< Terug naar overzicht
Sawadee investeert in lokale gemeenschappen en natuur

Sawadee investeert in lokale gemeenschappen en natuur

Het afgelopen jaar hebben we namens onze reizigers bijna €32.000 kunnen doneren aan goede doelen die mooi werk verrichten op het gebied van hygiëne, onderwijs, gelijkheid en plasticvervuiling. Daarnaast heeft Sawadee veel bijzondere projecten gefinancierd om onze reizen te verduurzamen, de lokale bevolking te steunen, en de natuur van de bestemming te beschermen en te herstellen. In dit nieuwsbericht vertellen we je graag meer over een aantal van deze projecten.

Verduurzaming van onze reizen

Tijdens veel van onze reizen worden Puur Sawadee projecten bezocht. Het bezoeken van deze projecten is niet alleen interessant en bijzonder voor reizigers, maar draagt ook bij aan de lokale gemeenschap of natuurbescherming. Aan een selectie Puur Sawadee projecten hebben we het afgelopen jaar een aanvullende bijdrage geleverd.

Project Wings

Zo steunt Sawadee een ecodorp op Sumatra dat is opgezet door Project Wings. Het dorp bestaat uit verschillende gebouwen, zoals recyclingcentra, een botanische tuin en een overdekte sporthal, die allemaal zijn gebouwd met duurzame materialen en plastic afval. Wekelijks komen er z’n 200 kinderen naar het ecodorp om te spelen, te leren over duurzaamheid, en de Engelse taal te oefenen. De sporthal vormt een magneet voor kinderen die in het regenseizoen willen spelen, maar helaas was het dak lek, waardoor de vloer te nat en dus te gevaarlijk was om op te sporten. Sawadee heeft daarom de kosten voor de reparatie van het dak betaald. 

Project Wings

Een ander mooi voorbeeld van een Puur Sawadee project is te vinden in Thailand. In het noorden van Thailand steunen we een dorp van de traditionele Karen bevolking, waar reizigers leren hoe de lokale bevolking leeft. Afgelopen jaar heeft Sawadee een bijdrage gedaan om een lokale school in het dorp te renoveren. Ook in Nepal hebben we iets kunnen betekenen de lokale gemeenschap. Met een donatie van Sawadee zijn nieuwe uitrustingen gekocht voor de dragers die worden ingehuurd tijdens de trekkingen die we tijdens onze Nepal-reizen doen. Ook dit is een investering die zichtbaar zal zijn voor onze reizigers wanneer ze met ons op pad gaan. 

Steun voor de lokale bevolking 

Tijdens onze reizen overnachten we vaak bij kleinschalige accommodaties, die zich op verschillende manieren inzetten voor verduurzaming. Bij Sawadee vinden we het belangrijk om deze ondernemingen nog extra te steunen.  

In Georgië heeft Sawadee bijvoorbeeld drie lokale ondernemers geholpen bij het verduurzamen van hun bedrijf. Zo is er voor twee families een solar water heater gekocht.  Zo kan water worden opgewarmd door de zon, wat milieuvriendelijker is dan verwarming met elektriciteit. Dit is bovendien goed voor het bedrijf, omdat hiermee in de toekomst gastenverblijven met warm douches kunnen worden verhuurd. Ook wordt er op kosten van Sawadee een biogas tank geïnstalleerd bij een theeplantage.Een ander voorbeeld is de N'Kwazi Lodge, waar we tijdens onze reizen in Namibië verblijven. De eigenaren van deze accommodatie hebben ook een school opgericht. Sawadee heeft een donatie gedaan om het schoolplein en een klaslokaal van deze school te renoveren. Ook krijgen de 42 leerlingen een jaar lang een gezond ontbijt dankzij Sawadee. 

Foodback Ho Chi Minh-stad

We steunen echter niet alleen projecten en accommodaties die onderdeel zijn van onze reisprogramma’s. We proberen ook op andere manieren iets te betekenen voor de lokale bevolking van de landen waar onze reizigers zo gastvrij ontvangen worden. In Vietnam zijn er bijvoorbeeld veel mensen die niet genoeg geld verdienen voor gezonde maaltijden. Daarom heeft Sawadee in samenwerking met onze lokale vertegenwoordiger een foodbank in Ho Chi Minh-stad gesteund, waardoor ongeveer 80 mensen een gezonde maaltijd hebben ontvangen.  

Foodback Ho Chi Minh-stad

Het leven in armoede zorgt niet alleen voor een gebrek aan gezond eten, maar brengt ook veel mentale klachten met zich mee, zoals depressies en angststoornissen. Ook veel bewoners van de favela’s in Brazilië hebben hier last van. In de Na Mare favela in Rio de Janeiro kunnen bewoners tegen een kleine vergoeding meedoen aan yogalessen. Veel deelnemers geven aan dat ze voor het bezoeken van deze lessen last hadden van depressies of angststoornissen, maar dat ze daar nu beter mee om kunnen gaan. Yoga Na Mare is inmiddels zo populair dat hun huidige gebouw te klein begint te worden. Daarom heeft Sawadee samen met onze lokale vertegenwoordiger een bijdrage geleverd voor de bouw van een nieuw pand.  

Natuurbehoud en -herstel 

Bij Sawadee vinden we het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het behoud en herstel van de prachtige natuur waar we tijdens onze reizen zo van genieten. Begin dit jaar gingen we daarom een samenwerking aan met Blue Marine Foundation. Het afgelopen jaar hebben we nog meer projecten gesteund op dit vlak. Zo hebben we een donatie gedaan aan Ngepi camp in Namibië, om 1000 bomen voor een jaar lang te helpen beschermen. Deze bomen zijn eerder al geplant door de accommodatie, maar om te zorgen dat deze opgroeien tot gezonde bomen, krijgen boeren een vergoeding om deze te verzorgen.

Sinharaja Forest Reserve Sri Lanka

In 2023 heeft Sawadee ook een financiële bijdrage gedaan aan de bouw van een toiletgebouw bij het Sinharaja Forest Reserve, dat onderhouden wordt door onze lokale vertegenwoordiger in Sri Lanka. Doel hiervan is dat meer toeristen het reservaat bezoeken, waardoor er meer geld beschikbaar komt voor bescherming en herbebossing van het gebied. In februari was onze collega Joeri op bezoek bij dit project en werd hij uitgenodigd om de ‘Sawa-tree’ te planten. 

Andaman Coastal Research Station for Development Thailand

Tot slot willen we graag een project uitlichten in Thailand, onze eerste bestemming ooit. Veel landen in Zuidoost-Azië, waaronder ook Thailand, hebben een groot plasticprobleem. Doordat hier veel plastic wordt gebruikt en dit niet goed wordt weggegooid en gerecycled, komt het terecht in de natuur. Op onze reizen genieten avonturiers van al het moois dat de natuur te bieden heeft. We vinden het dan ook belangrijk om projecten te steunen die plastic afval verminderen. Sawadee heeft daarom twee kajaks, een laptop en een camera gekocht voor het Andaman Coastal Research Station for Development. Binnen dit project ruimen ze afval op uit het mangrovebos, analyseren ze de herkomst van het plastic en ontwikkelen ze richtlijnen om te voorkomen dat er nog meer afval in het natuurgebied terechtkomt. 

Andaman Coastal Research Station for Development Thailand

Wil je op de hoogte blijven van alle goede doelen en duurzame projecten die Sawadee steunt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je mailbox.