< Terug naar overzicht
Iconische treinreis: Trans-Siberië Expres

Iconische treinreis: Trans-Siberië Expres

Je hebt er vást al wel eens van gehoord: de Trans-Siberië xpres. Deze treinreis staat bekend als de meest bijzondere en avontuurlijke treinreis ter wereld! Vanuit de Russische hoofdstad Moskou tot aan het Baikalmeer… En dat allemaal met de trein. Het zal je vast niet verbazen dat deze treinrit wereldwijd de langste is.  

De Trans-Siberië Expres 

Van romans tot films; de Trans-Siberië Expres is er al eens in voorgekomen. Voor veel reizigers staat deze 9287 kilometer lange treinreis dan ook hoog op de bucketlist. Tijdens de reis blijft het beeld om je heen continu veranderen: van ruige bergketens en uitgestrekte toendra’s tot enorme bossen. Je kijkt je ogen uit! 


Geschiedenis van de iconische treinreis

De plannen voor de Trans-Siberië Expres lagen al in 1891 op de tekentafel. Dit hebben we te danken aan de toenmalige tsaar Alexander III. In datzelfde jaar is de aanleg van dit enorme traject begonnen en 25 jaar later, in oktober 1916, was de langste ononderbroken spoorlijn een feit. Tegenwoordig bestaan er vier zogenoemde ‘hoofdroutes’; van Moskou naar Vladivostok, van Moskou via Ulaan Baatar naar Beijing, van Moskou rechtstreeks naar Beijing en van Moskou via Tynda naar Vladivostok.  

Activiteiten tijdens de reis 

Wie denkt dat de populaire Trans-Siberië Expres niets meer dan een lange zit met mooie uitzichten is, heeft het mis. Je kunt namelijk op verschillende punten uitstappen en op die manier de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van dichtbij bekijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een dagtocht naar de Chinese Muur? Of bezoek Ganina Yama Monastery; een verzameling van kathedralen. Maar ook het Kremlin van Moskou – daar waar de reis van start gaat – mag niet overgeslagen worden. Dit is het geografische en historische centrum van Moskou, je vindt in het Kremlin onder andere een theater en een museum. 


Ontdek het Baikalmeer 

Waar je in ieder geval móet stoppen, is het Baikalmeer. Dit meer ligt in het zuiden van Siberië en wordt aan de westkust omringd door het Baikalgebergte. Het meer is zo’n 640 kilometer lang en op z'n breedst 80 kilometer. En niet alleen groot, het Baikalmeer is ook ontzettend diep! Het diepste punt gemeten is 1642 meter. Niet gek dus dat dit indrukwekkende en grootste zoetwaterreservoir ter wereld al sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Eenmaal op het meer is het aan te raden om naar de Ushkaniy Eilanden te varen; hier kom je ongetwijfeld kolonies zeehonden tegen!