappige was dat geen van ons beiden op zoek was naar liefde of een relatie. Het lot had echter andere plannen voor ons.

In de aanloop naar onze reis werd er een groepsapp aangemaakt om wat voorbereidingen te treffen en elkaar te leren kennen. Terwijl we door de deelnemers foto's scrolden, raakten we beiden al snel geïntrigeerd door de ander.

Toen de dag van vertrek eindelijk aanbrak en we met mondkapjes bij de gate stonden, gebeurde er iets magisch. Het was liefde op het eerste gezicht, en het leek alsof het lot ons gunstig gezind was, want we zaten naast elkaar op de eerste vlucht zonder een derde persoon in onze rij. Het was alsof de reis zelf al begon met een dosis romantiek.

Sylvia en Lianne tijdens hun groepsrondreis in Indonesië (2023).

De eerste dagen van de reis waren een periode van aftasten en flirten. Onze eerste kus vond plaats tijdens een avondexcursie in Tortuguero, diep in de jungle, terwijl we op zoek waren naar het zeldzame "blue jeans" kikkertje. De omgeving was betoverend en onze verbondenheid werd steeds sterker naarmate we meer van Costa Rica ontdekten. 

Gedurende de reis zochten we elkaar steeds vaker op, en de lange busreizen waren een welkome gelegenheid om enkele uren naast elkaar te zitten en te genieten van elkaars gezelschap. Hoewel niet iedereen binnen de groep meteen doorhad wat er gaande was, begon men het langzaamaan te beseffen. Gelukkig reageerde iedereen positief op onze opbloeiende romance. 

Hoe lang zijn jullie nu al samen en wat zijn jullie toekomstplannen?

Nu zijn we bijna anderhalf jaar verder en hebben we nog een geweldige reis gemaakt met Sawadee naar Indonesië aan het begin van dit jaar. Ons plan voor de toekomst is om volgend jaar samen te gaan wonen, en in 2025 hebben we grootse plannen voor een jaar van reizen. Hoewel het geen reis met Sawadee zal zijn, zullen we ons zeker laten inspireren door de avontuurlijke reisroutes van Sawadee. Wie had ooit gedacht dat een reis naar het paradijs ook de weg naar elkaars hart zou zijn!