< Terug naar overzicht
Wat is een hostel - de meest gestelde vragen beantwoord Bronvermelding:

Wat is een hostel - de meest gestelde vragen beantwoord

Als je op rondreis bent, heb je keuze uit verschillende soorten accommodaties: van kamperen in een tent, een homestay bij locals in huis tot verblijven in een hostel. Wat is een hostel precies en wat is het verschil: hostel en hotel? Oorspronkelijk is het een favoriet onder backpackers, maar steeds meer reizigers kiezen voor een hostel. Om je een beter beeld te geven van wat een hostel is en hoe een verblijf er daar uitziet, beantwoorden we in dit artikel de meest gestelde vragen over hostels.

Het is niet gek dat steeds meer reizigers voor een hostel kiezen. Naast dat het budgetvriendelijk is, tref je er door het sociale karakter van dit type accommodatie ook veel gelijkgestemden. Interessant feitje: het eerste hostel werd in 1912 geopend in Kasteel Altena in Duitsland. Sindsdien is de populariteit van dit concept toegenomen. Wat is een hostel? We leggen het je graag uit!

Wat is het verschil tussen een hostel en hotel?

Het voornaamste verschil hostel en hotel is de mate van luxe, privacy en de leeftijd van de gasten. Het beeld dat een hostel enkel geschikt is voor jongeren en niet over comfort beschikt, is achterhaald. Tegenwoordig zijn er steeds meer hippe hostels over de hele wereld, waar de mogelijkheid bestaat om een privékamer te boeken met eigen badkamer. Waar zit dan vandaag de dag het verschil precies tussen deze twee soorten accommodaties? Een hostel richt zich op een gedeelde sociale ervaring door onder meer gezamenlijke ruimtes (als keuken, tuin, terras, etcetera) en het organiseren van excursies en activiteiten.

Voor wie is een hostel?

Eigenlijk is een hostel geschikt voor iedere prijsbewuste reiziger die graag in aanraking komt met andere mensen. Juist als je van nature een introvert karakter hebt of het idee van sociale interactie eng vindt, leer je door de ervaring in een hostel dat dat overbodig is. Wil je dus graag andere reisgenoten ontmoeten, samen activiteiten ondernemen of gezelligheid om je heen hebben? Dan is een hostel geschikt voor jou.


Slaap je altijd met andere mensen in een ruimte?

Dat hangt af van het hostel waarin je verblijft. Er zijn steeds meer hostels waarbij je kunt kiezen voor een privékamer met een gedeelde of eigen badkamer. Er is tevens vaak de keuze of je op een gemengde slaapzaal wil overnachten of liever gescheiden. Tot slot zijn er in grotere hostels ook keuzes voor de grootte van de slaapzaal. Zo heb je ook kleinere slaapzalen waar je bijvoorbeeld met je eigen reisgezelschap kunt overnachten.

Waar laat ik mijn waardevolle spullen?

Indien je verblijft in een slaapzaal zijn er vrijwel altijd kluisjes beschikbaar. Het is aan te raden om zelf een slotje mee te nemen, zodat je je kluisje op slot kunt doen.

Tip: Neem nog een extra hangslotje mee om de rits van je backpack of koffer kunt sluiten. Verder is het handig om niet te veel waardevolle spullen mee te nemen. 

Moet je een hostel altijd van tevoren reserveren?

Afhankelijk van het type reis die je maakt, het soort hostel en de locatie kun je ervoor kiezen om van tevoren te reserveren. Dit hoeft echter lang niet altijd. Het is handig om te reserveren als je vooruit plant, of op belangrijke dagen als feestdagen en eerste en laatste dag van je reis. Op de bonnefooi naar een hostel gaan, kent ook voordelen. Zo kun je eerst even checken hoe het hostel er vanbinnen uitziet en welke sfeer er hangt. 

Wat kost verblijven in een hostel?

De gemiddelde prijs voor een overnachting in een hostel is een stuk lager dan bijvoorbeeld in een hotel, vakantiewoning of bungalow. Daarnaast ligt het aan de locatie en hoeveel bedden de slaapzaal faciliteert. In bijvoorbeeld Barcelona (in het laagseizoen) betaal je voor een bed in een slaapzaal met 8 bedden betaal je €26 per nacht. Over het algemeen kun je prijzen tussen de €6 en €30 per nacht hanteren. Hierin komt het verschil hostel en hotel duidelijk naar voren, want de gemiddelde prijzen van een hotel liggen een stuk hoger.

Welke faciliteiten zijn er in een hostel?

Naast de slaapzalen of privékamers, gedeelde en sanitaire ruimtes, beschikt een hostel optioneel over een dakterras, bars en soms zelfs een zwembad. Standaard beschikt een hostel over lakens, handdoeken, wifi, kookgerei in de algemene keuken en wasfaciliteiten. Is het hostel wat meer aan de luxe kant, dan kun je gebruik maken van toiletartikelen, haardrogers of een ontbijt reserveren.

Is verblijven in een hostel veilig?

In termen van veiligheid gesproken: het verblijven in een hostel is vergelijkbaar met een hotel. Er is 24/7 personeel aanwezig en je waardevolle spullen kun je opslaan in kluisjes. Voor een veiliger gevoel kun je er als vrouwelijke reizigers voor kiezen om op een aparte slaapzaal te overnachten voor alleen vrouwen.

Met dit artikel is hopelijk de vraag beantwoord: wat is een hostel? Ben je benieuwd naar nog meer typen accommodaties? Lees dan het blog: top 8 bijzondere overnachtingen op Sawadee Reizen.