< Terug naar overzicht
Sawadee reizigers steunen strijd tegen plasticvervuiling met donatie van €9.600

Sawadee reizigers steunen strijd tegen plasticvervuiling met donatie van €9.600

Bijdragen aan een schonere en betere wereld is zeer belangrijk voor Sawadee én onze reizigers. Eerder dit jaar hebben we namens onze reizigers al €22.000 gedoneerd aan diverse doelen op het gebied van onderwijs, hygiëne en gelijkheid. We zijn er trots op om deze maand twee doelen te kunnen steunen in hun belangrijke werk tegen plasticvervuiling. Dit doen we met een donatie van in totaal €9.600. 

Wereldwijd wordt er steeds meer plastic gebruikt; van snoepverpakkingen en waterflessen tot tandenborstels en slippers. Niet alleen is de productie van plastic schadelijk voor het milieu, ook komt het afval vaak terecht op straat of in de natuur, waarna het door regenval via rivieren doorstroomt naar de zeeën. Daar brengt het afval nog meer schade toe aan het ecosysteem en aan dieren.  

Bij het samenstellen van onze reizen laten we ons inspireren door de schoonheid van de wereld. We vinden het dan ook belangrijk om te helpen deze te behouden. Waar mogelijk verbannen we daarom plastic van onze reizen, bijvoorbeeld door het aantal watertaps in onze bussen te vergroten en reizigers aan te sporen om eigen, hervulbare drinkflessen mee te nemen. Ook maken we afspraken met onze lokale partners over plasticreductie en zijn we aangesloten bij het Global Tourism Plastics Initiative. Dankzij de vrijwillige bijdrages van onze reizigers kunnen we nu op nog een manier bijdragen aan het terugdringen van plasticvervuiling. 

The Ocean Cleanup 

The Ocean Cleanup

Dit doen we ten eerste door €5.000 te doneren aan The Ocean Cleanup. Het is de missie van deze Nederlandse non-profit organisatie om de oceanen volledig plasticvrij te maken. De organisatie heeft een speciale techniek ontwikkeld waarmee de Great Pacific Garbage Patch wordt opgeruimd. Dit is ongeveer 100 miljoen kilo plastic, dat ten westen van de Verenigde Staten in de Grote Oceaan drijft. Daarnaast bouwt de organisatie barrières in rivieren, om te voorkomen dat er nog meer plastic in zee terechtkomt. 

ProjectSea

ProjectSea

Deze maand doneren we namens onze reizigers ook €4.600 aan ProjectSea in Jordanië. ProjectSea is in 2021 begonnen door twee gepassioneerde duikers, die tijdens hun duiken in de Golf van Aqaba steeds meer afval tegenkwamen. Ze begonnen dit op te ruimen tijdens hun duiken, en snel sloten steeds meer mensen aan. Inmiddels wordt er maandelijks een schoonmaakduik georganiseerd. Het opgeruimde plastic afval wordt gerecycled en gebruikt om bewustwording te creëren rond het probleem van plasticvervuiling. 

Project Sea

Met onze donatie aan ProjectSea worden in de Jordaanse kustplaats Aqaba twee sandshifters en een Fish-installatie geplaatst. Met behulp van de sandshifters kan op een leuke en speelse manier het strand worden opgeschoond. Door ze over het strand te rollen wordt onder het zand verborgen afval opgepakt en wordt het zand gefilterd. De Fish-installatie is een kunstwerk gemaakt van oude waterflessen. Het creëert niet alleen bewustzijn door de schaal van ons plasticgebruik te laten zien, maar dient ook als vuilnisbak. Zo kunnen zowel de lokale bevolking als toeristen in Aqaba hun afval correct weggooien, waarmee verdere vervuiling wordt voorkomen. 

Meer informatie over onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid vind je hier.